20 tonna karácsonyi élelmiszert vontak ki a forgalomból.

Ünnepi ételeket és italokat vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal: 2100 ellenőrzés volt, ebből 62 zárult figyelmeztetéssel, 14 helyet zártak be, és 67 helyen bírságoltak összesen 4,1 millió forint értékben. A ellenőrzés alapján a piacokon és a karácsonyi vásárokon eladásra kínált szaloncukrok és egyéb édességek 10 százaléka lejárt termék volt.

A hatóság borokat, pezsgőket, szaloncukrokat, hús- és haltermékeket vizsgál december 1-je és december 31-e között. December 16-ig 316 élelmiszer-előállító üzemet, 1219 boltot és 565 vendéglátóhelyet ellenőriztek.

Minden tizedik szaloncukor már lejárt mikor ellenőrök megtalálták a boltban

Fotó: Pixabay 

Az előző év első időszakához képest emelkedett a forgalomból kivont élelmiszertételek aránya: 10 499 ellenőrzött tételből 249 esetében hozták meg ezt az intézkedést a szakemberek, ami 19,5 tonna élelmiszert jelent. Az ok legtöbbször a lejárt fogyaszthatósági vagy minőség-megőrzési idő volt, de esetenként jelölési hiba is előfordult.

A Nébih laboratóriumaiba mintegy 80 minta érkezett, vizsgálatuk jelenleg is zajlik. Az eddig elvégzett érzékszervi vizsgálatok alapján két termékkel szemben merült fel kifogás, mindkettő emberi fogyasztásra alkalmatlan dióbél.

(Index)

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

szep napot
Minden tizedik. Valakinek nagyon sok ideje van itt szamolgatni:)
CsipkeRózsa
Amelyik lejárt tétel volt, az a tavalyi évről maradhatott, vagy nagyon korán kezdték a szaloncukor gyártását a szezonra.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.