Varga Mihály pénzügyminiszter szerint az ellenzék be akarja csapni az embereket, szándékosan félremagyarázza az önkéntes túlmunkaidő bővítéséről szóló törvényt.

Varga: az ellenzék be akarja csapni az embereket

A miniszter a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában kiemelte: senki nem kezdeményezett olyasmit, ami szembemenne az uniós irányelvekkel, gyakorlattal; ez igaz a túlórakeret és a túlórarendszerek módosítására is.

A magyar gyakorlat lehetővé teszi azt is, hogy a munkavállaló – csak önként, saját beleegyezésével, írásban nyilatkozva – többletmunkával több pénzt keressen – tette hozzá.

A miniszter kitért arra is, hogy a jelenlegi helyzetben a munkavállaló van jobb helyzetben. Ugyanis míg 2010-ben még 12 százalékos volt a munkanélküliség, most ez már 3,6-3,7 százalék körül van, közelít a teljes foglalkoztatottsághoz.

Kérdezték a szerdán ismét eredménytelenül zárult minimálbér-tárgyalásokról is. Varga Mihály azt mondta, mindenkinek az lenne a legkényelmesebb és a legjobb, ha a munkaadói és a munkavállalói oldal képviselői meg tudnának állapodni. A szakszervezetek 13-15 százalékos bérigénye áll szemben a munkaadói 5-7 százalékos ajánlatával. A miniszter azt mondta, meg kell találni az egyensúlyi pontot. Van még néhány nap az évből, ha nem születne megállapodás, akkor kell a kormánynak nyilatkoznia az ügyben.

Azt is elmondta, kérték a partnerektől, hogy a szociális hozzájárulási adó mértékétől függetlenül állapodjanak meg. Mint elmondta, ebben egy hatéves megállapodás alapján haladnak. Az adócsökkentés 27 százalékról indult, idén már 19,5 százalékra csökkent. A kormány döntése értelmében jövő júliustól további 2 százalékponttal, 17,5 százalékra mérséklődik a szociális hozzájárulási adó mértéke.

Varga Mihály azt is elmondta: mindenki számára meglepetés volt a harmadik negyedéves növekedés, az, hogy 5,2 százalékkal nőtt a magyar gazdaság. Erre a negyedéves típusú mérések óta nem volt példa – hangsúlyozta, hozzátéve: arra számítanak, hogy jövőre is 4 százalék körüli emelkedés lesz. Rendkívül jó, lendületes gazdasági bővülés van – értékelt a pénzügyminiszter –, amely alapvetően két elemre épül: a lakossági fogyasztás bővülésére és a beruházások növekedésére.

A családok évéhez kapcsolódva azt mondta: a demográfiai kérdés megelőzi a gazdaságiakat. Egy olyan országban, amelynek csökken a népessége, gazdasági teljesítményének is kisebb jelentősége, hozadéka van – értékelt a miniszter. A kormányzat első számú céljának tekinti, hogy a népesedési folyamatok megváltozzanak. Ezért támogatják a gyermeket vállaló, gyermeket nevelő családokat, ezért segítenek otthonteremtési programmal, családi adókedvezménnyel, az óvodai, iskolai ellátás támogatásával. Ezt folytatni kívánják. Példaként említette, hogy a meglévő kedvezmények megmaradnak, ezen felül 2019-től a kétgyermekes családok családi adókedvezménye tovább bővül. A mostani nemzeti konzultáció eredményei nyomán a kormány mérlegeli, hogy milyen további intézkedéseket javasolnak majd ezen a területen – fejtette ki a miniszter.

(MTI)

Cikk- és címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
Mityuka ismét megcsillogtatta az intellektusát: kb. ennyit konyit a munka világához! =))
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
RonaGyuri
Mityuka ismét megcsillogtatta az intellektusát: kb. ennyit konyit a munka világához! =))
olivér
Kétoldalú dolog a rabszolgatörvény egyrészt lehetőséget ad a túlmunkára,mind a foglalkoztató,mind a foglalkoztatott szempontjából.Másrészt a rosszindulatú ,csaló,erőszakos vállalkozók,munkaadók durván visszaélhetnek vele és sokan vissza is fognak és a jogorvoslat lehetősége komolytalan,eddig is az volt sokszor.Gyakorlatilag a munkahelyváltás lehetősége marad,ha éppen van erre reális alternatíva.ÉS nem biztos,hogy jövőre is ilyen kedvező lesz a helyzet,mint mostanában munkahelykínálat szempontjából!!!
justhpeter
Nem tudom eldönteni, hogy Varga ennyire tudatlan, vagy ennyire beszari. Hogy miniszternek alkalmatlan, az biztos.
kereső
Mihály, te könyvelők szégyene! Ez akkor se lesz igaz, ha te mondod.
Yoda69
varga, ti aztan tudjatok. 10 eve folyamatosan atveritek az embereket. Most meg vinnyogtok ha a fagyi visszanyal?
tulipan
AKI most 8+4 évetek után még mindig nem látja, hoGGY ti, egész idő alatt, MINDENKOR ÉS MINDENBEN BECSAPTÁTOK AZ ORSZÁGOT! AZ MEG IS ÉRDEMLI!!!
Grafix69
Sztálingrád ostrománál a szovjet katonák hősiesen legyőzték a fasiszta erőket , igazi hősök voltak , a hazaszeretet vitte előre őket Önként , és a szívük meg az a halom géppuska ami az orosz oldalról rájuk meredt ,mert aki vissza fordult az a sajátjaik lelőtték . Na ilyen ez az önkéntesség is.
papa.49
@olivér: Amit leírtál az az igazság ettől tartok én is, hogy a visszaélések lesznek a többségben, főként az olyan vidéki cégeknél ahol nincs is más lehetőség, mert mondjuk nincs másik cég !!!
papa.49
Könyvelőcske !!! Te igen kártékony fajta vagy, de ne félj te is megleszel jutalmazva a nép által !!!
Borsodi
Az a lényeg a fidesz meg folyamatosan be is csap.Ez is csak egy elterelés egy nagyobb disznóságról.
mackoka46
Hogy maradtál volna a kaptafánál te szégyentelen hazudozó, amikor legutóbb bedőlt a forint, azt hazudtad, hogy év végére visszaerősödik.
tudode
Misike a GYÁMJA, azaz az ország BUK-SZÁJÁNAK a matatócsKÁJA nagyon be lehet rezelve, mivel LEBUKOTT Tordai Bence tudósításával, hogy VÉGIG CSELEZTE az emút harminc évet a SZÉKHÁZ MUTYIJÁTÓL napjainkig.
.
Ma, azaz 2018. december 23-án beindult az ETETŐJE, olyan szélsőségeSSen, hogy már Soros György ŐFENESÉGE első kitartója is.. J Ó .. E M B E R!
.
Lehet válogatni NEMZETÜNK HÁPIJÁNAK a fecsegéséből:
.
www.hirstart.hu/keres/elfogadtak,orban,almat,a,rendeleti,koltsegvetest/_/_/1/_/1
.
Talán ha ÚJRA SZÜLETIK akkor sem lesz HITELE, csak a KHB-ból, amely a KÉTKARÚ nyúlkálók miatt BEZÁR a nemzethy bazár:
.
----- Befagyasztották a hétmillió fölötti betéteket Matolcsy unokatestvérének bankjánál
.
propeller.hu/itthon/3390620-befagyasztottak-hetmillio-folotti-beteteket-matolcsy-unokatestverenek-bankj
.
Teccik e tudnyi, hogy földije, Bróker MarcsiKÁHOZ hasonló állapotok uralkodnak a NEMZETHY KHB-ban!
.
Na ugye KÖLYÖK GÓLYA, buksza miniszter!
tulipan
@papa.49: Pont ez a bajunk, hogy ettől nem félnek, ezek a ROHADÉK TOLVAJOK!!!
lampa laz
Faszorrú, nincs a világon olyan hazugság, ami a tiétekét túl tudná szárnyalni.
simmering73
Ha már ennyien magyarázzák, hogy milyen jó, az csak szar lehet.
Qqberci
Micó, bevezetésként talán mesélhetnél a Tisza-tó környéki és karcagi érdekeltségeidről!...
Shaleonsa
Szeretnéd megtalálni egy nő egy éjszakát? Látogatás a = = > www.3xDate.top
babp1982
Persze önként mint anno a honvédségnél -:)) XY honvéd önként jelentkezik a disznó ólat kitakarítani mondta a szàzados, ha nem akkor parancsmegtagadás, most meg kirugjàk s munkahelyéről!
Lepényleső
Aki a fydes hazugságain,embertelen törvényein tengeti életét,ki lát erre esélyt?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.