Nemzeti gyásznapot tartanak vasárnap Lengyelországban a csehországi Karvinában bekövetkezett, 13 bányász – köztük 12 lengyel – életét követelő bányaszerencsétlenség miatt.

Nemzeti gyásznapot tartanak vasárnap Lengyelországban a csehországi bányatragédia miatt

A gyásznap alkalmából a középületeken félárbócra engedik a gyászszalaggal ellátott lengyel nemzeti zászlókat, és nem tartanak meg nagyobb részvételű kulturális és sportrendezvényeket. A külföldi lengyel külképviseleteken részvétkönyveket nyitnak.

A cseh-lengyel határhoz közel üzemelő CSM bányában csütörtök késő délután történt sújtólégrobbanás. A 800 méter mélyen dolgozó 23 vájár közül 10 sérültet mentettek ki. Emellett egy bányász élettelen testét is felszínre hozták, a többi 12 áldozat továbbá is a bánya mélyén van.

A 10 sérült közül ketten kórházban vannak súlyos égési sérülésekkel, mindkettő lengyel. Egyikük állapotát az orvosok válságosnak minősítették.

Mintegy 200 cseh és lengyel bányamentő próbálja eloltani a robbanás okozta tüzet, négyórás műszakokban váltják egymást.

Csehországban az áldozatok emlékére szombat délben országszerte megszólaltak a szirénák. A CSM bányánál emberek gyertyákat gyújtanak, virágokat helyeznek el. A hozzátartozók megsegítésére két gyűjtés is indult Csehországban.

(MTI)

Cikk- és címlapkép: pixabay.com

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.