Az új év a cégek, intézmények számára 20%-kal drágább áramot hoz, és a rendszerhasználati díjak is emelkednek.

Drágul az áram, de a lakosság nem érzi majd

Fotó: Pixhere.com

Az energiaárak megállapításáért felelős innovációs és technológiai miniszter az ünnepek előtti pénteken, késő délután késő délután jelentette be a rossz hírt. A lakossági árak 4-5%-kal csökkennek, ám ez csak az áram árát jelenti; a teljes fogyasztásba az úgynevezett rendszerhasználati díjak is beletartoznak, amik viszont növekednek.

Számítások szerint lakossági fogyasztás esetén a két díj együttes változása nagyjából nullára jön ki, így egy átlagember nem fog változást tapasztalni a négy éve stagnáló villanyszámláján. A nem lakossági felhasználók, így az intézmények, vállalatok viszont mélyen a zsebükbe nyúlhatnak.

A nem lakossági felhasználók, akik piaci árat fizetnek az energiáért, az elmúlt évek alatt akár 50%-os drágulást is érzékelhettek az áram árán. Kibúvó lehet a legkisebb vállalatok számára az állami, úgynevezett egyetemes tarifa. A kormánynak évek óta bevett gyakorlata, hogy a különböző mutatókkal, díjakkal úgy variál, hogy az energia árának növekvő terheit a cégek fizessék meg, mivel így lehet csak fenntartani a változatlan lakossági rezsiköltségeket. Szakértők szerint ez a módszer hosszútávon nagyon kockázatos, mert rontja a cégek versenyképességét.

(Napi.hu)

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Ha a termelőnek nőnek a költségei, akkor az előállított termék is drágább lesz. Vajon melyik hülye fideszközgazda gondolja, hogy ezt a cég nem fogja a termék árába beépíteni? Azt hiszi a marha, hogy az lesz a nyereség, hogy vasárnap nem fog termelni?
Szépen begyűrűzik az inflációba és a fogyasztó által lesz kifizetve. Ahogy a kukaholdingos állami milliárdok és hasonló rezsiböffentések. Majd jön a Vargamiska és elmagyarázza, hogy mi csak képzeljük, hogy a buksza vékonyabb lett.
"" Nincs ingyenebéd.""---hát, potya rezsiböfi se...
És az állam, a híveknek , kijelenti, hogy nem ő a hibás, hanem az a csúnya termelő. Akinek persze pont a viktori gazdaság szorongatja a tökét. De ezt a marinénik és sanyibácsik nem értik. Csak azt látják, hogy megint drágább lett a rózsafüzér.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nessy
@papa.49: Jön a tavaszi EP választás, kell a dohány a kormány támogatására szervezett "város nézésre", becenevén békemenetre.
simmering73
Ezt az illiberális csűréscsavarást csak a szopós birkák kajálják meg.
kokopelli
...szólni kell a Rezsi Szilárdnak! Ő elintézi! (;-))
Nessy
Ennyire ostobának néznek mindenkit! A munkabér, az energia felhasználás is mind beleszámít az előállítási költségbe, ergo jogos áremelkedést indukál! Hasonlóan a szolgáltatásokhoz.
Létezik olyan naív ember kis hazánkban, aki elhiszi, hogy az állam bármilyen általa hozott jogszabály miatti többlet költséget átvállal?
Azt bizony mi fizetjük meg! Duplán!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.