Így nézett ki a szenteste a a katasztrófavédelem szemszögéből. 

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleménye szerint december 24-én sem volt nyugodalmuk az ország tűzoltóinak, négy településen összesen 9 személyt vittek ugyanis kórházba ugyanis szén-monoxid-mérgezés gyanújával. Ugyanakkor a szenteste napja javarészt tűzesetek nélkül telt el, bár több balesethez is ki kellett vonulni – volt, amelyik halálos áldozattal is járt.

9 szén-monoxid-mérgezés, halálos baleset – szenteste sem pihentek a tűzoltók

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

"Tegnap összesen 146 segélyhívás érkezett a katasztrófavédelem műveletirányítási központjaiba. A 33 tűzesetet és a 67 műszaki mentést összesen 247 hivatásos, 25 önkormányzati és 21 önkéntes tűzoltó egyesület kezelte. A beavatkozást igénylő esetek mellett 45 téves jelzés is érkezett az ügyeletekre.

December huszonnegyedike egy súlyos közúti közlekedési balesettel kezdődött Győr-Moson-Sopron megyében: a 83-as főút Győr és Győrszemere közötti szakaszán két személyautó karambolozott. A balesethez a győri hivatásos és a győrszemerei önkéntes tűzoltókat riasztották, a műszaki mentés idejére a főút érintett szakaszát teljes szélességében lezárták. A balesetben több ember megsérült, ketten közülük olyan súlyosan, hogy a helyszínen életüket vesztették.

Lesodródott az úttestről és egy út menti fának csapódott egy gépkocsi hétfő délelőtt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, a 4-es főút Nyíregyháza és Újfehértó közötti szakaszán. Az ütközés következtében a gépkocsi felborult. A balesethez a nyíregyházi tűzoltók érkeztek ki, akik félpályás útlezárás mellett végezték el a műszaki mentést. A balesetben két ember megsérült, őket a mentők kórházba szállították.

Heves megyében a 24-es főút Egerbakta és Sirok közötti szakaszán borult árokba egy autó tegnap délután. A balesethez a pétervásárai katasztrófavédelmi őrs tűzoltóit riasztották, akik áramtalanították a járművet és félpályás útlezárás mellett végezték el a műszaki mentést. A balesetben két ember megsérült, őket a mentők kórházba szállították.

Összeütközött két személyautó hétfő este Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, a 49-es főút győrteleki szakaszán. A balesethez Mátészalkáról érkeztek tűzoltók, akik áramtalanították a járműveket és elvégezték a műszaki mentést. A munkálatok idejére a főút érintett szakaszát teljes szélességében lezárták. A balesetben több ember megsérült, őket a mentők ellátták.

Hétfő délelőtt a Nógrád megyei Etes külterületén egy körülbelül hatvan négyzetméter alapterületű családi ház egyik helyiségében keletkezett tűz. A helyszínre Salgótarjánból vonultak tűzoltók, akik eloltották a lángokat, majd átszellőztették és átvizsgálták az épületet. Az eset során egy ember megsérült, ezért őt a mentők kórházba szállították.

Tűz ütött ki tegnap este egy tízemeletes társasház egyik nyolcadik emeleti lakásában is, a székesfehérvári Budai úton. A tűzhöz a székesfehérvári tűzoltókat riasztották, akik rövid időn belül eloltották a tüzet, majd átszellőztették és átvizsgálták az épületet. Az eset során senki nem sérült meg.

December huszonnegyedikén összesen kilenc embert szállítottak kórházba a mentők szén-monoxid-mérgezés gyanújával, az ország négy településéről: Törökszentmiklósról, Szentliszlóról, Szigethalomról és Csengerújfaluból. A Jász-Nagykun-Szolnok megyei és a Zala megyei településen egy-egy ember, míg Pest megyében egyszerre két ember lett rosszul hétfőn, a tűzoltók mindegyik esetben gázkoncentrációt tudtak mérni az épületekben. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Csengerújfalu templomának sekrestyéjéből tegnap este öt embert szállítottak kórházba a mentők: a templomban üzemelő kazán közelében a mátészalkai hivatásos és csengeri önkormányzati tűzoltók ugyancsak gázkoncentrációt tudtak mérni.

A tűzvédelmi hatósági tevékenység keretében a szakemberek hétfőn huszonhárom felügyeleti ellenőrzést tartottak, ezek során három szabálytalanságot találtak. Az ellenőrök egy hatósági felhívást adtak ki.

Tegnap kétszázöt vasúti járművet ellenőriztek a szakemberek, hetvenkilenc tartozott a RID (veszélyes áruk vasúti szállításának szabályai) hatálya alá. A vizsgálatok nem tártak fel problémát. A katasztrófavédelem hétfőn négy vízi járművet is ellenőrzött, egy sem tartozott az ADN (veszélyes áruk vízi úton történő szállításának szabályai) hatálya alá, minden rendben volt" – áll a közleményben.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.