Gyertyagyújtással tiltakozott a Demokratikus Koalíció és a Nagy Imre Társaság budapesti szervezete Nagy Imre egykori miniszterelnök szoborkompozíciójának elszállítása miatt pénteken a fővárosi Vértanúk terén.

A Nagy Imre-szobor visszahelyezését követelték Budapesten
Fotó: MTI

Jánosi Katalin, Nagy Imre unokája emlékeztetett: a szobrot 1996-ban, a mártír miniszterelnök születésének századik évfordulóján közadakozásból állították fel.

Úgy fogalmazott:

most, hogy a szobrot elvitték, maradt egy gödör. Konkrétan egy szoboré, ugyanakkor "egy álom sírgödre" is, "a közös nemzeti lét 1956-ban és 1989-ben remélt lehetőségének sírgödre"

- tette hozzá.

Mécs Imre egykori '56-os halálraítélt, volt szabaddemokrata, majd szocialista országgyűlési képviselő a néhai miniszterelnök alakját felidézve kiemelte: Nagy Imre igazi emberi személyisége volt a magyar politikának és a történelemnek. Szimbolikus szobra Budapest részévé vált, a város egyik jellegzetessége lett, ahová rengetegen jártak.

Beszéde végén Mécs Imre követelte, hogy hozzák vissza Nagy Imre szobrát a Vértanúk terére.

Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselője szerint Nagy Imre szobra arra figyelmeztetett, hogy a hatalom a népé és a nemzeté, amely nem tűri a zsarnokságot. Azt mondta, az az emlékmű, amelyet a szobor helyett el akarnak helyezni a téren, annak idején alig több mint tíz évig állt ott, kevesebb mint feleannyi ideig, ameddig Nagy Imre szobra.

Őrsi Gergely, az MSZP budapesti ügyvezető alelnöke

a mintegy száz résztvevő előtt "pofátlanságnak" nevezte a szoborkompozíció elszállítását – amellyel szerinte a kormány ismét okot adott arra, hogy tiltakozók az utcára vonuljanak – és követelte Nagy Imre szobrának visszahelyezését.

A Nagy Imre-szoborkompozíciót péntek reggel szállították el a Vértanúk teréről. Wachsler Tamás, a Steindl Imre-program vezetője arról tájékoztatta közleményben az MTI-t, hogy a Steindl Imre Program Nonprofit Zrt. a vonatkozó kormányhatározatnak megfelelően megkezdte a Vértanúk terének rehabilitációját. Ennek első lépéseként szállították el restaurálásra a szoborkompozíciót, amely a tervek szerint a Jászai Mari térre kerül, várhatóan még 2019. június 16. előtt. A szobor helyére a vörösterror áldozataira emlékező Nemzeti Vértanúk Emlékművét állítják vissza.

51 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kereső
Faludy György irt egy verset 1938-ban egy Csilléry nevű nyilasnak. Irhatta volna 2018-ban egy orbán viktor nevű fasisztának IS!
Csilléry Andrásnak*
Azt mondják, vénülsz. Szíved sűrű vére
– ha van szíved – majd egy napon megáll.
Mondd, pogromok fekete denevére,
nem volna jó magadhoz térni már?
Lelked mélyén rohasztó gyűlölet forr,
s holnap kinő feletted a moha:
nagyságra törni késő már ilyenkor,
de jónak lenni nem késő soha.
Vagy nem gondolod, földi léted estjén,
hová úgy jövünk, akár a lelenc,
hogy hol van tőled ama sok keresztény,
János apostol, Assisi Ferenc,
kinek szeme sugárzó, tiszta kék volt
és farkasokat ültetett ölébe,
vagy Szent Tamás, ki mint a kristály égbolt
borult elámult hívei fölébe?
Mind-mind különb volt nálad s többre vitte,
habár nem váltott bankszámlát a hitre.
Vagy gondoltál a sok konok magyarra,
ki úgy virult mint bimbózó magyalfa,
ki nem törődött záporral és széllel,
de néma büszkeséggel tört a jobbra,
mert érces mellel s tiszta homlok-éllel
már életében lett önmaga szobra?
Ha rád pillantok, megborzongok s fázok,
bár jól tudom, hogy balga, aki fél:
örökké állnak a magyar akácok
s téged elvisz, mint szellentést, a szél.
De hogy még jókor érjen lényed bére
s elébb mint érted a halál izen:
hadd tűzzelek tollam kemény hegyére,
melyből nyugtod nem lesz a sírban sem.
Mert szennyes folt lettél a nagy penészből,
melyet csapásnak küldött ránk az Ég,
minden szavad dögbűz a sáskavészből,
amelytől elpusztul egy nemzedék;
jó darvaink más tájakon keresnek
szállást s az ország holtfakóra vált,
a föld kinyílt, mint bőrtelen, veres seb,
ahol hazát a zsellér nem talált,
innét szalad a száműzött szabadság,
s te azt rugdosod, kit a jog se véd,
s mivel hazánkat rossz pénzért eladják,
te is eladod, hitszegő szemét.
Éretted szenvedjük a poklok kínját
s a honfibánat minden szégyenét,
tőled tántorog a munkás a járdán
– az éhség táncoltatja, nem a bor –,
amíg kurjongó kém lettél a vártán
s pimasz döglégy, kit táplál a nyomor,...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
sokanvagyunk
Minden politikusnak lehet 3-4 szép napja (a sok ezerből), attól még megosztó személy lehet, ezért aztán egyiket sem kellene szoborral jutalmazni - amit mindig lesznek akik áthelyeznek, ledöntenek vagy leöntenek -, és igen sok embernek van unokája akik az éppen regnáló politikától/politikustól sérültek, akik sehol nem kapnak fórumot sérelmeik elmondására, mint éppen a szóban forgóé.
JAJMÁR
@verőce21: De, eltér! alapjaiban és részleteiben és ideológiában, amúgy mindenben. Ja, az szóban forgó ember nyilván nem változott, van az a szint, ami nem besorolható...
tulipan
@verőce21: AH, DE "SZÉP", Hazug narancsos MESE! :(
verőce21
@JAJMÁR: (19:28) Tévedsz. Mert ez a Kövér-Orbán írta szöveg ma is elmondható, annyira rafinált és akkor is, ma is vannak aktualitásai.
verőce21
Hamar lecsengett ez a "nagyimreszobor" téma. Pedig még elidőzhetnénk kicsit azzal a gondolattal, mi lett volna, ha Nagy Imre forradalma győz, az oroszok nem avatkoznak be - nem érkezik meg nov. 2-án részükre az a bizonyos USA beleegyező-távirat Belgrádba, amit ott lefordítottak cirill betűsre és továbbítottak Moszkvába?
Nagy Imre építette volna a gazdasági és közjogi kérdésekben tökéletesen szovjetizált Magyarországot, és néhány év múlva jelentette volna, hogy a Magyar Népköztársaság eléggé érett a szocialista fejlődés szempontjából, hogy méltó legyen felvételét kérni a Nagy Szovjetunió tagállamai közé? És a magyar országgyűlés egyhangúan kéri, hogy a szovjet elvtársak teljesítsék ezt a kérést.
A Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsa megvitatta volna, és kegyesen közli, hogy teljesíti a magyarok kérését, és Romániával, Bulgáriával együtt felveszi az országot a tagállamok közé. És az orosz hivatalnokok, rendőrök, katonák villámgyorsan megszállják a hivatalokat, még tökéletesebben lezárják az addig is zárt határokat, s több százezer megbízhatatlan - tehát nemzeti érzésű -, embert deportálnak a Szovjetunió belső területei felé, mint ahogy az történt a balti-államokban is.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.