Sarkvidéki eredetű levegő érkezik az ország felé, jelentősen visszaesik a hőmérséklet – hívta fel a figyelmet kedden Facebook-oldalára feltöltött videójában az Országos Meteorológiai Szolgálat, amely szerdára több megyére figyelmeztetést is kiadott az erős szél miatt.

Mesterházy András meteorológus kifejtette: a most következő éjszaka erős hidegfront vonul át Magyarország felett. Többfelé kell csapadékra számítani: eleinte döntően eső, majd az éjszaka második felében egyre többfelé havas eső, havazás, délnyugaton esetleg ónos eső is várható. Emellett megerősödik a szél is. A Dunántúl északi felén viharos széllökések is lehetnek.

Sarkvidéki levegő érkezik az országba, hétvégén viszont már melegfront várható

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

Az Országos Meteorológiai Szolgálat MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint szerdára az erős szél miatt Budapestre, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Mesterházy András videójában azt mondta: szerdán rövidebb időszakokra süthet ki a nap, elszórtan lehet zápor, havas eső, hózápor. A minimumhőmérséklet mínusz 2 és plusz 3 Celsius-fok, a nappali csúcshőmérséklet plusz 2 és 7 fok között valószínű.

A folytatásban, csütörtökön és pénteken is szeles napok várhatók, helyenként hózáporokkal. A hőmérséklet visszaesik, éjszakánként mínusz 8 és mínusz 1 fok közötti, napközben fagypont közeli maximumok várhatóak.

Szombaton már egy melegfront érkezik. Beborul az ég és országszerte várható csapadék: döntően havazás, a Dunántúlon azonban inkább eső, havas eső valószínű – fejtette ki a meteorológus.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.