Tovább csökkent, újabb rekord szintet ért el a munkanélküliség. A foglalkoztatottak száma eléri a 4,49 milliót.

A tavaly szeptember-novemberi háromhónapos időszakban a munkanélküliek átlagos létszáma az egy évvel korábbihoz képest 9 ezerrel, 169 ezerre, a munkanélküliségi ráta egy év alatt 0,2 százalékponttal, 3,6 százalékra csökkent, ami az előző háromhavi átlagnál is 0,1 százalékponttal alacsonyabb és megegyezik a nyár elején mért eddigi legalacsonyabb értékkel

- jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A 15-24 évesek munkanélkülisége lényegében nem változott, munkanélküliségi rátájuk 10,2 százalék volt. A munkanélküliek több mint ötöde ebből a korcsoportból került ki.

A 25-54 évesek, azaz a legjobb munkavállalási korúak munkanélküliségi rátája 3,2 százalékos volt, az 55-74 éveseké pedig 2,5 százalék. A változások mindkét esetben mintavételi hibahatáron belüliek voltak.

A 15-64 éves férfiak körében a munkanélküliek létszáma gyakorlatilag nem változott és a ráta is 3,5 százalékos maradt. A nőknél 10 ezerrel csökkent a munkanélküliség és 0,5 százalékponttal 3,9 százalékosra csökkent a munkanélküliség, ami alig nagyobb a második negyedévben mért 3,7 százalékos eddigi mélypontnál.

A munkanélküliség átlagos időtartama 14,6 hónap volt, a munkanélküliek 38,5 százalék-a legalább egy éve keresett állást, vagyis tartósan munkanélkülinek számított.

November végén a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adminisztratív adatai szerint (https://nfsz.munka.hu/) a nyilvántartott álláskeresők létszáma 5,5 százalékkal, 243,9 ezer főre csökkent az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

4,49 millióan dolgoztak

A foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 494 ezer fő volt, 44 ezer fővel több, mint egy évvel korábban. A 15-64 évesek foglalkoztatási rátája 69,7 százalékra nőtt.

A foglalkoztatottak létszáma 1 százalékkal magasabb, 4 millió 494 ezer fő volt.

Az elsődleges munkaerőpiacon dolgozók száma 93 ezer fővel nőtt, ugyanakkor a magukat közfoglalkoztatottnak vallók száma 53 ezer fővel lett kevesebb, a külföldi telephelyen dolgozóké pedig a mintavételi hibahatáron belül változott.

A foglalkoztatottak közül 4 millió 430 ezren tartoztak a 15-64 évesek közé, amely korcsoportban a foglalkoztatási arány 0,9 százalékponttal, 69,7 százalékra emelkedett.

A 15-64 éves férfiak körében a foglalkoztatottak létszáma 0,5 százalékkal, 2 millió 425 ezer főre, míg a foglalkoztatási rátájuk 0,7 százalékponttal, 76,8 százalékra nőtt.

A 15-64 éves nők körében a foglalkoztatottak száma 0,8 százalékkal, 2 millió 5 ezer főre, foglalkoztatási rátájuk pedig 1 százalékponttal, 62,7 százalékra nőtt – közölte a KSH.

Forrás: MTI, Privatbankar

Címlapi kép: Pixabay cco

28 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Mindeközben az ország egyre több területén munkaerőhiánnyal küzdenek a cégek. A szakképzett munkavállalók inkább Ausztriában, Németországban, Angliában dolgoznak az itthoni bér többszöröséért. Újabban már Szlovákia is megjelent a magyar munkaerőpiacon, a keresetek és egyéb juttatások ott is meghaladják a hazai lehetőségeket. A stabilan béka segge alatt lévő gazdasági teljesítmény, az alacsonyan beárazott munkavállalók, az olcsó magyar bérek miatt idetelepült járműipari cégekre támaszkodó ipari fejlődés előre kódolta a bajokat. A közmunka megalázó, kitörési pontot nem nyújtó, a megélhetési minimumot meg sem közelítő bérezésével csak olcsó zselléreket biztosít egyre több területen, másra nem alkalmas. Az éhenhaláshoz is kevés bérért éppen annyit kell dolgozni, mint amennyit a normál munkaerőpiacon dolgozna az ember. Remek lenne, ha nem szűnne meg egyre több piaci munkahely, hogy aztán közfoglalkoztattakat alkalmazva, töredék költséggel újratermelődjön. De megszűnik. A közmunka sokkal több kárt okoz, mint hasznot. Egyetlen előnye: jól mutat a statisztika.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
teuton
@Shikari: Na kis analfabetam, nem tudom, hanyszor kell meg irjam: Tnaulj meg OLVASNI!!!
1. Nemetorszag mindigis vilagpiaci arat kellett fizessen a nyersanyagokert es energiaert, MO szinte ingyen kapta az oroszoktol!
2. Nemetorszag egeszen a 70es evekig fizette a haborus karteritest.
3. Nemetorszag viszon a gazdasag fejlesztesere tett mar a 40es evek vegetöl, igy az 50es evek vegere a munkanelküliseg gyakorlatilag nulla lett, jöhettek a vendegmunkasok barhonnan, mert szükseg volt rajuk! 1962ben mar 1 millio lett!
4. A nemet gazdasag az 1 millio menekült ellenere jobban prosperal, mint a magyar - allitasoddal ellentetben. A 2018as ev elörelathatolag 12 milliard euros plusszal zarul. Ezzel szemben a magyar???
5. Nemetorszag netto befizetö az EU, MO a többszöröset kapja, mint befizet.
Most nem hasonlitgatom össze a szocialis juttatasokat, munkanelküli- es szocialis segelyt, a menekülteknek jaro juttatasokat Nemetorszagban (ami MO-on nincs!), nezz magad ennek utana!
kokopelli
@teuton: Reménytelen,ha valaki azt állítja,hogy a németek nem voltak orosz nyomás
alatt!Amennyiben egy szásznak,egy brandenburginak,mondaná ezt,akkor a fogkeféje más-
nap reggel "az üresbe" csúszna! Az NDK-volt a KGST német változata,vagy rosszul tudom?!
Azokat nem érdekli az NSzK,akiknek esélyük sincs ott gályázni!Meg kell hallgatni,hogy miről
beszélgetnek egymás között az üzletekben,azzal számolva,hogy a többi vásárló úgysem érti!
Hellcat
Többen dolgoznak...külföldön meg közmunkában...amúgy meg munkaerőhiány van, ezért emelkednek a bérek is...sajnos fele annyival mint amennyivel a termékek drágulnak.
teuton
@Shikari: Na ennyi megint a tenyekröl. Persze azert egy vasat sem fizetnek neked, esz ugyanis nem kell a trollkodaskoz, csak hosszu nyelv...
kokopelli
@papa.49: A legfrappánsabb példa a görögöknél volt!Pár évvel ezelőtt becsődölt
az ország,és az EU ellen ugattak! Az un.multik voltak a célkeresztben!Az "ALDI" az
éjszaka leple alatt kiűrítette a "könnyűszerkezetes épületeit",és eltünt!Pár hónap
múlva megjelent az USA-ban,amit az európai származású lakósság kitörő örömmel
fogadott! Eccerű!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.