Közösen tettek fogadalmat csütörtökön az Országház lépcsőjén a kormánnyal szembeni ellenállásról a Jobbik, az MSZP, a DK, az LMP, a Párbeszéd, valamint a Momentum politikusai, független országgyűlési képviselőkkel kiegészülve.

Videó: a parlament lépcsőjén szavalta el fogadalmát az ellenzék

A fogadalmat tevők vállalták, hogy közösen lépnek fel a tavaly év végi tüntetéseken megfogalmazott ötpontos követeléscsomag megvalósításáért. Ennek megfelelően követelték

a "rabszolgatörvény" azonnali visszavonását, a kevesebb rendőri túlórát, a független bíróságokat, az európai ügyészséghez történő csatlakozást és a független közmédiát.

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője arra emlékeztetett, hogy a most megjelent pártok szombaton a szakszervezetekkel és civilekkel közösen tartanak tüntetést. Úgy fogalmazott, meg kell mutatniuk, hogy "ami itt történik, az nem folytatható".

Szabó Tímea, a Párbeszéd képviseletében elmondta, azért kezdeményezték a parlament rendkívüli ülését, hogy azonnali válaszokat követeljenek a kormánytól arra, miként bántalmazhattak ellenzéki képviselőket a köztelevízió épületénél. Kijelentette,

az ellenzék a jövőben is egységesen lép fel a "rabszolgatörvény" ellen, a "demokráciáért".

Hadházy Ákos független képviselő aláhúzta, független közmédia, bíróság és ügyészség nélkül nem lehet választásról, parlamentről beszélni.

Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője fontosnak nevezte, hogy az egymástól nagyon sok mindenben különböző ellenzéki pártok egymás mellé álltak a "gyalázatos rabszolgatörvénnyel" szemben. Kiemelte,

minden olyan eszközt használniuk kell, amelyekkel erőteljes politikai nyomást gyakorolhatnak a kormányra, ugyanakkor erőszakmentesnek kell megtartaniuk a tiltakozásukat.

A jobbikos Jakab Péter a magyar történelem leggyávább kormányának nevezte a jelenlegi kabinetet, szerinte ugyanis sem az emberekkel, sem az ellenzéki képviselőkkel nem mer szembenézni. A politikus arra biztatta a szakszervezeteket, hogy kezdeményezzenek általános sztrájkot.

"Az utcán, az üzemekben lehet meghátrálásra kényszeríteni a kormányt, ha a parlamentben nem hajlandóak dolgozni"

- mondta.

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke úgy fogalmazott,

"ha egy ország kormánya elárulja a saját népét, akkor eljön az ideje a lázadásnak". Azt kívánta az országnak, legyen ereje "fellázadni Orbán rendszerével szemben".

"Nem egy törvénnyel szemben, egyik vagy másik szabállyal szemben, de mindazzal, amit az elmúlt években, az ország szégyenére megvalósítottak" – fejtette ki. A volt kormányfő szerint az ellenzék közötti vitákat akkor kell majd újra kinyitni, ha Magyarország újra tisztességes jogállam lesz.

Szél Bernadett független képviselő azt mondta, nem kérnek a látszatdemokráciából, amelynek semmi köze a jogállamhoz. A Fidesz "verőlegényekkel" irányítja az országot – jelentette ki, majd példaként említette a közmédiánál történteket, valamint azt is, hogy reggel katonák akadályozták meg, hogy vendéget vigyen az Országház épületébe.

"Ez a rendszer már rég nem az, aminek hívják, ez nem köztársaság, ez nem demokrácia, ez nem jogállam"

- értékelt.

Fekete-Győr András, a Momentum elnöke első és legfontosabb feladatuknak a "rabszolgatörvény" visszavonását nevezte. "

Ezért fogunk kézzel-lábbal küzdeni, és ütni a vasat addig, amíg meleg"

- mondta, megjegyezve, "2019 az ellenállás éve lesz".

(MTI)

64 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Nekem úgy tűnik, változott a helyzet ahhoz képest, ami még akár egy hónappal ezelőtt is volt. Jelenleg nem érdekel senkit, hány százalékon áll melyik ellenzéki párt. Új erő született. Az ellenzék. Vagy ha úgy jobban tetszik: AZ ELLENZÉK. Így, egyben. Ami eddig szétaprózta az ellenzéket (fideszül: ellenséget), az most éppen hogy összefogja. Mostantól nem a széthulló Jobbikkal, a növekedésre képtelen DK-val, a jelentéktelen LMP-vel, PM-mel, a szóra sem érdemes MSZP-vel kell szembenéznie a Fidesznek, hanem egy olyan tömbbel, amit nem fog tudni felszeletelni a híres orbáni bugylibicska. Mivel a kormánypártot a pénz, a korrupció és a félelem tartja össze, nem feltétlenül olyan erős, amilyennek szereti mutatni magát.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
verőce21
A fejtegetésed igaz lehetne, de már a választás éjszakáján sorban mondtak le az ellenzékinek számító politikusok.
JAJMÁR
@Eladott Ország: 09:57 Én úgy tenném fel a kérdést, hogy az ellenzék ellenzék-e egyáltalán?

A Momentumban én jóval több potenciált láttam, mint amennyit most mutatnak, nem tudott megerősödni. Valójában nem tényező! De minden pártban ott vannak a fidesznyik emberei is. Hát, igen... a mai kilátástalan helyzetet - írom és mondom - a 2014-es "eladott" választás után megjósoltam.
JAJMÁR
@JAJMÁR: ...és akkor még nem is volt Momentum, se a vezetője, mégis megosztott lett a baloldal.

Várom azokat az új embereket, és szerveződéseket, akikben majd hinni lehet, mert biztos lesznek ilyenek, idő kérdése :) és ez az idő nincs messze :)
Eladott Ország
@JAJMÁR: Amíg marad a választási törvény, a sztrájk törvény, a munka törvény könyve, a közigazgatási bírság, a média törvény, amíg mindenhol a fidesz emberei ülnek és uralkodnak, a törvényeket a saját érdekükben hozzák és sorolhatnám, addig itt nem lesz változás.Hát sajnos eddig jutottunk. A pártok visszaléptek azt mondják jöjjenek a szakszervezetek, de ők csak a munka törvénykönyve ellen harcolhatnak a rendszerváltás nem a hatáskörük!
Itt tingli tanglival nem lesz leváltva és elszámoltatva a rezsim. Az ellenzéki pártoknak jól megéri ez a rendszer. Ennyi, és kész. Majd úsznak egyet "Lezsákfalván" vagy valamelyik budapesti luxusszállodában.
vacsi
Azért én a Gyurcsány-korszakra egészen másképp emlékszem! Amit ő mond, számomra nem hiteles!
JAJMÁR
@Eladott Ország: Sajnos ez a realitás ma.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.