Egyértelműség hiányában nem hitelesítette a rendkívüli munka elrendeléséről és a munkaidőkeret legfeljebb 12 hónapos tartamáról szóló népszavazási kezdeményezéseket pénteken a Nemzeti Választási Bizottság (NVB).

Lesöpörte az  NVB a túlmunkáról és a munkaidőkeretről szóló népszavazási kezdeményezéseket
Fotó: Mónus Márton/MTI

Hajnal Miklós, a Momentum politikusa magánszemélyként három kérdést nyújtott be hitelesítésre. Az első azt célozta, hogy

kollektív szerződés esetén ne lehessen naptári évenként háromszáz óránál több rendkívüli munkaidőt elrendelni.

Rádi Péter, az NVB elnöke a vitában felhívta a figyelmet arra, nem egyértelmű, hogy a kérdés érinti-e az önkéntes vállalás alapján végzett túlórát, mivel azt még a munka törvénykönyvére vonatkozó javaslat benyújtásakor fogalmazta meg, azonban a jogalkotás során bekerült a törvénybe az önkéntes vállalás fogalma. A bizottság többsége ezek alapján nem hitelesítette a kérdést.

A második kérdés célja az volt, hogy

a munkaidőkeret tartama kollektív szerződés esetén legfeljebb tizenkét hónap legyen.

Rádi Péter felhívta a figyelmet arra, a jelenlegi szabályozás szerint a kollektív szerződés a munkaadó és munkavállaló érdekében is eltérhet, a kérdésre válaszolók azonban vélhetik azt, hogy a népszavazással egy át nem léphető határt határoz meg a törvényalkotó, ráadásul a kérdés elhagyja a munkaidő-keret meghatározásának előfeltételeit és ezzel szerinte jogi bizonytalanságot okoz. Az NVB többsége ezért nem hitelesítette a kérdést.

A harmadik kérdés arra irányult, hogy

a teljes napi munkaidő esetén ne lehessen naptári évenként kétszázötven óránál több rendkívüli munkaidőt elrendelni.

Az NVB többsége a kérdés megismétli a hatályos rendelkezést, ez pedig kizárja a kérdés hitelesítését, továbbá a kérdés nem rendelkezik az önkéntesen vállalható túlmunkáról.

Pintér Tamás (Jobbik) országgyűlési képviselő magánszemélyként két kérdést adott be hitelesítésre. Az első szerint a munkavégzésre irányuló jogviszonyban a kollektív szerződés rendelkezése alapján legfeljebb évi háromszáz óra rendkívüli munkaidő lenne elrendelhető. Második kérdésének célja az volt, hogy a munkaidőkeret tartama legfeljebb tizenkét hónap lehessen. A két kérdést ugyanazzal az indokkal utasították el, mint Hajnal Tamás azonos témájú kérdéseit.

A vitában a hitelesítés mellett érvelt és szavazott Fábián Adrián választott tag, Avarkeszi Dezső DK-delegált, Borbély Andrea Jobbik-delegált, Fazekas Tamás PM-delegált és Litresits András MSZP-delegált.

Az NVB határozatai nem jogerősek, ellenük 15 napon belül lehet jogorvoslatot benyújtani a Kúriánál.

Az NVB ülésén már részt vehetett Szalay Tamás, akit az Országgyűlés decemberben választott meg az NVB tagjává, miután a 2013 szeptemberében választott póttagok vagy lemondtak tisztségükről, vagy már korábban – lemondás, illetve haláleset miatt – a testület tagjai lettek, és így a december elején lemondó Boda Pál helyére már nem tudtak póttagot behívni.

(MTI)

67 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Pegero
@Eladott Ország: Szerintem tök felesleges ennyi időt pocsékolnod rám!
Hasznosabb időtöltést is kereshetnél magadnak!
https://i.pinimg.com/originals/40/76/84/40768...
Eladott Ország
@Pegero: Most nekünk kell dönteni... "Joga van a népnek elkergetni a kormányt" - Orbán Viktor
https://youtu.be/kQld6YVgmDs...
durbincs
@Eladott Ország: maga meg milyen magvakat szed ?
Eladott Ország
@Pegero: Kövér ráadásul mindent annak a kommunista rendszernek és a kommunista őseinek köszönhet, akiket most mocskos szájjal gyaláz. Abban a rendszerben tanulhatott ingyen, kapott nála tehetségesebb embereknél jobb előmenetelt. Abban a rendszerben ilyen hangnemben senki nem beszélhetett. Ilyen gyűlölködő patkányokat, mint ő, nem tűrtek meg a hatalomban, mert méltatlan volt egy állami vezetőhöz. Azok a kommunisták, akiket ő mocskol, polgárok és úriemberek voltak hozzá képest. Annak a rendszernek voltak üldözöttei, de az nem Kövér László volt. Annak a rendszernek az üldözöttei nem az MSZMP KB Társadalomtudományi Intézetében voltak üldözöttek, hanem vidéki iskolákba, fizikai állásokba, levéltárakba voltak száműzve a hivatalos szellemi életből. Rájuk nézve sértő, hogy ez a Kövér gyalázza a kommunistákat, aki ráadásul még őket is kommunistázza, ha valamelyik polgári demokratikus pártnak a szimpatizánsai, és nem a kódoltan náci, nyíltan fasiszta párttá vált Fidesz támogatói.
http://nepszava.com/2013/12/magyarorszag/kove...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

Ingyenes hírlevél