Ezúttal azok estek a kapkodó jogalkotás áldozatául, akik szeretteik gyógyszereit próbálják kiváltani a patikákban. Öt munkanapnyi felkészülés ugyanis nem volt elegendő ahhoz, hogy minden orvos értesüljön egy fontos változásról.

Igen nagy meglepetés érheti a patikákban: készüljön fel rá

Az orvosokat nem érte utol a recept felírásról szóló jogszabály január elsejei módosításának híre, és ez komoly zavart okoz a gyógyszertárakban. Bár a friss hosszabbítás nyomán ez év végéig még kötelező felírási igazolást vagy receptet is a beteg kezébe adni, sok orvos enélkül engedi el a páciensét. Ez aztán a kiváltásnál okoz gondot, hiszen az elektronikusan felírt szereket a gyógyszerész kizárólag magának a betegnek adhatja ki. Január eleje óta számos esetben okozott drámai helyzetet, hogy a családtagok emiatt nem tudták kiváltani a súlyosan beteg hozzátartozójuk orvosságait.

(nepszava.hu)

Cikk- és címlapkép: pixabay.com

27 hozzászólásarrow_drop_down_circle

lampa laz
Most erre az agyatlanságra mit mondjon az ember? Felszentelték a geci irodáját... , de inkább a koporsójával tették volna ugyanezt..
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
lampa laz
Most erre az agyatlanságra mit mondjon az ember? Felszentelték a geci irodáját... , de inkább a koporsójával tették volna ugyanezt..
karma1
Na elmennek ezek a kurvaanyjukba... Ekkora baromsagot meg az eletben nem hallottam! Ez kesz nepirtas! Az emberek azert nem tudnak maguk menni a gyogyszertarba , mert BETEGEK, IDOSEK, ES / VAGY MAGATEHETETLENEK!
Ezek a gyogyszerek nem ketforintba kerulnek, mint regen, hanem kisebb vagyonokba. Megis, mit gondolt az a vadbarom, aki ezt kitalalta, hogy valaki a kisnyugdijabol oromeben kolt rengeteg penzt gyogyszerre, es adja oda a receptjet a szomszedjanak, csaladtagjanak hogy valtsa ki?
Tenyleg mindenki megkergult Magyarorszagon?
Na, valami fideszes troll elmagyarazhatna ezt nekem, hogy ez miert is es kinek jo? Kivancsian varom a valaszat.
A "csak" es "boldog karacsonyi unnepeket" valaszt nem fogadom el, ennel valami ertelmesebbet kerek).
Mindenesetre igy drasztikusan lecsokken majd a gyogyszerek iranti kereslet - minden beteg az otthonaban varhatja a halalt, ami sokaknak mar a megvaltas lesz szerintem.

That's GENOCIDE in 21st Century!
1magyar
Kíváncsi lennék mivel indokolja aki ezt kitalálta?! Amikor elküldök valakit gyógyszerért nem szórakozásból teszem hanem valami okból nem tudok elmenni.
A jogosultságot a felíró orvos vállalja.
Jozefina
Iroda szentelés közben a beteg meg magatehetetlen, mert képtelen küzdeni a saját életéért. Még a gyógyszer kiváltást is ellehetetlenítik egyes betegek elől, akik képtelenek saját maguk elmenni a gyógyszertárba!! Erkölcstelen és undorító ez a rendelkezés!!!
papa.49
Hiába EZ VAN HA A HÜLYESÉG SZORGALOMMAL PÁROSUL !!!
Csizmás Kond
...tényleg ez van ...mert ekkora hülyeség elhiteléhez képzeljük el mekkora hülyének kell lenni...
...mindig volt van és lesz mozgáskorlátozott beteg és annak a gyógyszerét eddig is kiadták, most is kiadják és ezután is ki fogják adni...
Nessy
@Csizmás Kond: Olvasd el a jogszabályt. Majd később kiadják, de komoly procedúrával!
Eddig a szomszédom is kiválthatta a receptet, ha éppen ment a patikába,én meg lázasan feküdtem. Jövőre már ez ebben a formában nem megoldható.Meghatalmazás, két tanúval, formanyomtatványon.
Csizmás Kond
@Shikari: a gyógyszert a családtagok eddig is kivehették és ezután is kivehetik. ha idegent bízol meg oda lehet kell valami de ez mindig is így volt...amúgy azthiszem az e receptre fel lehet tüntetni ki fogja ki venni sőt a felíratást is végezheti más.
karma1
@1magyar: Jaj, Kedves, ne keress mar semmi ertelmet sem ennek a bunbandanak az intezkedeseiben!
Nincs benne! Kivancsi leszek, hogy a 94 eves mamajat ellato baratnom mihez kezd? A mamaja max. 5 lepest tud tenni az ebedloasztalig, vak, es pelenkazni kell.
Esetleg a patikus szemelyesen kihozhatja a cimre a gyogyszert, hogy meggyozodjek a jogosultsagrol.
Ennyi barmot...:o((((
1magyar
Ezzel megkérdőjelezik a recept valódiságát, ill. az orvos csalhat is?
1magyar
@karma1: Lehet, hogy így akarják rákényszeríteni az embereket a ereceptre? Mert logikus magyarázat nincs erre, mert még alá is kell írni a receptet 2 helyen.
Én azt gondolom az orvos csak annak ír receptet aki jogosult de hogy azt ki veszi át tökéletesen mindegy.
Nessy
@Csizmás Kond: A "felírás" más kategória. Vannak gyógyszerek, melyeket támogatással csak szakorvos írhat fel. A szakorvos maximum egy évre "átadhatja" a felírási jogot a háziorvosnak. A recepten fel kell tüntetni az engedély naplószámát. Ezzel biztosítva, hogy a paciens egy év múlva megjelenik kontrollra, még ha éppen nincs is panasza. Ez természetesen a krónikus esetekre vonatkozik.
Jelenleg, ha a fiam gyógyszerét is kiváltom receptre, a blokkot alá kell írnom. És ennyi. Ezt keverték meg a "meghatalmazással", ami most egy évet csúszik, hála Istennek.
Csizmás Kond
@Shikari: @Nessy: ...szerintem ez az egész csak a szokásos nyüszítési mánia...van akiknek folyamatosan idegeskednie kell mert a tüntetésen nem adnak elég zsozsót a nyugtatóra és túlórázni nincs ahol mert a munka büdös lett.
sokanvagyunk
Talán nem a felírt gyógyszert kiváltóknak kellene jobban felkészülniük - mert az orvosok és a patikák legtöbbje sajnos tényleg a felhőkben járnak.
Nessy
@Csizmás Kond: Feltételezem. akik gyógyszert akartak kiváltani, ettől a katyvasztól, amit sikerült megint generálni a kormányzatnak, nem éppen "nyüszítenek", hanem vérmérsékletük szerint csak morognak, vagy dühöngenek, vagy sajnálva a patikusokat csendben távoznak, magukban áldó imát mormolva.
karma1
@Shikari: Vazze, ne gyere ide ha nem tetszik. Egyebkent meg a te gazdaallatod terjeszti ezeket a hireket , sot, o hozza ezeket a barom torvenyeket, aminek a birkai tapsikalnak mint te is.
Kimeld meg magad a mi tarsasagunktol, a rosseb se fog hianyolni. Ennyike...
lusta
Ez elég kellemetlen egy városban. Na most képzeljük el ugyanezt a világ végén lévő kis falun élővel. Csak gratulálni lehet a tv kitalálójának, megfogalmazójának és aláírójának. Nekik valószínűleg nincs ilyen problémájuk.
Nessy
@lusta: Vagy ahol eddig a falu vagy tanyagondnok gyűjtötte össze a recepteket, és autózott be a legközelebbi településre, ahol éppen volt patika.
Az a baj, hogy a jogalkotók elszakadtak a valóságtól, és nincs a közelükben olyan aki ismeri.
A másik, hogy a törvények egyre inkább dodonaiak. Mindenki másképp értelmezi! Ugyanis nincs hozzá egy értelmes végrehajtási utasítás.
Lepényleső
Esetleg megy ez is arra,hogy a betegnek ne legyen már sok napja? Ráadásul
így jobb a statisztika,mennyivel szebb lesz így az egészségesek aránya?
babp1982
Fasza 93 éves anyámat ezentúl vigyem el apatikába? A jó durva anyukáját a O1G jogalkotóknak!
Midmirinna
Szeretnéd megtalálni egy nő egy éjszakát? Látogatás a >> tinyurl.com/kp95cw8
kissé felnőttem
NA akkor lehet ordibálni hogy családbarát kormány nagy hazugsággyár nem családbarátság, bürokrácia felsőfokon kásaler ezért nem felelős senki,?
egy vigasztal te sem élsz 120 évig. hát ezeket kéne az Uralon tulra delegálni
szaboria1
Megint egy félre tájékoztatás én felhívtam a gyógyszertárat és azt mondta nekem is kiadják a férjem gyógyszereit. Pedig neki most olyan is van amire szemig. kell. Így az én igazolványomra adják ki.
szaboria1
Igaz most utólag olvastam el a teljes cikket mint kiderült itt már nem volt papírra írt gyógyszer csak számítógépen keresztüli ki írás.
De azért a cikkben aki panaszkodik nem tudja mikor rendel az orvos, hogy papír alapon legyen kiírva. Akkor ki volt az orvosnál a beteg apjával? A másik a háziorvostól egy olyan igazolást adnak ki amit a gyógyszertárak rendszerében rögzítenek és a hozzátartozó is kiválthatja. Ma már azt is ellenőrzik a felírt gyógyszert kiváltották e.
nezelodo
@babp1982: Nem új ez a gondolkodás még táppénzt is megvontak tőlem, mert nem tudtam bemenni a rendelőbe. A kilencvenes évek elején pedig tizennyolc öltéssel a nyakamon kerestem a dokim szerint többet maszekban, mint a munkahelyemen. Lehet, hogy hibáztam és nem járultam hozzá a heroin adagjához?
Akkor most mi lesz az otthon ápolt, mára már végre kegydíjas betegekkel? Beviszik a gyógyszertárba, hogy a gyógyszerész is lássa őket, hogy nem lett-e balett táncos stikában? Még egy két ilyen félkegyelmű Kásler kellene oda az ilyen sikari féle nímandok örömére a pohos mellé. Hajrá családbarát kormány! Lehet, hogy a következő stadion helyett Tajgetoszt épített és szentelteti fel a papjaival a felcsúti géniusz?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.