Karrierzáró interjút készített a Válasz Online Schöpflin Györggyel. Aktuális ügyekről kérdezték, de távlati meglátásai is voltak a 15 év után leköszönő EP-képviselőnek. 

Navracsics Tibor nem marad uniós biztos, helyét várhatóan Trócsányi László igazságügyi miniszter veszi át. Ennek okairól is kérdezte a Válasz Online Schöpflin Györgyöt.

Az a benyomásom, hogy túlságosan közel került a brüsszeli rendszerhez. Úgy tudom, a Fidesz vezetése is elsősorban azt kifogásolta tevékenységében, hogy miközben a többi biztos saját nemzete érdekeit is képviselte, Navracsics ehhez nem volt elég erős ember.

Azt ugyanakkor hozzá tette, hogy ezt nem tartja megbízható információnak. Beszélt a Soros György és a Brüsszel elleni kampányokról is, amit rossz szemmel néztek Európában. 

A „sorosozás” pedig nem öncélú politikai kommunikáció. Arról szól, hogy Magyarországon – a baloldali, liberális pártok gyengesége folytán – Soros György jelenti az igazi ellenzéket, márpedig őt erre senki nem választotta meg és nem is hatalmazta fel.

Szerinte a politika mindig hajlamos a kommunikációját egyneműsíteni a minél tömegesebb elérés érdekében. Baloldalon Soros a pozitív, jobboldalon a negatív elem – teszi hozzá. 

A leköszönő fideszes EP-képviselő szerint a sorosozás nem öncélú politikai kommunikáció

Fotó: Facebook

A Sargetnini-jelentés utáni helyzetről azt mondta: a Fidesz nem akar távozni a Néppártból, ők a pártcsalád a jobbszárnyának központi eleme. Sőt Schöpflin szerint mivel nem kizárt, hogy a Fidesz akár 15 képviselőt is küldhet Brüsszelbe, a néppárti frakció pedig akár 150 fősre zsugorodhat, így a befolyásuk még erősödhet is. 

Nem gondolom, hogy Orbán Viktor eleve ki akarta volna rúgni a CEU-t.

Az EP-képviselő kitért a CEU ügyére is, szerinte az intézmény rektora terelte politikai síkra az ügyet, mikor kampányt indított Brüsszelben. Szerinte ráadásul a magyar közvélemény nem azonosult az intézménnyel. 

Az interjú végén még odaszúrt egyet az MTVA-nak is, igaz szerinte nem hazugságokkal van a baj, a köztelevízióval a legfőbb probléma, hogy nézhetetlenül unalmas.

(Válasz)

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

colibri
Ez az ember is bizonyíték arra, hogy 79 évesen is lehet valaki elvakult, elfogult, hiszékeny és seggnyaló.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
magyarbakancs
"A „sorosozás” pedig nem öncélú politikai kommunikáció. Arról szól, hogy Magyarországon – a baloldali, liberális pártok gyengesége folytán – Soros György jelenti az igazi ellenzéket, márpedig őt erre senki nem választotta meg és nem is hatalmazta fel."
Ez a duma hülyeség.
Soros ha nem lenne kire fognátok a dolgokat.?
Kitalált a hatalom magának egy ellenség képet és ezt szajkózza nap estig.
Minden diktatúra alapja az ellenség kép keresése.
Lásd Hitler a zsidóság.Sztálin a kulákság belső ellenzék.
USA A Kommunista színészek.
volvós
A vén dilis demences sertés vágósúlyba érkezett...
creativehun
Lassan kezdem azt hinni a fidesz politikus első számú ismérve az emberi hülyeség! Iagzából ezzel még nem is lenne baj...hisz amennyi hülye van ...elférnek köztük...csak legalább ne propagálnák ország-világ előtt...ezzel lejáratva az országot is.
Eladott Ország
Az a helyzet, hogy ebben a versengő autoriter rendszerben olyan mértékben lejt a pálya az állampárt irányába, hogy ezt akkor is nehéz lenne az ellenkezőjére fordítani, ha történetesen egy profi ellenzék állnak szemben a hivatalosan és törvényesen elcsalt megnyert sokadik kétharmad birtokosaival. Nem ez a helyzet, de Schöpflin György még mindig EP-képviselő így is megsértődött a Washington Post Fidesz rendszeréről szóló cikkén, amelynek szerzői Steven Levitsky, a University of Toronto, illetve Lucan Ahmad Way, a Harvard politikatudomány-professzora. Ők foglalkoznak az Orbán rezsimjéhez hasonlatos hibrid berendezkedésű rendszerekkel, ahol látszólag van pártverseny, a hatalom elméletileg leváltható, nem gyilkolják halomra és nem börtönzik be a hatalom ellenfeleit, de olyan egyenlőtlen játéktérben zajlik az egész demokrácia-szimulákrum, hogy gyakorlatilag esélytelen az erőviszonyok megváltoztatása. Doktor Schöpflin ennyit értett meg ebből az érvelésből: "A magyar baloldal Levitsky és Way alapján versengő autoriternek hívja a Fidesz rendszerét. De Levitsky és Way nem foglalkoznak azzal, hogy a szélsőséges és teljesen inkompetens baloldal rátör a megválasztott kormányra, és nem demokráciát akarnak, hanem rendszerváltást."
Aha. Vagyis aki rendszerváltást akar az nem akar demokráciát, és rátör a megválasztott kormányra. Mi a franc van? Semmi. Ezek tényleg belegárgyultak a saját megkérdőjelezhetetlenségükbe, megdönthetetlenségükbe, és még mindig felfokozott idegállapotban tolják, hogy mivel egyszer-kétszer-háromszor megválasztották őket, az idők végezetéig joguk van ráköpködni a nép fejére a szotyolát.
www.washingtonpost.com/news/monkey-cage/wp/2019/01/04/how-do-you-know-when-a-democracy-has-slipped-over-into-autocracy/?noredirect=on&utm_term=.884402b754f3
justhpeter
A fideSS-potentátok és fanatikus híveik így fogják végezni: szánalmasan, elporladt gerinccel.
Midmirinna
Szeretnéd megtalálni egy nő egy éjszakát? Látogatás a >> tinyurl.com/kp95cw8

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.