Adómilliárdok mennek rá, mégsem magyar fiatalokat nevelnek, ahogy azt a kormány állítja. Mészáros Lőrinc Puskás Akadémiája viszont hatalmasat szakíthat a jövőben.

A 444.hu nézte meg egy horvátországi fociklub, az NK Osijek egyik (a 2006-7-es születésű) utánpótláscsapatának a kerete. Azé a csapaté, amelynek labdarúgó akadémiájára megint adott az év végén egymilliárd forintot a magyar kormány. Három év alatt ez már a harmadik egymilliárd. 2016-ban ment az első támogatás a magyar kormány jóvoltából Eszékre, éppen azután, hogy Mészáros Lőrinc tulajdonos lett a horvát csapatban.

Kapusok: Dominik Damjanović, Hrvoje Jukopila, Petar Katalinić, Karlo Vrljić

Védők: Šimun Begović, Noa Bilić, Patrik Jerković, Ivano Kolarik, Luka Lukadinović, Ljubo Puljić, Luka Rešetar, Leon Siler, Sven Sopić, Stjepan Žulj

Középpályások: Nikola Dražić, Karlo Kovačević, Matej Kovačević, Filip Leko, Fran Majdenić, Maro Medo, Niko Novak, Roko Rupčić, Anton Slišković, Andrija Tomić, Marin Zorić, Filip Živković

Csatárok: Ivan Barić, Noel Đurković, Ante Grigić, Ivan Jeremijaš, Lovro Jukić, Leon Konig, Marcus Ivan MacDonald, Luka Mlinarević, Leon Omerović, Matej Perić

Eszéken nem a magyar az öltözőben használt nyelv. A 11-12 évesek között magyar nevet nem találtunk. Semmiképpen sem meglepő, hiszen a legutóbbi, 2011-es népszámláláson Eszék lakosságának mindössze 0,91 százaléka vallotta magát magyar nemzetiségűnek.

A 2010-11-es korosztályban 26 játékos közül egyetlen egy magyar családnév van: Ivor Kiraly. A 2008-9-es korosztályban 37-ből egy Mateo Sabo név ugrott ki. Fiatal kora ellenére fent van a Facebookon, csak horvátul használja, az ismerősei között sincsenek magyarok. A 2006-7-es korosztállyal kezdődött a cikk, a 36 gyerek között nincs magyar családnevű.

A 2004-5-ösök között a 36 játékos között van egy Dorian Herceg. A 2002-2003-asoknál 49 játékos között találtunk Niko Hajnalt és egy Toma Sabót. Niko Hajnal nem magyarul facebookozik, ismerősei között sincsenek magyarok. A 2000-2001-es között a 33-as keretben találtunk egy Karlo Išasegit (horvát utánpóltás válogatott) és egy Dino Bognart. Utóbbi facebookos ismerősei között nem látszik, hogy magyarok lennének nagy számban.

Az utánpótlás edzők között is csak egy Danijel Bogdant találtunk. A felnőtteknél a horvát elsőosztályban második helyen álló csapatban sincs magyar.

A magyar kormány támogatása elvileg arra a beruházásra megy, amivel Eszéken 15 hektáros területen 7-9 focipályát alakítanak ki, és építenek egy 3500 fős fedett stadiont is. Ez nagyjából a felcsúti minta, ráadásul itt is, ott is magyar közpénzből finanszírozzák a beruházásokat. Ezen felül épül egy nagy stadion Eszéken Mészáros „saját” pénzéből, amiben Magyarország leggazdagabb embere akár egy szaunából nézheti a meccseket.

A magyar kormány tavalyig összesen 20 milliárdot költött a határon túli magyar focira. Az Átlátszó nemrég közölt összeállításából az derült ki, hogy mennyire logikátlanul költ tízmilliárdokat a kormány határon túli focipályákra. Illetve nem is anyira logikátlan ez: a pénzek általában haverokhoz kerülnek. Aztán az év végén még kiosztottak 10 milliárd forintot, természetesen Eszék is ott van újra a szerencsések között.

Nincs is magyar játékosa Mészáros Lőrinc állami milliárdokkal támogatott horvát utánpótláscsapatának

Fotó: Facebook

Az erdélyi akadémiákkal olyan megállapodást kötött a Puskás Akadémia, hogy a legtehetségesebb játékosokat lehalászhatják. Ilyen megállopodás alakulhat ki a Topolyával is. A Kisvárda is hasonló együttműködésben van a munkácsi akadémiával.

Abban a 2017 év eleji közleményben, amiben Mészáros Lőrinc az eszéki futballakadémia támogatásáról úgy vélekedett, hogy helyes, ha a magyar állam segíti a határon túli magyarokat, azt is közölte a horvátországi befektetéséről, hogy „valamennyi anyagi hasznot remélek, amellyel némileg csökkenhetnek a költségeink”. A horvát fociba beszálló Mészáros korábban a 444-nek panaszkodott arról, hogy mennyivel nehezebb eladni egy magyar játékost egy délszlávhoz képest. 

(444.hu)

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

justhpeter
Miért kellene ?
Nem elég a pénzbeli magyar támogatás ?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
justhpeter
Miért kellene ?
Nem elég a pénzbeli magyar támogatás ?
Nessy
@justhpeter: Majd kapnak magyar állampolgárságot is, oszt jó napot!
Nessy
@justhpeter: Az együtt jár! Piktogrammal, hogy hova kell tenni az X-t, miután nem tudnak magyarul.
kereső
Miért a felcsútban is ,és a többi "élvonalbeliben" is ott vannak a migráncsok- kapják a 10 -15 millás fizetést a TAO-ból.
1magyar
Ez a focimánia már nagyon durva! Helyettünk idegenekre költik a magyarok adóját.
Lepényleső
Mi ez ahhoz képest,hogy ennek az országnak magyar miniszterelnöke nincs,csak
valamilyen nemzeti?
Midmirinna
Szeretnéd megtalálni egy nő egy éjszakát? Látogatás a >> tinyurl.com/kp95cw8
tudode
Ész nélkül FUTNAK a lóvénk után határon innen-, és -túl!
.
A bugyiárusok tanulhatnának tőlük!
nezelodo
Lari-fari! Nem a nevük miatt nemzethy a csapat, hanem azért, mert pöttyös a segguk, mint a kuszaszem unokatesoinak!
kokopelli
@desiro: miért is vitatkoznál?A Franciaországban született,ill a gyarmatokon felnevelkedő
gyerekek nem a bőr szine,hanem az állampolgárság után lesznek válogatottak! A cigányok
a tótok,a schwábok (akár Puskás F., és ttsai) ugyan milyen jogon voltak anno válogatottak!?
(pl. a Puskás F. a "Schváb"-ra,a Fazekas a "Cigány"-ra stb...hallgatott! (;-))
Aki Én
A fasszopo ciganyod a magyarok penzet kulfoldre hordja, de te most is csak butasagakat pofazol.
Gennyes fereg hazaarulo gecik vagytok.
balos
@Shikari: nem zavar a napfénye is,hogy a sötétet hívod segítségül?
1magyar
@m73: Tévedsz, a cigányok nem szavazóbázis. Én mindig elmegyek szavazni de még cigányt elvétve láttam évtizedek alatt.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.