Vörös kód figyelmeztetést adott ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára csütörtök estétől a nagy hideg miatt.

A tárca a kormany.hu-n közölte: a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény alapján az államtitkár kiadta a vörös kód figyelmeztetést az Észak-magyarországi és az Észak-alföldi régióban.

Minisztérium: vörös kód figyelmeztetés lépett életbe két régióban a hideg miatt

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

Fülöp Attila államtitkár a nap folyamán Facebook-oldalán azt írta: a vörös kódot az Emmi szociális ügyekért felelős államtitkára lépteti életbe akkor, ha az Országos Meteorológiai Szolgálat szélsőséges időjárást jelez. A vörös kód elsősorban a szociális ellátórendszerben dolgozóktól kíván még nagyobb odafigyelést a nagy hidegben, de jelzés a társadalomnak is, hogy ha bajba jutott embert látnak, hívják a regionális diszpécserszolgálatokat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat péntekre néhány megyére az erős szél, illetve hófúvás, egy megyére pedig az extrém hideg miatt figyelmeztetést adott ki. Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésük szerint Nógrád megyére az extrém hideg miatt adtak ki figyelmeztetést. Itt a hőmérséklet akár mínusz 15 Celsius-fok alá süllyedhet.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az erős szélre figyelmeztetnek. Emellett Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Veszprém megyére a hófúvás veszélye miatt adtak ki elsőfokú figyelmeztetést péntekre.

A kormány 2017-ben döntött a "vörös kód" intézményének bevezetéséről. Ez azt jelenti, hogy ha extrém hideg esetén kiadják a "vörös kódot", akkor a bentlakásos szociális intézményeknek is ellátást kell biztosítaniuk hajléktalan embereknek, amennyiben a diszpécserszolgálat azt jelzi, hogy a hajléktalanokat ellátó rendszer nem tudja őket fogadni.

(MTI)

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nezelodo
Óvatosak a fiúk, miután pár éve március 15-én az egzotikus nyaralásukon nem vették észre mi történt az országban, az osztrák segítséget meg visszautasította az a félkegyelmű. Persze kussolnak, mert egy régi augusztus 20-i vihar miatt akkora volt a pofájuk mint a bécsi kapu.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Dr plágium
Eddig azt szajkózták, hogy van elég hely a hajléktalan szállókon...akkor hogy is van ez?
Clavigo
@Shikari: Neked is szól a figyelmeztetés,,Köpőcsésze.. Nehogy odafagyjon a nyelved,Orbán seggéhez..
Shikari
@Clavigo: Téged nem visz el a fagy, mint az élősködők nagy részét!
Cicamama55
Vörös kód nélkül is működik ez! Nálunk mióta hajléktalan szállót nyitottak-15-20 éve,- a lakosság és a rendőrök is figyelnek az ilyen szerencsétlen emberekre. Nincs az utcáinkon tereinken elhagyatott ember, mert ha találnak, viszik a szállóra azonnal. A tanyagondnokok a városon kívül egyedül élő emberekre néznek rá, szükség van-e valamire nekik, kell-e segítség. Ez egy kis város, ilyen téren lelkiismeretes munka folyik figyelmeztetés nélkül is! Ehhez CSAK az kell, hogy mindenki tegye a dolgát!
Eladott Ország
A hajléktalanság mellett be kéne tiltani a hideget is. A kormány felkészült...
https://uploads.disquscdn.com/images/0953d931...
Át kell ülni egy másik országba.
Vörös kód?
- Azt hittem az ilyeneknek utaltak ki belvárosi lakást Kádárék.
- Nem, az Rogán Tonyó és bandája volt.
Evhiraenna
Szeretnéd megtalálni egy nő egy éjszakát? Üdvözöljük >> http://tinyurl.com/kp95cw8...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok

Szórakozás - 2019. July 15., 16:29
Elkapták a rendőrök a fecskegyilkost
Nagyvilág - 2019. July 15., 14:36
Meleg tudós kerül a pénzre