A levegő magas szálló por (PM10) tartalma miatt az ország jelentős részén tovább romlott a levegőminőség – tájékoztatta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) pénteken az MTI-t.

Putnokon veszélyes a levegő minősége, további 16 településen kifogásolt.

Ezek:

Budapest, Dorog, Dunaújváros, Eger, Esztergom, Miskolc, Kazincbarcika, Kecskemét, Nyíregyháza, Sajószentpéter, Salgótarján, Szolnok, Tatabánya, Tököl, Vác, Várpalota.

Szigeti Tamás, az NNK levegőhigiénés szakértője az MTI-nek jelezte: magas koncentráció esetén a kis méretű aeroszol részecskék a szem kötőhártyáját is irritálhatják, így gyakori tünet lehet a könnyezés.

A központ ismételten felhívja a figyelmet, hogy a gyermekek, az idősek, illetve a légúti megbetegedésben szenvedők lehetőleg kerüljék a szabadban végzett intenzív fizikai tevékenységet.

Putnokon és annak térségében tartózkodóknál légzőszervi tünetek (például köhögés, légúti irritáció, nehézlégzés) jelentkezhetnek. Az érintett településeken a megerősödő szél vagy csapadék hozhat javulást.

Szigeti Tamás kitért arra is, hogy a fűtési időszakban a legjelentősebb légszennyező forrás a helytelen lakossági tüzelés.

A Fűts okosan! kampány honlapján, a http://www.futsokosankampany.hu oldalon számos hasznos információ található milyen tüzelőanyag, milyen módon használható fűtésre.

A légszennyezés elkerülése érdekében a távhővel vagy a földgázzal történő fűtés a legkedvezőbb

- közölte.

Forrás: MTI

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Köszönjük a hozzánk való jóságukat. Egyszer megháláljuk.Egészen megható, ahogy szerető kormányunk éjt nappallá téve, csak a mi érdekeinket nézve gondoskodik rólunk. A megrendültség nem is megfelelő szó arra, amit a keményen dolgozó magyar kisember érezhet az újabb jócselekedet hallatán. Annyira szép, hogy igaz sem lehet:
„Több mint 200 milliárd forint visszatérítendő támogatás jut lakóépületek energetikai korszerűsítésére, az állami fenntartású közintézmények számára pedig 150 milliárd forintnyi pályázat indul a következő hónapokban – jelentette be Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára Budapesten a Széchenyi Programiroda információs napján.” (MTI)
Mondom, minek kell örülni. Az Európai Unió 90 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatást biztosított a magyar lakosság számára, a lakóépületek energiahatékonyságának növelésére. Tehát a huzatos nyílászárók cseréjére, a fűtési rendszerek korszerűsétésére, hőszigetelésre. Ismétlem: vissza nem térítendő támogatást. A nemzeti, keresztény és nem tudom még milyen kormány meg úgy döntött, hogy egy nagy francot fogja ő ezt a pénzt a lakosságnak adni. Inkább önkormányzati és állami tulajdonú közintézményeknek adja, a lakosság meg kap helyette hitelt. Igaz ugyan, hogy kamatmentes hitelt, de hitelt, amit vissza kell fizetni.A valóság ezzel szemben az, hogy családi házak is kaphattak volna a vissza nem térítendő támogatásból, csak éppen közbe kellett volna iktatni egy energiahatékonysági alapot. Tehát: a kormány azt állította, hogy ők lényegében azért nyúlják le az Unió lakosságnak (civileknek) szánt támogatását, hogy sokkal nagyobb jót cselekedjenek a zemberekkel. A 90 milliárdos vissza nem térítendő támogatás helyett itt van nekik 200 milliárd visszatérítendő hitel. Lehet örülni!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.