Többen is jelezték pénteken, hogy nem kapták meg reggel bankszámlájukra a nyugdíjukat. A Magyar Államkincstár azonban délelőtt háromnegyed tizenegykor közleményt adott ki. Ebben azt írták, hogy nincs fennakadás a nyugdíjak kifizetésénél, és azt ígérik, még ma megérkezik a pénz a bankszámlákra. A Portfolio úgy tudja: "a Magyar Államkincstár véletlenül rossz értéknappal küldte be a tranzakciókat a GIRO éjszakai rendszerébe, ezért nem érkeztek meg pénteken reggel a nyugdíjak". A postai kifizetések nem hétfőn, hanem szerdán indulnak. Az Államkincstár új közleményében azt írta: "a nyugdíjak készpénzben történő házhoz kézbesítése a fenti problémától független, az a megszokott rendben történik. A MÁK január 14-én indítja a kifizetést, így a posta – az eddig is megszokott rend szerint – már január 16-án el is kezdi a nyugdíjak kézbesítését.  

Ahogy azt korábban megírtuk péntek reggelre nem érkeztek meg a nyugdíjak a számlákra.

Az Index, a HVG és a 444 is arról írt kora reggel:

több olvasójuk panaszkodott arra, hogy nem érkezett meg időben a nyugdíja.

A nyugdíj folyósításának napja ugyan minden hónap 12-e, de ha ez hétvégére esik, az azt megelőző péntek hajnalban szokott megérkezni a pénz a nyugdíjasok bankszámlájára. Ez viszont most elmaradt.

Az Index cikke szerint "más állami juttatások kifizetésével is gondok lehetnek". Egy fórumban (ITT) például arról is írnak, hogy ápolási díj és rokkantsági járadék sem érkezett meg. A MÁK azóta erről új közleményében azt írta:

A Kincstárnál fellépő technikai okok csak a nyugdíj és nyugdíjszerű ellátások utalását érintették.

A Magyar Államkincstár péntek délelőtt háromnegyed tizenegykor közleményt adott ki. Ebben azt írták, hogy nincs fennakadás a nyugdíjak kifizetésénél, és azt ígérik, még ma megérkezik a pénz a bankszámlákra.

A postai kifizetésekről ekkor azt írták, hogy hétfőn indulnak.

A Portfolio péntek délután írta meg, hogy piaci forrásból úgy értesült:

a Magyar Államkincstár véletlenül rossz értéknappal küldte be a tranzakciókat a GIRO éjszakai rendszerébe, ezért nem érkeztek meg reggel a nyugdíjak.

Az Államkincstár nem erősítette meg a lapnak, de nem is cáfolta az értesülésüket.

A lapnak mindössze megismételték a korábban már kiadott közleményüket egy apró, de fontos módosítással:

A postai kifizetések 2019. január 16-án indulnak el.

Korábban azt írták, a postai kifizetések 14-én indulnak el, ezek szerint ez is módosult.

A MÁK honlapján péntek délután újra frissült a közlemény.

Ebben ezt írják:

Nincs fennakadás a nyugdíjak kifizetésénél

A Magyar Államkincstár felhívja a figyelmet, hogy nincs fennakadás a nyugdíjak kifizetésében. A bankszámlákra érkező nyugdíjak jóváírása technikai okok miatt napközbeni jóváírással történik meg.

A bankszámlára érkező nyugdíjakat tehát az érintettek a mai nap folyamán megkapják.

A Kincstárnál fellépő technikai okok csak a nyugdíj és nyugdíjszerű ellátások utalását érintették.

A nyugdíjak készpénzben történő házhoz kézbesítése a fenti problémától független, az a megszokott rendben történik. A MÁK január 14-én indítja a kifizetést, így a posta – az eddig is megszokott rend szerint – már január 16-án el is kezdi a nyugdíjak kézbesítését.

A nyugdíjak elszámolását végző rendszert működtető Giro Zrt. is közleményt adott ki még délelőtt

A Giro Zrt. ekkor arról tájékoztatott, hogy az államkincstárral együttműködve intézkednek a januárban esedékes nyugdíjkifizetések jogszabály szerinti – azaz pénteken történő – kifizetéséről.

A Giro Zrt. által üzemeltetett, a nyugdíjak elszámolását is végző bankközi klíring rendszer hibamentesen működik, a beküldött tranzakciók feldolgozásában nem volt és jelenleg sincs fennakadás

- tették hozzá.

Forrás: portfolio.hu

74 hozzászólásarrow_drop_down_circle

görbetükör
Tehát nem rendszerhiba, hanem emberi. Rossz értéknappal küldték a tranzakciót.
Az utalás elment, a pénz viszont ezért nem érkezett meg. A kutya sem vette észre, amíg a kisnyugdíjasok el nem kezdtek "hisztizni", ahogy itt Shikari fogalmaz.
Csak akkor kezdtek kapkodni fűhöz, fához, rendszerhiba, meg hogy nincs is fennakadás. Frászt rendszerhiba és frászt nincs fennakadás.
Ilyen a szocializmusban sem fordult soha (!) elő.
Nagy baromság volt a Nyugdíj-folyósítótól elvenni ezt az egészet és rábízni az Államkincstárra. Bizonyára nincs sem elegendő, sem kellően képzett, tapasztalt dolgozó. Lesz még ilyen-- és örülhetünk,hanem a túlórához hasonlóan csak három éven belüli elszámolássá nem fog kifejlődni a nyugdíjkifizetés is.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
görbetükör
@Mirabilis: 19:05-re -igen, még élek. De reggel bizony jó pár nyugdíjast láttam a bankautomatánál könnyezve, megijedve, vagy éppen dühösen.
De illibsi országban más baja nem baj, csak legyen elég stadion, meg kisvasut, meg a kisisten legyen megelégedve a hívőivel.
Csak ki ne pukkadjatok a nagy jóllakottságtól!
görbetükör
@Mirabilis: Rosszul írtam. Vannak, akiknek a havi nyugdíja huszonnyolcezer forint. És sokan, nagyon sokan élnek havi százezer alatt.
És bizony nem tetszik. A kilencven éves anyukádnak sem tetszene, ha így élne. Őt is kiküldenéd az utcára?
Egyre jobban forog a gyomrom tőled.
Ha hatalom árnyékában azt hiszed, neked is mindent szabad.
De te sem élsz örökké, neked is számot kell adnod még a gondolataidról is.
görbetükör
@Mirabilis: Te teljesen hülye vagy? Honnan veszed azt a marhaságot, hogy minden nyugdíjas a Fideszre szavaz? Hogy a szavazás csalásairól már ne is beszéljünk.
Te csak sajnáld Orbánt, hogy a kisvasutjáért is meg kell küszködnie a sok libsibolsihazaárulóhajléktalangyurcsányistasorosista rémekkel!
görbetükör
@Mirabilis: Feltételezem, édesanyádat segíted anyagilag. Ha magára maradna, bizony gond lehetne.
Ha minden aktív dolgozó nem Orbánra szavaz- még akkor is Orbán van hatalmon, mert ők számlálják a szavazatot.
Cinikus alak vagy, akivel jobb nem is szót váltani. Ennyi.
tulipan
@Mirabilis: Mi ötütt beléd? Eddig normálisnak ismertelek! Igenis szemétség volt, hogy az egy hónapja, napomta tüntetőleg hangoztatott dátumon nem érkezett meg a nyugdij, hiszen karácsony és 1+1/2 hónap utám magyon sok kisnyudij elapadt igy nagy szükség lett volna már rá! Ez pont olyan volt, mint Novemberben, a se szó, se beszéd elmaradt Böske utalvány, amire szintén sok szerény nyugdijas számított.éppen Karácsony előtt!! Ez a 2, igy egymás után, mintha egy "Kész Átverés Show lett volna!!!
amaramaistanna
@Dr plágium: ...addg úton lévő pénz, amíg meg nem érkezik a címzetthez, így a haszon a pénzt át nem utaló, vagy átutalás esetén az a bank nyer rajta, mely visszatartja... egy régebbi trv. alapján a banki pénzt azonnal utalni kell vagy a számlára, vagy egy másik bankba etc,etc,... itt feltehetőleg az állam a hunyó ... Kérdés , mi volt a cél? Haszonszerzés, vagy a nyugdíjasok figyelmeztetése? Bármi is az, kettős a hatás.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.