A doni áttörés napja a honvédség fekete napjaként íródott be a magyar történelembe – hangsúlyozta a Honvédelmi Minisztérium honvédelmi államtitkára pénteken Budapesten, a doni áttörés évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen.

Honvédelmi államtitkár: a doni áttörés a Magyar Honvédség fekete napja

Katonai hagyományőrző tiszteleg a koszorúzáson a doni áttörés 76. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen a budai Várban, a Kapisztrán téren, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum díszudvarán 2019. január 11-én. MTI/Bruzák Noémi

Szabó István felidézte, 1943. január 12-én indított támadást a szovjet haderő a 200 ezer fős magyar hadsereg ellen. Azt mondta, lehetőségeihez mérten a legjobban felszerelték a magyar haderőt, de évtizedeken keresztül úgy tartották hiányos felszereléssel valójában meghalni küldték a magyar katonákat a Don-kanyarhoz. A szovjet haderőt a leghidegebb éjszakán azzal a céllal küldték, hogy az utolsó emberig felszámolja a magyar haderőt – hangsúlyozta.

A magyar hadsereg mintegy 120 ezer katonát vesztett

- idézte fel az államtitkár.

Megjegyezte: a magyar katonák vélhetően nem akartak hősi halált halni, mégis, esküjükhöz híven küzdöttek a végsőkig, s életüket adták a magyar haderő kötelekében.

A doni áttöréshez kötődik a magyar hadtörténelem egyik legnagyobb embervesztesége, a magyar katonák egyik legnagyobb véráldozata

- hangsúlyozta a politikus.

Az államtitkár kiemelte: ahogy a magyar történelem során sokszor, úgy a doni áttörésnél is bebizonyosodott, hogy a magyar honvéd nem futamodik meg. A korabeli dokumentumok, visszaemlékezések azt bizonyítják, hogy a magyar honvédek a Donnál a végsőkig kitartottak, még akkor is, amikor reménytelennek tűnt.

Hősök voltak a Donnál harcoló magyar katonák

- jelentette ki Szabó István, a budai Várban, a Kapisztrán téren, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum díszudvarán tartott ünnepségen.

A rendezvény előtt gyászmisén emlékeztek meg a doni hősökről.

A szovjet Vörös Hadsereg a Don-kanyarban hetvenöt éve, 1943. január 12-én indította meg támadását a 207 ezer fős 2. magyar hadsereg ellen. A veszteségekről nem állnak rendelkezésre pontos adatok. A 2. magyar hadsereg anyagi veszteségei 70 százalékosak voltak, az emberveszteséget 93 500 főre, más források 120 ezerre, illetve 148 ezerre teszik, az elesettek, megsebesültek és fogságba kerültek pontos száma sem ismert.

Forrás: MTI

40 hozzászólásarrow_drop_down_circle

bencemacska
És Horthy őfőméltóságának ehhez ugye semmi köze?!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Yoda69
@Shikari: Hogy jarhat ennyire mas rugora az agyad?
hirti, mint a legnagyobb magyar politikus?
Most vagy rendkivul ostoba es tanulatlan vagy, vagypedig kegyetlenul felultel a hazug naci propandanak.
Shikari
@anima: Takarodj a kurva anyádba te geci. Remélem valaki a seggedbe dug egy karót hogy a gyalázatos pofádon jöjjön ki. Gyere el hozzánk. Magam kikaparom a beled tetű.
Na így merd gyalázni a halott hőseinket. Hazaáruló szar alak.
Shikari
@Yoda69: Kár hogy csak a vinnyogók által hamisított hazugságokat ismered.
bencemacska
Apropó, O1G ott volt horthy újratemetésén?
Vagy akkor még forradalmárt játszott?!
papa.49
@bencemacska: Akkor még nem ,,világosodott,, meg ))))))))))))))
Mrimaonna
Szeretnéd megtalálni egy nő egy éjszakát? Látogatás a >> http://tinyurl.com/kp95cw8...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok

Itthon - 2019. September 17., 07:23
Eltűnt egy 15 éves fiú Budapesten
Itthon - 2019. September 17., 06:49
Késnek a vonatok a Budapest-Újszász-Szolnok vonalon