A doni áttörés napja a honvédség fekete napjaként íródott be a magyar történelembe – hangsúlyozta a Honvédelmi Minisztérium honvédelmi államtitkára pénteken Budapesten, a doni áttörés évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen.

Honvédelmi államtitkár: a doni áttörés a Magyar Honvédség fekete napja

Katonai hagyományőrző tiszteleg a koszorúzáson a doni áttörés 76. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen a budai Várban, a Kapisztrán téren, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum díszudvarán 2019. január 11-én. MTI/Bruzák Noémi

Szabó István felidézte, 1943. január 12-én indított támadást a szovjet haderő a 200 ezer fős magyar hadsereg ellen. Azt mondta, lehetőségeihez mérten a legjobban felszerelték a magyar haderőt, de évtizedeken keresztül úgy tartották hiányos felszereléssel valójában meghalni küldték a magyar katonákat a Don-kanyarhoz. A szovjet haderőt a leghidegebb éjszakán azzal a céllal küldték, hogy az utolsó emberig felszámolja a magyar haderőt – hangsúlyozta.

A magyar hadsereg mintegy 120 ezer katonát vesztett

- idézte fel az államtitkár.

Megjegyezte: a magyar katonák vélhetően nem akartak hősi halált halni, mégis, esküjükhöz híven küzdöttek a végsőkig, s életüket adták a magyar haderő kötelekében.

A doni áttöréshez kötődik a magyar hadtörténelem egyik legnagyobb embervesztesége, a magyar katonák egyik legnagyobb véráldozata

- hangsúlyozta a politikus.

Az államtitkár kiemelte: ahogy a magyar történelem során sokszor, úgy a doni áttörésnél is bebizonyosodott, hogy a magyar honvéd nem futamodik meg. A korabeli dokumentumok, visszaemlékezések azt bizonyítják, hogy a magyar honvédek a Donnál a végsőkig kitartottak, még akkor is, amikor reménytelennek tűnt.

Hősök voltak a Donnál harcoló magyar katonák

- jelentette ki Szabó István, a budai Várban, a Kapisztrán téren, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum díszudvarán tartott ünnepségen.

A rendezvény előtt gyászmisén emlékeztek meg a doni hősökről.

A szovjet Vörös Hadsereg a Don-kanyarban hetvenöt éve, 1943. január 12-én indította meg támadását a 207 ezer fős 2. magyar hadsereg ellen. A veszteségekről nem állnak rendelkezésre pontos adatok. A 2. magyar hadsereg anyagi veszteségei 70 százalékosak voltak, az emberveszteséget 93 500 főre, más források 120 ezerre, illetve 148 ezerre teszik, az elesettek, megsebesültek és fogságba kerültek pontos száma sem ismert.

Forrás: MTI

37 hozzászólásarrow_drop_down_circle

bencemacska
És Horthy őfőméltóságának ehhez ugye semmi köze?!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Sámannus
Az volt a fekete nap amikor odavitték a magyar katonákat ruházat, és muníció nélkül.
Ma is ez a helyzet. A maffia szívja mindenki vérét.
Sámannus
Be kéne fejezni a honvédok magasztalásával a hivatásosak mentegetését. Nézzetek magatokba. Kéri Kálmán bácsiéknak sem sikerült mentegetni őket, pedig ő oda volt a "méltóságos úrért" is.
Mi a faszt kerestünk mi ott? Mennyi zsellért hajtottak oda ki értelmetlenül Azoknak elötte és utána sem volt semmije, mert kifosztott ként vitték oda őket!l. Ma mennyi ember nélkülöz értelmetlenül, mert rablók uralkodnak az ország felett. Semmivel nem jutottunk előbbre. Ha egy napot késik a nyugdíj már bajok vannak a családoknál. Szomorú, de a kormányaink szart érnek jelenleg. Hagyják szétlopni az országot Az országot belepi a gaz, a szemét és a bűnözés.
bencemacska
És Horthy őfőméltóságának ehhez ugye semmi köze?!
advocat
Nem hősök. ÁLDOZATOK! Mit is kerestünk ott?
papa.49
Ezzel szemben akik ott voltak és szerencséjükre élve hazajutottak azt mondták ,,NYÁRI GYAKORLÓ RUHA, PAPÍRTALPÚ CSIZMA, NEM VOLT ELEGENDŐ LŐSZER, NEM VOLTAK MEGFELELŐ NAGY TŰZEREJŰ FEGYVEREK, és végezetül az oroszok 2 X 3 X túlerőben voltak, nehéz fegyverekkel, repülőkkel, és még egy igen fontos ők a hazájukért harcoltak, nem úgy mint a magyarok, akik hódítók voltak, egy tetű hibbant osztrák festő hagymázos álmaiért !!!
kokopelli
@bencemacska: ...de ! Élve született! (;-()
Sámannus
@papa.49: Kezdjük azzal még a saját oldalukon is alárendeltek voltak. Horthy Hitler bábja volt.Teljes identitás zavarral küzdött, akár a mostani miniszterelnök.Ő sem az országér cselekszik, hanem aljas paktumot hajt végre, aki elárulja az országát úgy hogy még harcolni sem hagy nekünk érte. Pontosan ez volt a helyzet a trianoni békekötéskor. A magyar urak csak vegetáltak, mint a bábuk, és arra játszottak elég nekik ami az országból marad. Ma pontosan így állunk.
Commenter
@bencemacska: semmi az égvilágon, ahogy a zsidók deportálásához sincs. Ezért kerülhet a vissza a Nemzet Mártírjainak szobra a Vértanúk terére.
görbetükör
Mit kerestek Don-kanyarnál a magyar katonák?
papa.49
@görbetükör: Ez egy jó kérdés, gondolom SEMMIT csupán végrehajtották a parancsot, a bűnösök nem ők voltak HANEM AKIK ODAKÜLDTÉK ŐKET !!!
Commenter
@papa.49: a ha hagyták volna a tetű hibbant osztrák festőt a képzőművészetben kibontakozni akkor lehet hogy nincs II. világháború.A politikusnak, képviselőnek nem szükséges jelenleg sem hogy bármilyen politikai végzettsége, tapasztalata legyen. Ott a vakkomondoros és sok más fideszes általános iskolai végzettséggel.
papa.49
@Sámannus: Ahogy mondod nekünk különös képességünk, hogy mindig a vesztes oldalára állunk !!!
A vezetőink is mindig csak seggnyalók legalábbis akik a 20. században voltak, meg most is vannak !!!
Sámannus
@Commenter: Mé tumpika sem kivétel. Tomi bácsi már csak statisztának kellett ahogyan a fidesz egész létében a statisztákból avanzsált felfelé. A pohost most is ezek veszik körül.
Commenter
@papa.49: Nézd meg Romániát: ők is a rossz oldalon álltak: az utolsó utáni pillanatban észbe kaptak és átálltak. Mi sajnos nem így tettünk. Románia állt talán a legrosszabbul az vidám barakkok közül mára meg már megelőztek bennünket. Most olvastam Inotai prof cikkét arról hogy amennyiben itt nem bukik a jelenlegi rendszer belátható időn belül, akkor itt "nemzet süllyed el."
lusta
@advocat: Vittük a szovjeteknek a meghívót. Aztán még most is tarta a nagy csodálkozás, hogy elfogadták.
Sámannus
@lusta: Lusta a puha pöcsék most is meghívót akarnak küldeni, de nem kell, mert már 2006tól ők machinálják a magyar politikát. A geci csak egy bábu nekik.
papa.49
@Commenter: A ,,festőre,, tudod sokat gondolkoztam már rajta miért sikerült az osztrák tizedesnek bepalizni egy egész nemzetet, mert végül is totál taccsra tette Németországot emberileg, az ország gazdaságát, ( jó ebben segítettek neki az oroszok,meg az amcsik is, ezt se lehet letagadni) és a környezetet is !!!
Nem volt egy ,,akadémikus,, és mégis mindenki behódolt neki, az iparmágnások, a főtisztek ,,bugris parasztnak,, tartották és mégis az utolsó pillanatig kitartottak mellette, és a vezényletével a teljes romlásba vitték az országot !!!
Én odajutottam ki, hogy ez a ,,part meg a folyó,, esete a folyó lassan apródonként kiharap a partból darabokat, és szépen bekebelezi a partot !!!
A csutipatkány is pontosan ezt teszi itthon velünk, a világ szerencséje, hogy nem áll akkora nép, és gazdaság mögötte mint a Hitler mögött 1938. ban
Commenter
Nekem azt tanította a történelemtanárom, hogy a "festőnek" a tömegpszichózis eszközével sikerült az egész nemzetet megbolondítania. Hangosan gyűlölködött, ordított, kijátszotta a nyomort és az embereket egymás ellen. Ha elég hangosan ordítasz a többi is ordítani kezd. Ha nincs jólét, ha nagy a létbizonytalanság, ha az emberek egyik napról a másikra élnek, akkor ennek ez az eredménye. Közben mindenkit irtott akiben ellenséget látott és végül csak ő maradt az őrült harcával, maga mellé rántva a világot. Az oroszok nélkül el is vesztették volna a szövetségesek a háborút, megvolt ennek is a maga ára a sztálinizmus. Mi éppen a szakadék szélén állunk most olvastam el Inotai András "Hol nemzet süllyed el cikkét és ő is pont azt mondja a csutiról és rendszeréről amit te. Ettől függetlenül úgy gondolom, hogy bár kis nép vagyunk, itt elég egy olyan lépés ami nyomán valami rettenetes fog bekövetkezni, ők az egyik oldalon, az ellenzék a nép a másikon. Ez csak erre vár... most már Európa kellene, jó hogy nem az egész világ?
nezelodo
@bencemacska: A, nincs, kaptak érte egy felemelő hadparancsot Janyi Gusztavtol jutalmul. Na abban benne volt Horthy rendszer lényege. Ő is ugyanúgy törődött a zemberekkel, mint a kései sok szinevaltozason átment utódja.
tudode
Nem azért, csak azért!
.
Az egyik ROKONOMTÓL tanultam meg, aki részt vett ebben a DONI borzalomban, oroszul köszönni a Budapestet is elérő szövjet katonák, akik CSALÁDI LÁTOGATÁST tettek a pinyóban!

.Drasztvujtye tovarissal!
.
Olyan örömet ritkán láttam felcsillanni EMBEREK szemében!
.
Az OROSZ NÉP annyit szenvedett, és szenved még ma is a KATONÁSDIT, térnyerősdít JÁTSZÓ vezéreiktől, amely miatt tisztelet illet azokat az Édesanyákat, akik telesírták a Dont a könnyeikkel a "hősi" halált halt fiaikért!
namihami
Mit is kerestünk ott? Miért is kellett nekünk a Kárpátok bérceit a jelzett címtől 3.000 azaz háromezer kilométerre védeni? Ki is volt az, aki egyszál gatyában, dugós
- és hasonló bodzapuskával odavezényelte a katonákat? Mitől felháborító az, hogy a szovjet csapatok vették a bátorságot és hős hon(értitek--ott volt a honunk)védeinket volt pofájuk kipics...zni.
Hát ezt tényleg hatalmas ok és lehetőség néhányszáz milliócska elherdálásra.
Evhiraenna
Szeretnéd megtalálni egy nő egy éjszakát? Üdvözöljük >> tinyurl.com/kp95cw8
nezelodo
@papa.49: A politikus, pláne az akarnok populista, mindig azt hiszi, sosem lesz zuhanás! Pedig a politikai pályájan nincs zuhanás gátló beepitve mint a targonca emelotoronyba! Aztán mikor lezuhan nagy puffanasal, úgy visit, mint a nagyfarku lepedoakrobata, amikor a farkara csapódik a wc ülőke.
anima
Szegény magyar katonák...
Semmi értelme a létezéseteknek. - csak vagytok valamiért, valamikor.

Te akarsz engem megvédeni?
Meg a kurva anyád, büdös paraszt semmihez nem értő magyar katona!
Egyszerre ötöt kicsinálok közületek, ti béna fos semmirekellő gecik !!!
Igen jól értetted katona: ötöt kicsinálok közületek, ti béna gecik!
Nem hiszed?
Járj utána!
anima
Gyertek öten béna magyar katonák - simán levadászlak titeket.
Miért?
Mert nem tanultok semmiből - eleget.
anima
Az agressziónak az a foka, ami megjelenik a minden napokban, az nem szép.
Vannak az agresszorok, és vannak az agresszoroknak ellenállók.
Érted már, hogy mire vagyok képes, ha úgy adódik?

Ez a történet nem érhet szépen véget.
Túltolták a biciklit a regnáló maffia államot kiépítők.

Mi, becsületes kistáskák nem bírjuk a maffiózókat, a maffia náci tempót, és lesz ott minden - a nácik eltávolítása során.
A náci Orbán nem fogja megérni az élete végét - mármint, ahogy tervezte a kis köcsög.
papa.49
Azok akik résztvettek a doni csatában nem hősök voltak, hanem áldozatok azok is akik túlélték, a vereséget, meg az utána következő fogolytábort !!!
Akik odaküldték őket azok voltak az igazi ,,HÁBORÚS BŰNÖSÖK,, egy rosszul, hiányosan felszerelt 200 ezres sereget odadobtak a ruszkik majd 1 milliós csapatai elé !!!
A ,,vezénylő,, seggfejben még annyi se volt mint a német parancsnokokban, mert cserbenhagyta az embereit elhúzta a picsáját mikor szorult már a kapca !!!
kereső
@Shikari: emlékezzünk! Mint a magyar történelem egyik legnagyobb tömeggyilkosára.Ne nyugodjék a sirjában.
kereső
Ennek cikknek, és a honvédelmi államtitkár által elmondottaknak nagyon fura kicsengése van.
A gaz oroszok 2-3x túlerővel megtámadták és megsemmisitették a 2.Magyar Hadsereget, a hős honvédokat, akik 1200 km-re a magyar határtól ,a Don-kanyarban védték hazájukat!(hitler és horthy seggét)az orosz agresszoroktól.Miközben ezek a "hősök" áldozatok voltak. Horthy és az uralkodó elit politikájának áldozatai.Folyik a történelem hamisitás ezerrel.
papa.49
@kereső: Jól látod, lesz itt még furcsa megmagyarázás ez ügyben !!!
desiro
@Shikari: Meg anyádra aki a világra szart.
Horthy halálba küldte katonáinkat papír betétes bakancsban, egy mocsok náci miatt, amilyen te is vagy.
Yoda69
@Shikari: Hogy jarhat ennyire mas rugora az agyad?
hirti, mint a legnagyobb magyar politikus?
Most vagy rendkivul ostoba es tanulatlan vagy, vagypedig kegyetlenul felultel a hazug naci propandanak.
bencemacska
Apropó, O1G ott volt horthy újratemetésén?
Vagy akkor még forradalmárt játszott?!
papa.49
@bencemacska: Akkor még nem ,,világosodott,, meg ))))))))))))))
Mrimaonna
Szeretnéd megtalálni egy nő egy éjszakát? Látogatás a >> tinyurl.com/kp95cw8

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.