A magyar kormány egyebek mellett gazdasági és családtámogatásokkal segíti a felvidéki magyarság boldogulását – mondta a határon túli autonómiaügyekért felelős miniszterelnöki megbízott pénteken az M1 aktuális csatornán.

Szili Katalin: javul a magyar gazdaság helyzete, tudjuk támogatni a határon túli magyarokat is
Fotó: Youtube

Szili Katalin felidézte, nemrég volt 25 éve annak, hogy a felvidéki magyar választott képviselők Komáromban megfogalmazták a szlovákiai magyarságot érintő legfontosabb céljaikat. Egyebek mellett – folytatta – társnemzeti státuszt szerettek volna, azt, hogy

ahol a magyarság számaránya eléri a lakosság 10 százalékát, ott legyen hivatalos nyelv a magyar, és a hivatalokban részarányosan legyen magyar foglalkoztatás.

Megjegyezte: akkor 11,5 százalék volt a magyarság aránya Szlovákiában, jelenleg viszont nem éri el a 10 százalékot. Nem annyira az elvándorlás, hanem inkább az asszimiláció jellemző – tette hozzá.

Szili Katalin elmondta: a magyar gazdaság javuló helyzete a határon túli magyarságnak is sokat jelent. Ennek köszönhető, hogy

a kormány támogatást nyújt a felvidéki, a vajdasági, a kárpátaljai és az erdélyi magyaroknak is. Ez gazdasági, oktatási, kulturális támogatást jelent, segíti az önazonosság megőrzését, valamint azt, hogy a magyarság a szülőföldjén fejlődhessen gazdaságilag.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a kormány családpolitikai eszközökkel is támogatja a határon túli magyarokat, példaként említette a Köldökzsinór programot. Kiemelte a Rákóczi Szövetség Felvidékről indult kezdeményezését is, amelynek keretében tízezer forintos támogatást adnak mindenkinek, aki magyar iskolába íratja gyermekét. Az idén beiratkozottak száma jelentősen nőtt az előző évekhez képest – mondta a miniszterelnöki megbízott.

73 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Clavigo
Na vazzzze...máááááá nem tudtam mi hiányzott..,,,de ez a Luvnya biztos hogy nem ..
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Lepényleső
...miközben mi hullunk mint a legyek,hiszen országon belül segíteni senkinek nem lehet?
S talán azt sem lehet követni így,hogy ki mennyit,kinek fizetett,s megmaradt magánosított
pénz így mennyi lett?
kissé felnőttem
@papa.49: hogy Te mit rejtegetsz szivlapátot, ? Ökör volt aki kitalálta azzal döglésig lehetett dolgozni még ma is mementóként őrzöm.
a kormánytagok 3 vagon mész kirakása elől 10 percen belűl menekülnének még Kubáig is csak NE azzal kelljen nekik dolgozni 2- óra munka 5 vizhólyag egyéb nyavajgással
papa.49
@kissé felnőttem: 1967 február , 1 hónapon keresztül minden éjszaka az Apámmal ketten vagonból szenet lapátoltunk, a ferencvárosi pályaudvaron, hogy éhen ne dögöljünk mindhárman az öcsémmel !!!
Én próbáltam tudom mivel jár ezeknek meg a hátán, fején szívesen megtáncoltatnám !!!
division
@kissé felnőttem: @papa.49: Én világ életemben szellemi munkát végeztem, mégis porckorongsérvem van meg fáj a hátam, szoktam is kezeltetni. Lehet a sporttól? Fene tudja. Inkább genetika. Van ismerősöm aki meg 70 éves és semmi baja nem lett az állandó fizikai munka mellett sem.
kissé felnőttem
@division: A munka akkor igy itélték meg becsület dicsőség dolga! aki életében nem fizikai melot végzett az is ember. Kitartásra nevel de megélni meggazdagondni?
arra ez nem alkalmas 14 évesen Culágerkodtam napi 12 órában heti 6 napot a nyári szünetekben, évesen kelenföldi pu 5 vagon kisméretű tégla a napi munka megplusszolása képpen este 11 ig Nos amit nem ajállok melegvizben sokáig, mert begyullad,max voltaren krém és élete végéig ez kiséri sokakat műtöttek az is 2 esélyes vagy még rosszabb is lehet (KITARTÁST ) ezzel én is együtt élek szép napot
division
@kissé felnőttem: Műteni én sem igazán akarom, Voltaren ér valamit azért. Sajnos van akinek már 20 éve korában is előjön.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

Ingyenes hírlevél