2011-hez képest tavaly év végére 18-ról 40 százalékra emelkedett a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatási rátája – közölte Nyitrai Zsolt kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott vasárnap Budapesten.

Nyitrai: 40 százalékra emelkedett a dolgozó megváltozott munkaképességűek aránya

Fotó: Nyitrai Zsolt / Facebook

Nyitrai Zsolt elmondta, 2011-ben ez az arány még 18 százalék volt. Akkor mintegy 15 ezer, tavaly már több mint 80 ezer megváltozott munkaképességű ember dolgozott.

Magyarországon több mint 600 ezer ember él valamilyen fogyatékossággal – mondta Nyitra Zsolt. Kiemelve: a kormány stratégiai fontosságúnak tartja a fogyatékossággal élők társadalmi csoportját. A fogyatékos emberek a társadalom egyenrangú, egyenértékű tagjai – szögezte le a miniszterelnöki megbízott. Hozzátette: azért kell segíteni őket a mindennapokban, hogy a lehető legnagyobb önállóságban élhessék életüket.

Hangsúlyozta, hogy mindennek az alapja a párbeszéd. Nyitrai Zsolt példaként említette, hogy a legutóbbi nemzeti konzultációt a vakok és gyengénlátók szövetségének kezdeményezésére pontírásos formában is ki lehetett tölteni.

Azt is elmondta, 2010-hez képest 2019-re megduplázódott az országos fogyatékosügyi szervezetek költségvetési támogatása.

Nyitrai Zsolt fontosnak nevezte az otthonápolás ügyét, amellyel kapcsolatban szintén széles körű szakmai egyeztetést folytattak le. A parlament által elfogadott javaslat nyomán január elsejével emelkedett az ápolási díj, s bevezették a gyermekek otthonápolási díját is.

A miniszterelnöki megbízott felháborítónak és elfogadhatatlannak ítélte, hogy egyetlen ellenzéki képviselő sem támogatta az erről szóló javaslatot. Nyitrai Zsolt szerint ezzel az ellenzék bebizonyította, hogy nagy kérdésekben a magyarok nem számíthatnak rájuk.

A kormány folyamatosan konzultál a 13 nagy fogyatékosügyi szervezettel. A politikus azt mondta, hogy egyedül a Fidesz-KDNP az, amely 2010 óta behívja soraiba a fogyatékossággal élőket. Tapolczai Gergely a magyar Országgyűlésben, Kósa Ádám az Európai Parlamentben áll ki a fogyatékossággal élők ügyeiért is – tette hozzá.

Kósa Ádám, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének (SINOSZ) elnöke is hangsúlyozta, a magyar kormány a tervezéstől kezdve bevonja a fogyatékosügyi szervezeteket az őket érintő kérdésekbe.

Reményét fejezte ki, hogy tavaly decemberben először és utoljára hagyta cserben az ellenzék a fogyatékossággal élőket. Mint kiemelte: a fogyatékügy nem jobb- vagy baloldali kérdés. Megjegyezte: a szocialista kormányok idején, elnökként azért kellett harcolnia, hogy ne feleződjön meg költségvetési támogatásuk. Míg most 2010-hez képest megduplázódott a fogyatékosügyi szervezetek költségvetési támogatása.

Kósa Ádám azt mondta, a mostani kormány folyamatosan egyeztet az érdekvédelmi szervezetek képviselőivel, a párbeszéd jó irányba halad.

Ennek nyomán például november 9-én évről-évre megtartják a jelnyelv napját, s számos más a fogyatékossággal élőket érintő fejlesztés indult. Példaként említette a weboldalak akadálymentesítését, továbbá azt a telefonos alkalmazást, amely a látássérülteket segíti a közlekedésében és a vásárlásban.

Azt is elmondta, hogy egy európai uniós fejlesztés keretében a magyar kormány az érdekképviseletek kezébe adta az infokommunikációs projektek kezelését.

MTI

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Ez olyan szép, hogy sírok. Az államtitkár úr aztán tudja, mi a fogyatékkal élők legfőbb gondja és a jó kormány tényleg, de nagyon segít nekik. Mennyire szép az a foglalkoztatás-bővülés is! Könnyek árján ring csónakom, meg minden. Ebben egészen biztosan nincs szerepe annak, hogy a fogyatékkal élőket kilökték a munkaerőpiacra – úgy, hogy annak háttere nem volt előkészítve – és akár két mankóval, félvakon is mehettek közmunkáért kuncsorogni, ugye? A fogyatékkal élők, rokkantak száma gyönyörűen csökken. Ennek bizonyára az az oka, hogy a jó kormány visszaadta a bénáknak a mozgás, a vakoknak a látás örömét. Szó sincs statisztikai bűvészkedésről, sem arról, hogy egyszerűen gyógyultnak nyilvánítottak olyan embereket, akik nem képesek megoldani a napi létüket sem.közben a nemzeti összetartozás jegyében a magyar kormány gyakorlatilag megharmadolta a megváltozott munkaképességűek fizetését. Arról sem mesélt a nagyszerű politikus, hogy hány beteg, sérült, rokkant ember menekült öngyilkosságba azért, mert megvonták, vagy brutálisan csökkentették a járandóságát és képtelen volt fenntartani magát segítség nélkül. És vagy nem volt olyan hozzátartozója, aki segíteni tudott, vagy nem akart ilyen terhet rakni a családja vállára. Akik nem ezt az utat választották – szerencsére ők vannak többen – azok az életükért küzdenek az év minden napján. Azt is elfelejtette elmondani a kormány, hogy a nagy nemzeti összetartás jegyében számtalan sérült, beteg embert dobott vissza a munkaerőpiacra (mert teljesen elvették az ellátást, így kénytelenek a munkaügyi központokban regisztrálni, miközben még csak közmunkára sem alkalmasak fizikailag), mert így a szánalmasan alacsony rokkantellátás helyett csak a 22 800 forintos álláskeresésit kell nekik fizetni, de új fejlemény, hogy innen is ki akarják söpörni őket, hogy még a 22 800 forintot se kelljen fizetni. Ilyen hazug, nemzetellenes, tetűláda kormánya még nem volt ennek a szerencsétlen, összeérő talpából halszagot árasztó országnak, az biztos.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Eospinnta
Szeretnéd megtalálni egy nő egy éjszakát? Látogatás a >> http://tinyurl.com/kp95cw8...
human
Elképzelni nem tudom milyen élete lehet egy fogyatékosnak és az őt gondozó szülőknek, rosszabb esetben szülőnek. Emberfeletti erő, kitartás kell, hogy minden nap ott legyen a szülő és helyt álljon. A szerencsésebb szülők abban a tudatban nevelik a gyereküket, hogy egy nap kirepül és önálló életet él. Vannak akik életük végéig gondozzák gyermeküket abban a tudatban, hogy haláluk napján magára fogják hagyni őket.
Eladott Ország
@toniszalai0: Vár a csúti gazdád, farokra fel! Indul köcsögtöltés.
https://uploads.disquscdn.com/images/d9376b59...
Eladott Ország
@kissé felnőttem: A Londonban dolgozókat a külföldön dolgozókat, meg aki egy órát dolgozik azt is itt tartják nyilván, hogy szép legyen a statisztikai.
kokopelli
@cikicakk55: Egy régi mondás szerint:
"Egy társadalom csak annyira humánus,amennyire a legelesettebbekkel törődik!"

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok

Szórakozás - 2019. June 18., 18:37
Nem mindennapi élmény egy repülőn – videó
Szórakozás - 2019. June 18., 18:21
Cinthya Dictatort hivatalosan is felvállalta új pasiját