Még jobban megéri januártól a nyugdíjasoknak dolgozni, munkáltatóknak pedig nyugdíjast foglalkoztatni, mivel semmi járulékot nem kell fizetniük sem nekik, sem a munkáltatóknak, csak a 15 százalékos személyi jövedelemadót kell leróniuk.

Több pénzt tarthatnak meg a fizetésükből a dolgozó nyugdíjasok

Fotó: Pixabay.com

Bruttó százezer forintból tavaly decemberben 71 ezer forintot kapott kézhez egy nyugdíjas munkavállaló, idén már 85 ezer forintot, nem kell ugyanis nyugdíj- és egészségbiztosítási járulékot fizetnie. Ez azt jelenti, hogy egy év alatt 168 ezer forinttal több pénz maradhat a zsebében. A munkáltatók is jól járnak, mert ők összesen 21 százalékos közterhet spórolhatnak meg egy nyugdíjas alkalmazásán ebben az évben, mivel sem szociális hozzájárulási adót, sem szakképzési hozzájárulást nem kell fizetniük.

A kormány arra számít, hogy rengeteg nyugdíjas tér vissza a munka világába az óriási adókönnyítések miatt.

"Jelenleg Magyarországon nagyjából hetvenezer ember dolgozik a nyugdíj mellett. Az új, kedvező adóügyi szabályrendszer következtében ez a létszám nem túl hosszú idő alatt akár a duplájára is emelkedhet" – mondta Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Ráadásul a nyugdíjasokat mostantól nem kell bejelenteni az adóhatóságnál, amivel a vállalkozások adminisztrációs terheit is csökkenthetik.

Hátrányos változást jelent a dolgozó nyugdíjasok számára azonban, hogy amit nyer a csökkenő közterheken, azt elvesztheti a nyugdíjemelésen.

"Eddig félszázalékos plusznyugdíjemelés járt a nyugdíj melletti munkavállalásért, ezentúl elesnek ettől. Sok összetevőtől függ, hogy nagyobb-e a nyereség a veszteségnél" – mondta a Blikknek Némethné Jankovics Györgyi, a Magyar Nyugdíjasok Egyesületei Országos Szövetségének elnöke.

A nyugdíjas érdekvédők szerint nem várható, hogy nyugdíjasok újabb tömegei térnének vissza a munka világába.

"Ez az intézkedés a másfél éve létrehozott nyugdíjas-szövetkezeteket érintheti hátrányosan, mivel pont azokat a kedvezményeket kapják meg a munkavállaló nyugdíjasok és a munkáltatói, mint a szövetkezetek" – hívta fel a figyelmet az elnök, aki szerint most már csak a foglalkoztatás rugalmassága miatt maradhatnak vonzóak a szövetkezetek a nyugdíjasok számára.

Szerdán érkezik a fennmaradó

Pénteken sok százezer nyugdíjas kapta meg késve a nyugdíját egy technikai hiba miatt. A Magyar Államkincstár közleménye szerint a bankszámlákra érkező nyugdíjak elutalása 2019. január 11-én megtörtént. A nyugdíjak készpénzben történő kézbesítését a Magyar Posta a határnaptáblázat szerint január 16-án kezdi meg.

Blikk.hu

36 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Desischado
Inkább tisztességes nyugdíjakat és béreket kellene adni A nyugdíjasok már ledolgozták a magukét, jogosan jár(na) nekik a pihenés. A fiataloknak meg olyan bér, amivel egzisztenciát tudnak teremteni, a nyugdíjasoknak pedig olyan nyugdíj járna,, amiből emberi módon megtudnak éni. Na jó, tudom, hogy orbanisztánban ez abszurd.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Eospinnta
Szeretnéd megtalálni egy nő egy éjszakát? Látogatás a >> tinyurl.com/kp95cw8
ila51
Hát Tállai mennyit megspórolna , ha az összes kiszolgáló személyzet helyett maguk ganéznának ki maguk után , bevásárlás , főzés , mosás stb ...egyéb járulékos költségekről még nem is beszéltem
tudode
Kéretik ÖNKRITIKÁT gyakorolni a vagy, vagy miatt!
,
Ezek szerint a NYUSZ nem váltották be a REMÉNYEIKET!
.
Előrelátásból .. I N T Ő !
mackoka46
Na most ez már téboly. Tehát akkor a nyugdíjasnak jobban kell a pénz, mint a kisgyerekes családnak. Így akarják a nyugdíjasokat gyűlölet tárgyává tenni. Bárki dolgozik azonos munkáért azonos bér jár.
emerencia
Mi nem nyugdíjas idősebb, egy főállású (kényszer)munkavállalók pedig retteghetünk, hogy kirúgnak minket és felvesznek helyettünk egy nyugdíjast aki akár életkorát tekintve fiatalabb is lehet és tőlünk megkíméltebb állapotban van. Ráadásul olcsóbb az ő foglalkoztatása a nem fizetett járulékok miatt. Mi pedig mehetünk öregen a levesbe, senkit nem fog érdekelni a sorsunk. :-((((((((((((((((((((((((
Csizmás Kond
...szerintem aki akar ezután is fog tudni dolgozni...
emerencia
@Csizmás Kond: Hát, persze van itt munka elég, csak nem "akarnak" dolgozni. Lassan három évtizede divat ez a szöveg. Aki pedig bevállalja az akármilyen munkahelyet legfeljebb nem tud megélni a béréből vagy lebetegszik vagy megsérül a rossz munkakörülmények miatt.
Csizmás Kond
@emerencia: Akármilyent nem akárki vállal be...és eddig is voltak lebetegedések, sérülések meg minden...azért az a sok leszázalékolt...
Gilgames
A legaljasabb, legmocskosabb intézkedés!!! Ezzel gyakorlatilag NÉPÍRTÁST követtek el... pedig a genocídiumot Nemzetközi Szerződések Törvények tiltják... ( remélem nem kell kifejteni )
emerencia
@Csizmás Kond: A rossz magyar egészségügy+a gyatra munkakörülmények jelentősen hozzájárulnak ahhoz, hogy az EU-ban az egyik legrosszabb a határon belüli magyar lakosság egészségi állapota.
ila51
ez csak elmélet , ne zúgjunk már előre ...a munkáltatónak terhelhető munkavállaló kell , akivel hosszú távon tud számolni ...a munkavállalónak is ideje már néha megpihenni
Csizmás Kond
@emerencia: ...44 évet dolgoztam...napról napra...szóval a mesét próbáld annak eladni aki utcai felvonulással kereste a kenyerét...
emerencia
@Horizont: Sokszor találkozom fiatalos hölgyekkel, akik a női negyven után nem akartak vagy valami miatt nem maradhattak a munkahelyükön de szeretnének dolgozni. Ők más munkát (nem mindig könnyűt) végeztek eddig és úgy látják az alatt az idő alatt míg itt tartózkodnak, hogy egyszerű, bárki által elvégezhető "könnyű" munka a miénk, szívesen elvállalnák. Ha valamelyik vezető egyszer úgy gondolja, bármikor lecserélhet egy ilyen munkavállalóra. Az utcán nekem nem vigasz, hogy az utódom később rá fog jönni, hogy sok minden nem olyan mint gondolta...

Neked pedig egészséget kívánok, hogy tudj még dolgozni amíg lehet. Nem veletek van baj, hanem a fasisztoid ideológiájú rendszerrel aminek a lényege, hogy gyakorta csak és kizárólag a szerencse dönti el az emberek sorsát úgy mint anno: van aki nyaralni ment mondjuk Rügen szigetére, van aki pedig meghalni a táborba. A szisztéma most is ugyanez. De jó lenne egy olyan társadalomban élni, ahol mindenki boldogulhat. Attól félek, hogy O1G vezénylete alatt ez sosem fog bekövetkezni.
RonaGyuri
azért van abban valami, hogy a CBA-s macához hasonló anyókával promózátok! =))
csak úgy....
@Csizmás Kond: azt mivel magyarázod kandúr bandi , hogy a múlt esztendöben , több mint 10 barátom,ismerösöm 45-65 éves korig (akikröl tudok) ,az örök vadászmezökre távozott,ha valóban annyira f@xa a magyar egészségügy!? hullanak az emberek,mint a legyek és a cinikus ,fideszért mindent de gondolkodni nem hajlandó alakok ,mint te is..., ezt nem veszik észre!?
ha jön a jó idö,sétálj egyet a temetöbe és számold a friss sírokat és koncentrálj arra a részre,hogy "élt X évet" ! meg fogsz döbbenni...,persze téged ösmerve,ebbe nem is vagyok teljesen biztos.
Desischado
Inkább tisztességes nyugdíjakat és béreket kellene adni A nyugdíjasok már ledolgozták a magukét, jogosan jár(na) nekik a pihenés. A fiataloknak meg olyan bér, amivel egzisztenciát tudnak teremteni, a nyugdíjasoknak pedig olyan nyugdíj járna,, amiből emberi módon megtudnak éni. Na jó, tudom, hogy orbanisztánban ez abszurd.
nusika
...ez nem minden nyugdíjasra vonatkozik!!! ...én egészségügyben dolgozom, mint közalkalmazott, ezekre nem vonatkozik!!!...a tanárokra sem...több csoport nyugdíjas van, SAJNOS!!! ...a nyugdíjasok nem egyformák...
papa.49
@RonaGyuri: Juj ne is emlegesd mert felriadok éjszaka az a borzalmas pofa )))))))))))))))))))
papa.49
Nem hiszem, hogy tömegével fognak tódulni a nyugdíjasok dolgozni, persze biztos lesz olyan aki rá van kényszerítve, hogy dolgozzon !!!
Qqberci
Cserébe a keresetük nem növeli következő évtől a nyugdíjukat!...
simmering73
Ez a tündérmese nem vonatkozik a közalkalmazottakra. Pont azokra, akik a legkevésbé vannak megfizetve. Ők válaszút elé vannak állítva: vagy nyugdíj vagy fizetés.
Yoda69
Eleg elszomorito hogy egy ledolgozott elet utan meg tovabb kell robotolni a megelhetesert, mert a nyogdij semmire se eleg. Foleg ha nem is utaljak.
toniszalai0
[[__-Itt találsz mezteleen lányok a városodban : My.Su/Meztelen
szaboria1
Úgy látszik a Nyugdíjas szövetkezet nem jött be. De kérdem én milyen területen tud dolgozni egy nyugdíjas? Boltba árú feltöltőnek már nem biztos, hogy bírná?
justhpeter
@Pegero: @Pegero: Az éjszakai nyugodt álomhoz javaslom Selmeczi Gabikát Nektek !
emerencia
@szaboria1: Dehogynem. A múltkor olvastam, hogy az árufeltöltés könnyű fizikai munka. Legalábbis az ergonómiailag tökéletesen megalkotott székekből észt osztó illetékesek szerint. Magyarország legnagyobb problémája manapság, hogy túl sok a nyugdíjas. Kényszeríteni kell őket a "könnyű" munkákra, ezzel is csökkenthető a létszámuk. Sajnos @Gilgames: -nek igaza van.
DR PRÉDlKÁTOR
@szaboria1: Az a nyugdíjas, aki valóban dolgozott aktív korában, az most pihenésre vágyik.
ila51
folyamatosan , még megvan a munkakönyvem is , ...el akartam most menni 5 órában Tescó pénztárosnak , de a lányom nem enged
papa.49
@Pegero: Ezt úgy hívják Bach Szilvia ...
papa.49
@szaboria1: Hát az csak arra volt jó,hogy egy,két ingyenélő ner tag munka nélkül jusson sok pénzhez !!!
papa.49
@Pegero: Ki tudja miért én nem szoktam ilyen vén spinékkel álmodni, biztos bennem van a hiba ))))))))))
kokopelli
..."több pénzt takarítanak meg a fizetésből a dolgozó nyugdíjasok!" "Cukrot neki",mert ez
a megállapítás Nobel-díj gyanús! ...ha három helyen dolgozik még többet! Ki a farok gon-
dolta volna?... Bólyai János bá üdvözletével!
szép új világ
Hogy mondják? Vihar a biliben? Azok a nyugdíjasok akik tudnak és akarnak dolgozni, azok már évek óta dolgoznak. A törvény módosítás nem fogja sem emelni, sem csökkenteni a dolgozó nyugdíjasok számát. A nyugdíjas semmivel sem fog jobban járni, mert a járulékot - amit már nem kell utána befizetni - megtartja a munkáltató, ahogy tette eddig is!
szaboria1
@szép új világ: Valamivel jobban fog járni mert eddig kellet fizetni a nyugdíjas szövetkezetnek plusz tőle is vontak járulékot.
kereső
@Horizont: szoc.hozzájár.adó+szakképzési hjár.
papa.49
@Pegero: Ne személyeskedjél jó !!!
A Bach Szilvia se tetszik világos !!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.