A Karmelita épületegyüttes egykori refektóriumának egyedülálló, késő barokk freskóegyüttese áldozatul esett a sokmilliárdos felújításnak.A festést nem verték le, csak ismeretlen okokból lemázolták.

Értékes freskókat mázoltak le Orbán új várbeli hivatalának felújításakor

Egymástól függetlenül két „névtelensége megőrzését kérő” művészettörténész – ilyen is van már 2019-ben – jelezte az Indexnek, hogy értékes freskóegyüttes semmisülhetett meg a Karmelita épületegyüttes felújítása során. Feltételezésüket az épület belsejéről megjelent fényképsorozatra, pontosabban annak egyik darabjára alapozták, amely az egykori refektóriumhoz nagyon hasonló teret mutatott.

A miniszterelnök személyi sajtósa által elküldött fényképeket az egész magyar sajtó leközölte, és az index.hu is ezzel illusztrálta az Urbanista cikkét, amely az új Miniszterelnökséget bemutatta, mivel fotóst a biztonsági előírásokra hivatkozva nem engedtek az épületbe. Ezeken a képeken kívül az épület belsejéről más fotó mindeddig nem jelent meg.

A Miniszterelnökség az Index megkeresésre ezt közölte:

A terem falképei a magyar késő barokk-klasszicista falképfestészet alkotásai közé tartoznak, amelyek restaurálható állapotban maradtak meg. A korábbi, 1957-58-ban és 1973-ban történt restauráláskor használt anyagok és festékek elöregedtek, színük elváltozott. A karmelita refektórium falképeit az épület jelenlegi helyreállítása során tisztították és konzerválták, ezt követően leragasztották, és elfedésével a terem egyszínű, fehér kifestést kapott – egyben biztosítva a műalkotások dokumentálását és megóvását az utókor számára.

Arra, hogy mindez kinek a döntése volt és mégis mivel indokolható egy ilyen jelentős freskóegyüttes eltakarása, már nem válaszoltak, mint ahogy arra sem, hogy egyeztettek-e erről az ICOMOS nemzetközi örökségvédelmi szervezettel.

(index.hu)

Cikk- és címlapkép: MTI Fotó: Szigetváry Zsolt, archív

104 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
silber13
@Shikari: Ne kérdezz vissza bunkóka! Próbálj az életbenegyszer egyenesen válaszoli! Hol éskik írták, akörnyezetbarát nyag használatát?:-))
Shikari
@silber13: "creativehun
@Shikari: Az egyik fórumban írta egy hozzáértő,hogy valami speciális üvegszálas fóliával fedtél le..amire aztán ráfestettek.A fólia valóban védi az alatta lévő felületet..csak egy apró bökkenő van vele..a felragasztásáéhoz szükséges speciális ragasztó miatt képtelenség leszedni anélkül,hogy az alatta lévő felület ne rongálódna...Szóval..valóban véd és eltakar..csak épp ha egyszer le kelle szedni...akkor az gáz lesz."

Elég ennyi?
silber13
@Shikari: Bőven elég! Más szóval: Gallyra vágtak a csúti szélhámos kedvéért egy 230 éves freskót,ami a világörökség részét képezte. Ehhez ért a narancsos horda!
Shikari
@silber13: Mielőtt teljesen beleéled magad a hülyeségbe, annyit talán várhatnál, amíg a DK, mint ügyeletes feljelentő, az Eu-nál megpendíti a témát. Ha semmi nem történik, jöhetsz bocsánatot kérni!
silber13
@Shikari: Hogy mi lesz a válasz, azt tte sosem fogod megtudni, és az ország kíváncsi népe sem, mert a fijjug a "si fecistti nega " hagyományt követve, nem fognak mondani semmit. Lapítanak.
Shikari
@silber13: Nem is gondoltam, hogy a Fidesz dicsekedne egy esetleges elítélő döntéssel, de a DK már igen. Ők aztán világgá rikkantják, vagy a Fidesz, ha semmi baj nincs!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok

Szórakozás - 2019. June 18., 18:37
Nem mindennapi élmény egy repülőn – videó
Szórakozás - 2019. June 18., 18:21
Cinthya Dictatort hivatalosan is felvállalta új pasiját