A Karmelita épületegyüttes egykori refektóriumának egyedülálló, késő barokk freskóegyüttese áldozatul esett a sokmilliárdos felújításnak.A festést nem verték le, csak ismeretlen okokból lemázolták.

Értékes freskókat mázoltak le Orbán új várbeli hivatalának felújításakor

Egymástól függetlenül két „névtelensége megőrzését kérő” művészettörténész – ilyen is van már 2019-ben – jelezte az Indexnek, hogy értékes freskóegyüttes semmisülhetett meg a Karmelita épületegyüttes felújítása során. Feltételezésüket az épület belsejéről megjelent fényképsorozatra, pontosabban annak egyik darabjára alapozták, amely az egykori refektóriumhoz nagyon hasonló teret mutatott.

A miniszterelnök személyi sajtósa által elküldött fényképeket az egész magyar sajtó leközölte, és az index.hu is ezzel illusztrálta az Urbanista cikkét, amely az új Miniszterelnökséget bemutatta, mivel fotóst a biztonsági előírásokra hivatkozva nem engedtek az épületbe. Ezeken a képeken kívül az épület belsejéről más fotó mindeddig nem jelent meg.

A Miniszterelnökség az Index megkeresésre ezt közölte:

A terem falképei a magyar késő barokk-klasszicista falképfestészet alkotásai közé tartoznak, amelyek restaurálható állapotban maradtak meg. A korábbi, 1957-58-ban és 1973-ban történt restauráláskor használt anyagok és festékek elöregedtek, színük elváltozott. A karmelita refektórium falképeit az épület jelenlegi helyreállítása során tisztították és konzerválták, ezt követően leragasztották, és elfedésével a terem egyszínű, fehér kifestést kapott – egyben biztosítva a műalkotások dokumentálását és megóvását az utókor számára.

Arra, hogy mindez kinek a döntése volt és mégis mivel indokolható egy ilyen jelentős freskóegyüttes eltakarása, már nem válaszoltak, mint ahogy arra sem, hogy egyeztettek-e erről az ICOMOS nemzetközi örökségvédelmi szervezettel.

(index.hu)

Cikk- és címlapkép: MTI Fotó: Szigetváry Zsolt, archív

73 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
silber13
@Shikari: Persze, hoy nem aggódsz, mert semmi közöd nincs hozzá,másfelől meg nulla a hozzáértésed, mint általábn mindenhez!:-))
silber13
@Shikari: megint és állandóan hazudsz, csak hogy védjed a szakadt mundért!! Hol és kik írták hogy környetzetbarát anyagot használtak??:_)))
anka
Aki putriban neveltetik, az nem értékeli a művészetet! - ennyi...
silber13
@Shikari: Ne kérdezz vissza bunkóka! Próbálj az életbenegyszer egyenesen válaszoli! Hol éskik írták, akörnyezetbarát nyag használatát?:-))
silber13
@Shikari: Bőven elég! Más szóval: Gallyra vágtak a csúti szélhámos kedvéért egy 230 éves freskót,ami a világörökség részét képezte. Ehhez ért a narancsos horda!
silber13
@Shikari: Hogy mi lesz a válasz, azt tte sosem fogod megtudni, és az ország kíváncsi népe sem, mert a fijjug a "si fecistti nega " hagyományt követve, nem fognak mondani semmit. Lapítanak.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.