Hatékonyabb és keményebb jogállamisági mechanizmus kialakítására van szükség az Európai Unióban a demokratikus normákat megsértő tagországok ellen – hangoztatta Manfred Weber, az Európai Néppárt  listavezetője a Politicónak adott interjújában.

A brüsszeli hírportál hétfői hírlevelében idézték Webert, akit arról kérdeztek, hogy a Fideszt is soraiban tudó pártcsalád úgynevezett csúcsjelöltjeként, illetve az Európai Bizottság esetleges következő elnökeként miként kívánja kezelni a magyarországi helyzetet.

A német politikus elmondta, meg akarja találni a módját annak, hogy a jövőben anélkül is kikényszeríthető legyen a jogállamisági elvek tiszteletben tartása, hogy ki kellene várni a hetes cikkes eljárás bonyolult és hosszú folyamatát.

"Azt gondolom, hogy szükség lenne egy hiteles és szigorúbb jogállamisági mechanizmus létrehozására, amely független, és minden tagállamra vonatkozik" 

Weber fontosnak nevezte, hogy ne legyen átpolitizált, ne legyen a pártpolitikai csatározások terepe ez az eszköz, amelynek keretében az Európai Unió minden egyes országát monitoroznák.

Aggódhat Orbán: hatékonyabbá tenné az uniós atombombát a Néppárt listavezetője

Fotó: AFP

Emellett kiemelte, hogy a héten olyan mechanizmus létrehozását fogja elfogadni az Európai Parlament, amely lehetővé teheti majd a közösségi források korlátozását a jogállamisági elveket súlyosan megsértő tagállamok számára. Hozzátette, ezt az indítványt ő maga is támogatja már a kezdettől fogva.

Beszélt arról is, hogy noha sokan nem őt tartják Orbán Viktor kormányfő legfőbb kritikusának, az EPP frakciója tette lehetővé a hetes cikk szerinti jogállamisági eljárás elindítását Magyarországgal szemben, ami mutatja, hogy a pártcsalád az alapvető jogok kérdésében nem ismer különleges bánásmódot.

Végezetül reményét fejezte ki, hogy az Európai Bíróság mielőbb meghozza az ítéletét a magyar felsőoktatási törvény és a civil szervezetekre vonatkozó szabályozás ügyében.

Manfred Weber az Európai Néppárt hivatalos csúcsjelöltje, és így nagy esélye van az Európai Bizottság elnöki tisztségére.

(MTI)

26 hozzászólásarrow_drop_down_circle

desiro
Hogy rohadna le a pofátokról a bőr, miután szétvertétek a szakszervezeteket a rühes gaskó segedelmével, most oldják meg a szakik, a TI MOCSOK TÖRVÉNYETEKET.
ROHADJON MEG AZ ÖSSZES FITYMASZOPÓS!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
tudode
Hasonlóan a FATERJÁHOZ, sem az ország, sem az EU nem képeSS se lenyelni, se kiköpni a vásott kölköt, attól tartva, ha KIKÖPIK saját szárnyára kel, és addig nem nyugszik, míg nem lesz az egész világ FELCSUTIAS, hozzá hasonló "SS" közjogi izé!
desiro
Hogy rohadna le a pofátokról a bőr, miután szétvertétek a szakszervezeteket a rühes gaskó segedelmével, most oldják meg a szakik, a TI MOCSOK TÖRVÉNYETEKET.
ROHADJON MEG AZ ÖSSZES FITYMASZOPÓS!
kokopelli
@tudode: Nem jegyzik sehol őt! Azért olyan (relatív) hangos! Mint az öcsénk valaha!
Szeretné,ha lenne valaki,de egy-két okosabb sunyi politikus őt tolja előre,mert azok
foschnak! Ő meg büszke rá,hogy megmondta! Szerintem nem veszik komolyan!
desiro
@Shikari: ANYÁD MEG KAPTA MÁR A NYUGGER DÍJAT, VAGY KIKÜLDTED A RÁKÓCZI TÉRRE???
tudode
@kokopelli: .
Igen!
.
Hiába tápászkodik az ELIT nem fogadja be, emiatt NYARVOG ÉVTIZEDEK ÓT, hogy honnan jött
.
---- Orbán: Én inkább afféle utcai harcos vagyok, nem az elitből jövök
24.hu/belfold/2018/11/28/orban-viktor-chuck-norris-video/
.
Az a TRAGÉDIOSZ, hogy kormányprogram nélkül mentálisan "is" KISZÁMÍTHATATLAN még a HALÁLBÜNTETÉS nélkül is. Ma már az ŐFÉLÉKET is nyírja ezerrel, mert FÉLTI a trónját!
csipetke
Már az se világos,hogy az EU miért nem tett már eddig is valamit a fidesz ellen?Nyilvánvaló,hogy mi megy itt,mire várnak?A puhos azt hiszi,hogy ő mindenekfelett való,már épp illő,hogy valaki helyretegye.
csipetke
@kokopelli: 12:44 Persze hogy nem veszik komolyan.Tudsz mégegy politikust az EP-ben,akit Juncker nyakon mert volna vágni?Csak orbán,őt úgy veszik ott is,mint egy hülyegyereket.
Szerintünk is az,de a birkák megválasztották.
Eriksson
Remélhetőleg Weber úr tudja , hogy mit beszél, mert a Fidesz támogatása nélkül nem biztos, hogy ő lesz a következő erős ember.
Nessy
@Eriksson: Adott esetben sokba fog ez a "kesztyűs kéz"még kerülni az Uniónak!
Nessy
@Eriksson: Részben a politikai balhék, részben az eltüntetett uniós milliárdok.
dr. prédikátor
@desiro: Én voltam a csikari anyjánál, 10 ft egy menet utána meg szopash volt.!!!
Eriksson
@Nessy: Á, most sokkal komolyabb a tét. Viheti bárki az uniós milliárdokat, meg mondhat bármit, csak megfelelően szavazzon. Mert mégiscsak az a lényeg a politikai köröknek, hogy minden a megfelelő mederben folyjon.
Nessy
@Eriksson: Igen, ezt már ismerjük, tapasztaljuk honi viszonylatban.
csak úgy....
@Eriksson: én nem tudom,hogy hol élsz,te jó ember : " Viheti bárki az uniós milliárdokat, meg mondhat bármit, csak megfelelően szavazzon." ...ezt pld. honnan szeded?
az EU s milliárdokat nem szavazat vásárlásra kapta az ország és hidd el nekem,hogy elöbb -utóbb fizetni fognak a jogtalanul fölhasznált, más célokra fordídott pénzekért!
te nem vagy tisztában a méretarányokkal ha arra gondolsz,hogy egy 8 milliós ország egy 80millió fölöttit ,eselleg sakkban tud tartani ...
Eladott Ország
Nocsak! Taktikai nyilatkozatot hallunk, vagy fenyegetést? Kínos lesz, ha már nem csak Soros György támadja az országot, hanem a Fidesz tulajdon pártcsaládjának listavezetője is. Ideje lesz a Habony-műveknek kitalálni valami hihető magyarázatot. Ha a szokásos fapados verziónál maradnak, akkor a következő variációk valamelyikére lehet számítani: Manfred Webert is Soros György fizeti. Manfred Weber be akar hozni Európába százmillió migránst. Manfred Weber egy balliberális csürhe (tudom, hogy nincs egyszemélyes csürhe. Még), aki Soros Györggyel közösen megtámadta szép hazánkat. Hamarosan kiderül, melyik variáció lesz a nyerő. Bár Weber úr eddigi hozzáállása alapján nem érdemes csodát várni.
kopacsijanos
Akkor agodjál te barom ha Paks lesz beélesitve! Nme ismerős? Csernobil atom= Paks!!Csak tízszer nagyobb!!
kopacsijanos
Meg adjátok a lehetőséget azEU-s kilépésre kártárítés nélkül!!Sőt ti fizetitek a kárainkat!!Amikor beléptünk nem volt ilyen a szerződésben tehát számunkra nem is fog létezni ilyen mert abban nekünk is bele kellne egyezni!!
Desischado
Jó lenne, ha végre nem csak a szájkarate menne ezerrel, hanem tényleg csinálnának is valamit! A fidesz egy gennyes fekély, amit sürgősen ki kellene vágni!
libellle
@Eriksson: te bizonyára azt gondolod, hogy minden országot egy maffiozi banda irányit akik ellopják a pénzünket.
Eriksson
@libellle: Nem országokról beszéltem, hanem az uniós választásokról.
csak úgy....
@Eriksson: kend írja föl mindíg magának,hogy ippeg mire gondol és miröl duruzsol!
egy csomó hülyeségtöl kímélné meg a környezetét és a felebarátait...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.