Kezdeményezi az Országgyűlés kulturális bizottságának összehívását és az UNESCO-hoz fordul a Demokratikus Koalíció, miután kiderült, hogy a Karmelita kolostor felújítása során több mint 200 éves freskókat festettek le. 

 Gréczy Zsolt úgy fogalmazott: a "magyar kulturális örökség egy darabjának barbár elpusztításáról", vagy legalábbis "súlyos károkozásról" van szó, ugyanis kiderült, hogy a felújított Karmelita kolostorban fehér festékkel festettek le több mint 200 éves freskókat azért, hogy az épület puritán külsőt mutasson Orbán Viktor új munkakörülményeiről.

A politikus közölte: a történtek miatt kezdeményezte az Országgyűlés kulturális bizottsága rendkívüli ülésének összehívását, emellett az UNESCO-t is tájékoztatja a "drámai fejleményről".

Az UNESCO-hoz fordul a DK az Orbán irodájában lefestett freskók ügyében

Fotó: Miniszterelnökség 

Az Index hétfőn írt arról, hogy a Karmelita épületegyüttes egykori refektóriumának egyedülálló, késő barokk freskóegyüttese "áldozatul esett a sokmilliárdos felújításnak". A Miniszterelnökség a lap megkeresésére azt közölte, hogy falképeket

"az épület jelenlegi helyreállítása során tisztították és konzerválták, ezt követően leragasztották, és elfedésével a terem egyszínű, fehér kifestést kapott – egyben biztosítva a műalkotások dokumentálását és megóvását az utókor számára."

Gréczy Zsolt kérdésre válaszolva úgy vélte: lehet, hogy tettek a freskókra valamilyen védőréteget, de a fehér festék majdani lebontása akkor is okozhat károkat. 

(MTI)

42 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
@Shikari: Ha teged pofan ontenek egy vodor hig fossal, az csak lefedes, ugye?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
tulipan
Remek ötlet ! Ha rajta volt a világörökségi listán,akkor ez számdékos kúltúra ROMBOLÁS! RÁKOSI pajtás, hogy élvezné!.!!!
Rockxy
Freskóbulival tuti orbánváltást lehet csinálni, nem kétséges.
Egységes!
Hellcat
@tulipan: Rákosi? Rákosi nem költözött a várba mert túl nagy luxusnak tartotta :D :D :D
papa.49
Mi lesz a válasz 1 vállrándítás oszt. jónapot !!!
Yoda69
@Shikari: Ha teged pofan ontenek egy vodor hig fossal, az csak lefedes, ugye?
dr. prédikátor
@Yoda69: De ha a fejére vagy a szájára szarnak az is lefedés???
Yoda69
@dr. prédikátor: Csikari logikajat kovetve az, ugyhogy meg meg is koszonne az illetonek. orbannak meg fizetne is erte :)
toniczibor
[[[-Itt találszz meztelen lányok a városodban : My.Su/Meztelen
kulabombaafityiszre
@Shikari: Téged is lefedhetnének egy kis földdel,hogy ne rongálódjál.
Remélem eljön azaz idő minél hamarabb.
tudode
De hát olyan PURITÁN a TÖK FEJ BEY, hogy 7 hónappal ez előtt "csak"
.
g7.hu/allam/20180605/harom-ev-alatt-harommilliard-forintot-vett-ki-cegeibol-az-orban-csalad/
.
A NER-tagok sem maradtak le az ország KIFOSZTÁSÁBAN:
.
www.google.com/search?q=ner-tagok+lop%C3%A1sai&oq=ner-T&aqs=chrome.1.69i57j69i59j0l4.5548j0j8&sourceid=chrome&ie=UTF-8
.
Arról bezzeg nem volt KONZULTÁCIÓ, hogy az illetményükön túl is NYULKÁHASSANAK a közvagyonhoz!
verőce21
Így biztosan konzerválták az utókor számára ezeket a falfestményeket. Nagyon korrekt megoldás született (az egyébként nem magas művészi értékű falfestésekre.)
szep napot
Majd amikoe a DK lesz hatalmon (hahhahahaha) akkor majd restauraljak
creativehun
@Shikari: Az egyik fórumban írta egy hozzáértő,hogy valami speciális üvegszálas fóliával fedtél le..amire aztán ráfestettek.A fólia valóban védi az alatta lévő felületet..csak egy apró bökkenő van vele..a felragasztásáéhoz szükséges speciális ragasztó miatt képtelenség leszedni anélkül,hogy az alatta lévő felület ne rongálódna...Szóval..valóban véd és eltakar..csak épp ha egyszer le kelle szedni...akkor az gáz lesz.
tulipan
@Hellcat: A műemlékrongálásra említettem, mert aízt művelék, mint ez a fasz O1G! !
tulipan
@szep napot: Jó kilátás! Legalább van remény!!
Csizmás Kond
Ha belegondolunk, hogy az a "festészet" mert freskót nem látni a képen, egy vallásos jellegű épülethez készült amiből később egy színház lett majd egyebek, akkor józan ember nem várhatja hogy úgy maradjon egy kormányiroda működése idejére.
Hellcat
@tulipan: Értem én...elég ironikus, hogy puritánságra törekedtek, miközben csak a geci goldozószobája 4 milliárd...durván 120 darab 100 négyzetméteres családi ház jönne ki belőle. Arról meg ne is beszéljünk, hogy minek olyannak dolgozószoba aki életében nem dolgozott.
Veleda
@Csizmás Kond: 08.16.Tudtommal egyházi esküvel foglalta el ez a keresztény maszlaggal feltöltött kormány ezt a hivatalt. Az ajtó fölé zsoltárok jeleit rajzolta egy ügybuzgó szerzetes. Ebben a nagy keresztényi hitvallásban regnáló kormány ugyan már miért ne tudna freskókkal a falon dolgozni? Nem látod benne az érthetetlen ellentmondást?
Barbárság amit csináltak!!!
Csizmás Kond
@Veleda: ...szerintem nem tudod csak hallottad...hol ki, mikor esküdött és mire ???
Az ajtó feletti felírat egy katolikus házszentelési jelkép...ami annyit ér mint a mindenkori krétával írt bármi...letörölöd és kész.
...ééés freskók...légyszi küld egy képet az ott eltakart freskó bármelyikéről...:))...csak egyet...
...
Veleda
@Shikari: Én már régen kinőttem a hiszti koromból, csupán arra vagyok kíváncsi, hogy miért kellett letakarni? Aki kolostorba költözködik, viselje a kolostor körülményeit!!! Én el tudnék képzelni Orbánnak egy cellányi helyet egy eldugott kolostorban is!
Veleda
@Shikari: Orbán és a puritán szemléletmód? Jajjj. De egyben igazad van, ha már nem tetszenek a barokk freskók, ne nyaljanak föl pöttyös tapétát. Mégis csak keresni kellene neki egy jóval kisebb cellát. Nagyon puritán berendezéssel.
solidedge
A minisztérium közleménye szerint egy sokkal értékesebb festmény kerül a falra "Orbán mennybemenetele" címen.
Yoda69
@Shikari: 8;48-ra
Mi ez a tobbes szam? A farok neveben is irogatsz?
verőce21
"A freskók (pontosabban száraz vakolatra festett szekkók) 1786 nyarán készülhettek, amikor a feloszlatott karmelita szerzetesrend egykori kolostorát II. József rendeletére világi célokra átalakították.
A festés nagyobb része látszatarchitektúrát imitált kazettás díszítésű kupolákkal a boltmezőkben és korinthoszi pillérpárokkal az oldalfalakon, a falfülkékben antikizáló vázák álltak, az északi végfal felső részére pedig gazdag, indás növényi ornamentika került.

A legérdekesebbek a boltvállakra festett monokróm portrémedaillonok voltak, minden bizonnyal jeles ókori személyiségek, uralkodók és tudósok arcképeivel. A hat medaillonban többek között Sába királynője (4-es kép), Dávid vagy Salamon király (5-ös kép) és talán Arisztotelész vagy más ókori filozófus (6-os kép) portréja volt felfedezhető. A helyzet különös iróniája, hogy pont ezek a klasszikus erényeket megjelenítő uralkodó- és tudósportrék tették volna a termet különösképpen alkalmassá arra, hogy a kormányülések helyszíne legyen, még ha a festés eredetileg nem is ezzel a céllal készült."

Nos, "A karmelita refektórium falképeit az épület jelenlegi helyreállítása során tisztították és konzerválták, ezt követően leragasztották, és elfedésével a terem egyszínű, fehér kifestést kapott – egyben biztosítva a műalkotások dokumentálását és megóvását az utókor számára." – így indokol a kormány.
index.hu/galeria/index/kult/2019/01/13/a_karmelita_epulet_freskoi/6
Yoda69
@Shikari: Netalan ugyanaz a szemely is? :)
Csizmás Kond
@Veleda: Az épületben soha nem jártam, de az újságokban megjelent képeken egyetlen freskó sincs, csak faldíszek meg valami mész vagy gipsz arcképek ...és amit írták azokat sem lemeszelték hanem leborították valamivel és az értékes akármik bármikor elővehetők...tehát csak nyiff-nyaff az egész.
Veleda
@Csizmás Kond: Előbb megtanítok egy galambot sakkozni, mint téged meggyőzni. Nyafi.
Csizmás Kond
@Veleda: ...ha érdekel tudok sakkozni...:)
Veleda
@Csizmás Kond: Akkor azért ismered a vezércsel taktikát. Elhiteti veled, hogy puritán, aztán pedig dehogy!
Csizmás Kond
@Veleda: Aza vezércsel ugyancsak nyifi-nyafi. Ott nem azért próbálták minél egyszerűbben megoldani mert puritánok, hanem szerintem azért hogy ha valaki oda megy tárgyalni ne a falakat bámulja ...
JAJMÁR
Gondolkodtam, hogy mi a búbánatos bajuk lehetett a freskókkal, amiértt el kellett takarniuk...

csuda tudja, kényelmetlen érzés lehet nekik, hogy évszázados történelem néz le rájuk, bizonyítva , hogy a "kerék forog", és minden múlandó? Pedig a történelem "szelleme" ott susog mellettük , hogy ... ti már a múlt vagytok, és nem valószínű, hogy bármiféle freskót kaptok majd, mert ti nem... minden hiába! Lábatok nyomát pillanatok alatt elmossa a víz!
advocat
A freskók ártanának a "szépérzékének"! Zavarná a gondolkodását?
Mobil123
@advocat: Van neki olyan amivel tud ilyet csinálni???

A "puritán" jelző meg már akkor elvesztette minden jelentését amikor kitalálta hogy ide költözik.
tulipan
@advocat: Ez már csak szért is érdekes, mert mert eddig még nem közölték, hogy a Parlamentben zavarta volna a szépség a Csutit!!! Lehet, hogy pont azt a korszakot nem kedvelte???
silber13
@Shikari: Rád jellemző, hülye hasonlat!
silber13
@Shikari: Aha... Akkor ez amit odarittyentettél,az kreatív megjegyzés! Mindíg tanul az ember...! :-))

@Shikari:

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.