Egyre népszerűbb a kisadózók tételes adója (kata), január elsején több mint 315 ezer vállalkozás választotta ezt a minimalizált adminisztrációt igénylő adóformát – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter sajtótájékoztatón szerdán Budapesten.

Varga Mihály: egyre népszerűbb a kisadózók tételes adója, a kata

Fotó: MTI/Földi Imre  

A pénzügyminiszter ismertette: 2019-ben tovább emelkedett 8 millió forintról 12 millió forintra az alanyi áfamentesség értékhatára, ami így megegyezik a kata bevételi határával.

A katát választó vállalkozás főszabály szerint havi ötvenezer forint megfizetésével az összes adó és járulékterhét letudja, és a társadalombiztosítás pénzbeli ellátásaira is jogosultságot szerez

- tette hozzá.

Felidézte, hogy az Európában is példaértékűnek számító adótípus 2013 január elsejével indult, akkor 76 ezren választották. Mára Magyarország legnépszerűbb adófajtájává vált.

Kezdetben a bevételi határ hatmillió forint volt, ez megduplázódott. Idéntől sokkal egyszerűbbé és kedvezőbbé vált a szabályozás, hiszen a kata és már az alanyi áfamenteség bevételi határa is 12 millió forint.

Az általános forgalmi adó alanyi mentességénél a bevételi határ növeléséhez uniós egyeztetés kellett – idézte fel.

A kormány az uniós tárgyalások során elérte, hogy a kisvállalkozásoknak évi 12 millió forintos értékhatárig nem kell áfát felszámítaniuk és fizetniük, és áfa bevallást sem kell benyújtaniuk.

Az alanyi mentességet választó katás vállalkozásoknak 2020-ban kell majd egy nyilatkozatot benyújtaniuk a 2019-es évről, ami szintén jelentős könnyítés – mondta.

Közölte azt is, hogy a napokban minden katás vállalkozót emailben tájékoztat a Pénzügyminisztérium a kedvező változásokról.

Az adórendszer fejlesztését ösztönző kormányzati lépésekkel az unió tagállamai között Magyarországon a legalacsonyabb a társasági adó, harmadik legalacsonyabb a személyi jövedelemadó. Az adóhivatal már harmadik éve készíti el a magánszemélyek adóbevallását. Idén az érintettek köre az egyéni vállalkozókkal bővül – sorolta a miniszter.

A jövőben is folytatják a vállalkozásokat érintő adó- és adminisztrációs terhek csökkentését – mondta Varga Mihály.

Kérdésre válaszolva elmondta: a nyugdíjelőtakarékossági kötvény kibocsátásának elindítását idén az első félévben tervezik.

Forrás: MTI

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
jellemző, hogy senki sem használta ki az alkalmat, hogy megkérdezze: felelősnek érzi e magát az irányítása alá tartozó MÁK sumákolása miatt!!! =))
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
tudode
A KATA-ról annyit, hogy van Varga Mihály szárnyai alatt egy olyan "csuti"-féle HADICSEL, amelyet a KATA-val "kell" kitömködni
.
---- Orbán kivonta a szabályok alól a kormányzati médiaalapítványt, nem lesz versenyjogi vizsgálat
.
444.hu/2018/12/05/orban-nemzetstrategiai-jelentoseguve-minositette-a-kormanyzati-mediaalapitvanyt-nem-lesz-versenyjogi-vizsgalat
.
Amely arról szól, hogy
.
(...) """ A nemzetstratégiai minősítéssel viszont az így létrejött médiakonglomerátumot sem a versenyhivatal, sem a médiahatóság nem kell vizsgálja. Az indoklásban egyetlen szó áll: közérdek. "" (...)
.
Az az ország, ahol "KÖZÉRDEK" a társadalom HÜLYÍTÉSE, törvényesítetten miközben azt KURUTYOLJÁK, hogy minden rendben, csak SEMMI NNCS a helyén, mivel úgy túl TOLTÁK a bringát, hogy
.
-------- Csak eljátsszuk, hogy ez egy ország
444.hu/2018/08/29/csak-eljatsszuk-hogy-ez-egy-orszag

.
.
R é s z l e t :
.
"""" Nyolc évvel a fideszes hatalomátvétel után, idén nyárra beérett a rendszerváltás: az új „kereszténydemokrácia” lényege, hogy kimúlt a többpártrendszer, a politika a hatalmat gyakorlók magánügyévé vált, és az állam szakított az emberi méltóság egyetemességét valló értékrenddel, hiszen általános és önfeledt rasszizmus folyik az államilag fenntartott magyar sajtóban.""" (...)
.
A "csuti" gondnoksága alá helyezett bukszaŐR Mihály jobban tenné, ha hallgatna amiatt is, mert a BETONTEKNŐK építése "is" kiemelt ÁLLAMI BERUHÁZÁS, miközben több százezren nélkülöznek, és az UTCÁN HAJTJÁK ÁLOMRA a fejüket!
simmering73
Csak ti vagytok egyre népszerűtlenebbek Misi. Ki érti ezt?
Eladott Ország
Nyugdíj: bajban lehetnek a katások. Soványka nyugdíjra számíthatnak. 40 év szolgálati idő után (a jelenlegi szabályok szerint) ennek a 81 300 (vagy 136 250) forintnak a 80 százaléka járhat majd a katás évek után nyugdíjként.
24.hu/fn/penzugy/2016/06/29/nyugdij-bajban-lehetnek-a-katasok/
A KATA-s vállalkozók lesznek a "nyugdíjháború" kötelező áldozatai.
iflgazdasag.blog.hu/2018/06/15/a_kata-s_vallalkozok_lesznek_a_nyugdijhaboru_kotelezo_aldozatai
papa.49
Gúnármiska megint elmentek nálad hazulról !!!
Eladott Ország
@papa.49: Varga Mihály szerint, nincs hajlandóság egy országos sztrájkra, kormányváltásra ugyanis a dolgozók boldogok, amiért a rabszolgatörvény életbelépésével évi 400 órával többet dolgozhatnak. Valóban boldogok a hazai dolgozók? Nincs igény egy országos méretű sztrájkra? Nincs, a lófaszt nincs! Hogy mégis mi köze egy pénzügyminiszternek az egészhez, azt nehéz lenne kitalálni, azt viszont már kevésbé, hogy mi is állt abban a bizonyos levélben. Pontosan az, amire számítani lehetett, a kormány teljes mértékben semmibe veszi a 4 pontos követelést. Varga szerint azért nem hajlandóak egyeztetni, mert nem ők az illetékesek ez ügyben, hanem a speciálisan erre kijelölt 146 féle különböző tanács és fórum, ahol egyébként Varga elmondása szerint már régóta? ( akkor miért volt a képviselői indítványként beterjesztve a túlóratörvény) tartanak az egyeztetések a szakszervezetek által átadott négy pontról is.
papa.49
@Eladott Ország: Érdemben soha nem tárgyalnak a néppel, vagy annak a képviselőikkel !!!
Miért???
Hát csak azért mert ezek a köcsögök akik ott ülnek a különféle posztokon csak végrehajtók semmi beleszólásuk nincs abba amit végre kell hajtaniuk!!!
Ugyanis a parancs a csutipatkány ürességében születik meg, tehát egy gúnármiska nem írhatja felül azt !!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.