Pénteken kilenc órától kétórás figyelmeztető sztrájkot tartanak az Audi Hungaria Zrt. győri gyárában.

Az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ) azért hirdette meg a demonstrációt, mert nem sikerült megállapodni a 2019-es bérekről.

Itt az első sztrájk: a győri Audinál kétórás munkabeszüntetés kezdődött

A győri Audi-gyárt

Fotó: wikipedia CC BY-SA 3.0/Lemon3

Az érdekképviselet követelési tartalmazzák, hogy a bérmegállapodást egy évre rögzítsék, úgy, hogy az alapbéremelést kombinált béremelés alkalmazásával 18 százalékkal, de minimum 75 ezer forinttal emeljék meg. Ezen felül az alapbérbe a mozgóbér négy százalékát építsék be, kapjon minden munkavállaló egy hónapban egy teljes szabad hétvégét, a gyermekek és az életkor után járó szabadságokkal pedig a munkavállaló rendelkezhessen. A választható béren kívüli juttatás keretösszegét a jelenlegi 620 ezer forintról 787 ezer forintra növeljék, fejlesszék tovább a lojalitás bónuszt és vezessék be a jubileumi bónuszt.

Az Audi Hungaria Zrt.-nél szeptember óta tartanak a bértárgyalások. Az Audi két év alatt húsz százalékos béremelést javasolt, szerdán azonban a korábbi ajánlathoz képest "közel azonos mértékű", új tartalmi elemekkel kiegészített ajánlatot adott át az érdekképviseletnek. Ezt az ajánlatot a bértárgyaló delegáció nem fogadta el.

A sztrájkot az Audi teljes területére hirdették meg, amihez nem szakszervezeti tagok is csatlakozhatnak.

Az AHFSZ-nek a honlapjuk szerint mintegy 7300 tagja van. A győri Audi mintegy 13 ezer embert foglalkoztat.

A vállalatnál legutóbb 2017. január 26-án tartottak két órás figyelmeztető sztrájkot a megrekedt bértárgyalások miatt.

(MTI)

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
lópicigáspár
Jaj ne tegyék! Összeomlik a jobban teljesítő gazdaságunk!
Eriksson
Így kell ezt. Akinek gondja van a munkáltatójával, az ott helyben mondja el a kifogásait. Ne az utcára menjen bohóckodni felebarátai bosszantására, mert attól a cégvezetők még jól alszanak.
Eriksson
@Horizont: Viszont azok akik elkésnek, lekésnek, elmaradnak, kimaradnak valahonnan, azok biztos nem fogják imába foglalni néhány eszement nevét.
Ott kell sztrájkolni, tüntetni, ahol a probléma van, nem ártatlan emberek életét megnehezíteni.
Eladott Ország
@Shikari: @Eriksson: Csak nálunk rendszerhiba van. Szlovákiában , Romániában és több Nyugat-Európai országban is van autógyártás, de sehol sincs ilyen gyalázatos fizetés, mint ebben az Orbán és bandája által irányított illibárlis földi paradicsomban. Sehol sem szolgálják ki úgy a multikat, mint nálunk. Tehát a rendszert is le kell váltani, sürgősen.Nem csak béremelésről van szó, ha nem ezt a rohadt rezsimet is el kell zavarni a bűnözőket meg a börtönbe küldeni.
Eriksson
@Horizont: Hol mondtam én olyat, hogy bánt a tüntetés? Én azt mondtam, hogy ott követeljenek, ahol követelni kell, és ne az utakon, hidakon ahol a dolgozó emberek mindennapi életét hátráltatják a közlekedésben.
Ha pl. a hónapokkal ezelőtt megvett repjegyemmel utaznék, de lekésem a gépem a tüntikézők miatt, ugye nem hiszed el, hogy tapsolok és éljenzek nekik?
Ha Fideszes lennék, ellentüntetnék, de így csak pokolba kívánom az egész brancsot.
desiro
@Eriksson: A sztrájk erről szól VAZZE.NEM A MÁSIK EMBER érdeke a lényeg a sztrájk minden dolgozó érdekében zajlik.2000-ben 2 hétig sztrájkoltunk o1g ellen csak az ostoba busz sofőrök nem álltak mellénk. Meg a hülye taxisok akiket néha meglincselnek, mert olyan becsületesek.
Eriksson
@desiro: Ha a tüntetők lezárják a Szabadság hidat, akkor melléjük állnak az emberek munkaügyben? Kizárt dolog.
Ha a dolgozók a munkahelyükön sztrájkolnak azzal, hogy nem veszik fel a munkát, úgy elérhetik, hogy a munkaadó leül velük tárgyalni.
division
@desiro: A sztrájk minden ember érdekében zajlik? Akkor értem nem kell sztrájkolni. Még emlékszem amikor a traktorosok miatt késtem le egy igen fontos tárgyalást Gyurcsány idejében, szóval Eriksson - nak igaza van. Nekem mindegy kivel van baja valakinek, intézze a munkahelyén vagy máshol, de ne más embereket korlátozva.
division
@Horizont: Ők (a CÖF) se akadályozzanak más embereket. Nem mindenki pártolja a tüntetéseket, útlezárásokat. Van akinek dolga van miközben mások elzárják az utakat, akár még gyerekkel is rohanhat egy kórházba.
division
@Horizont: A kettő valóban nem ugyanaz, bár a tüntetések is szólhatnak a magasabb bérek eléréséért, ugyanúgy mint a sztrájk. A fentebb említett okok miatt azonban továbbra sem díjazom az útlezárásokat.
Eladott Ország
@division: Itt már a fidesz bűnöző banda és politikai kurvák eltakarításáról van szó.Igazi rendszerváltás kell. Megvalósul a Közgazdászanalfabéta Antall álma, hogy"tetszettek volna forradalmat csinálni." Basszák meg most megkapja ez a szarházi hatalom. Kár hogy annak idején csak gengszterváltás volt!
division
@Eladott Ország: Az engem már nem érdekel, de az utakat senki ne zárja le.
Eladott Ország
@division: Ez a bűnbanda csak az erőszakból ért. Másképpen nem megy. A sztrájk lényege, hogy ütős legyen és sokan vonuljanak fel ez nem fesztivál.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.