Megemlékezést tartottak a Dohány utcai zsinagógában a budapesti gettó felszabadításának 74. évfordulója alkalmából pénteken.

A Dohány utcai zsinagógában emlékeztek a budapesti gettó felszabadítására

Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke és Yossi Amrani, Izrael nagykövete a budapesti gettó felszabadulásának 74. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen a Dohány utcai zsinagógában 2019. január 18-án. MTI/Balogh Zoltán

Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség uniós ügyekért felelős államtitkára úgy fogalmazott,

a pusztán zsidóságuk miatt meggyilkolt honfitársaink tragédiája az egyik legsúlyosabb teher nemzetünk történelmében, amelyet soha nem feledhetünk.

A múlt borzalmaira és a feledésre azonban semmi sem szolgálhat mentségül, a vészkorszak emlékezete közös felelősségünk és soha el nem felejthető örökségünk – tette hozzá.

Kiemelte, az áldozatokról való megemlékezés mellett azonban ünnepelni kell a túlélőket, akik "halált megvető bátorsággal" néztek szembe a terrorral, és az ostrom után volt elég lelki erejük az újrakezdéshez.

Takács Szabolcs azt hangoztatta, a magyar kormány nem nyugszik bele a gyűlöletbe, és nem tűr semmilyen fenyegetést, amely a nemzet egységét és békéjét, valamint zsidó-keresztény európai kultúrát veszélyezteti

- jelentette ki.

Azt mondta, a kormány zéró toleranciát hirdetett az antiszemitizmus ellen és a nemzeti alaptanterv részévé tette a holokauszt-oktatást.

A fővárosban már csaknem két évtizede működik holokauszt múzeum és emlékközpont a magyar kormány támogatásával – emelte ki.

Magyarországon él a legnagyobb zsidó közösség Közép-Európában, Budapesten áll a világ második legnagyobb zsinagógája és "virágzik a zsidó kulturális élet".

Rendszeresek a zsidó fesztiválok és a kormány jelentős támogatást nyújt a zsinagógák felújítására és elhagyott zsidó temetők rendbehozatalára.

A Rumbach utcai zsinagóga felújítása teljes egészében állami forrásból valósul meg, továbbá a magyar kormány hozzájárul a Szegedi Új Zsinagóga rekonstrukciójához is.

A magyar kulturális örökség zsidó kincseinek felújításai folytatódnak a történelmi Magyarországon, Kárpátalján, a Partiumban és a Vajdaságban is – sorolta Takács Szabolcs.

Ács Tamás, a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) elnöke arról beszélt, hogy sokan úgy vélik, ennyi év múltán ideje lenne felejteni és nem kellene évről-évre a múltat emlegetni, hiszen a borzalmakat átélt generáció már szinte kihalt.

Leszármazottjaik azonban génjeikben, lelkükben hordozzák szüleik, nagyszüleik szenvedéseit

- fűzte hozzá.

A túlélők utódainak kötelessége megemlékezni, és egyúttal emlékeztetni is a magyarországi holokauszt embertelenségeire, az elkövetők felelősségére. Ez várható el minden jóérzésű magyar állampolgártól és a történészektől is, akik közül egyesek hajlamosak átírni, megmásítani a dokumentált tényeket – hangsúlyozta a BZSH elnöke.

Ács Tamás azt kívánta, hogy soha többet ne nyerhessen teret sem az országban, sem a világban olyan eszme, amely egyes polgárokat pusztán vallásuk, származásuk vagy bőrszínük alapján kirekeszt, fizikai korlátozásuk céljából falakkal körülvett gettóba kényszerít.

Kardos Péter főrabbi, holokauszt-túlélő felidézte, hogy hogy 74 évvel ezelőtt a szovjet hadsereg katonái két gettót szabadítottak fel.

A Dohány utca környékén lévőt és az úgynevezett nemzetközi gettót, amit akkor védett házaknak neveztek, a mai XIII. kerületben találhatók. Utóbbi nem volt palánkkal körülvéve, a házak kapuján tábla jelezte, melyik állam védelme alatt állnak az ott lakó zsidó emberek. A védelem azonban addig tartott, míg az első nyilas különítmény be nem tört és össze nem tépte a "Schutzpassot", a követségek által kiadott védlevelet – mondta el a főrabbi. A felszabadítással kapcsolatban – Winston Churchill egykori brit miniszterelnököt idézve – úgy fogalmazott, "az életet adták vissza nekünk. A szabadságot nem tudták, mert az nekik sem volt."

A budapesti "nagy" gettó határait kijelölő belügyminiszteri rendelet 1944. november 29-én jelent meg, a Dohány utca, Nagyatádi Szabó (ma Kertész) utca, Király utca, Csányi utca, Rumbach Sebestyén utca, Madách Imre út, Madách Imre tér és Károly körút által határolt területet december 10-én zárták le. A gettó 4513 lakásába – ahonnan mintegy 12 ezer kereszténynek kellett kiköltöznie – 40 ezer embert telepítettek a városban elszórt csillagos házakból. Ez a szám gyorsan emelkedett, a következő év elejére elérte a 70-80 ezret.

Az összezsúfolt embereknek a Vöröskereszt erőfeszítései ellenére is csak napi 700-800 kalória élelem jutott (a kenyérfejadag 15 deka volt), amikor pedig december végén bezárult a szovjet ostromgyűrű, a helyzet még kritikusabbá vált.

A gettóban az egészségügyi viszonyok minősíthetetlenek voltak, az emberek tömegesen haltak meg, decemberben naponta 80-120 halottat vittek ki onnan.

A gettó 1945. január 18-i felszabadulásakor csak a Klauzál téren több mint 3000 temetetlen holttestet találtak. 

Forrás: MTI

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Miközben Soros-hálózatról és Illuminátusokról cikkeznek a pártlapok (például Stefka Istváné is), az urak vitézeset játszanak. Így már érthető az éledő Horthy-kultusz, valójában minden érthető, ami ebben az országban történik. Mostanra jutottunk el odáig, hogy Tállai András a magyar kormányt képviseli kilenc ismeretlen, ám név és életkor megjelölésével felsorolt náci katona sírjánál és ezzel még el is dicsekszik. Még csak azt sem mondom, hogy kapjunk már a fejünkhöz és értsük meg, hogy mi történik itt. Szerintem már régen késő.
www.facebook.com/tallaiandrasfidesz/posts/1871443126306354
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
anima
Egy bérgyilkossal lehet tárgyalni. Van az a pénz. Szeretnétek egy kis plusz pénzért kielemzi a lelketeket? Ez többe kerül az ölésnél, Egy kicsivel. Akarod?
szep napot
Tudjuk, a felszabadito orosz katonak (akik gyuloltek es irtottak a zsidokat, tobb tizezer not eroszakoltak meg) jottek, felmentettek a gettot majd hazamentek.
CsipkeRózsa
@anima: Úgy látom, elég, ha egyedül beszélsz róla, mert a többi már sok volna neked.

Persze, amit itt (is) összehordasz, az a te egyéni véleményed.
namihami
@anima: És az, hogy egyáltalán létezett, az már tudományosan bizonyított tény? Vagy csak egy, hivatalosan a IV. századtól, Nagy Konstantin által és érdekében àllamvallássá tett hit az alapja. Mert ugyebár addig, amíg nem lett Európa hitvilágának alapja, addig a katolicizmus anyagi viszonyai szinte megegyeztek a koldulórendek anyagi bázisával. Tulajdonképpen a meggazdagodás célja volt a döntő lökés a katolicizmus elterjedésének. Addig egy volt a sokféle vallásiranyzatok között. Egyébiránt, ha megtagadták (ha létezett egy ilyen nevű személy?), akkor is a fajtájuk volt. Tehát a katolikusoknak nincs erkölcsi alapja felróni a zsidók bűnének a megtagadást. Ehhez a zsidó utódoknak lenne joguk, a saját népükön belül.
namihami
@CsipkeRózsa: Már csak azok nevét kellene még a kőre felvésni, akik nem sajnálták a pénzt a náci katonák sírjának költségére. Egy olyan hadsereg tagjai voltak, amelyik az eddigi legnagyobb világégést robbantotta ki.
Nem az eltemetésük ellen van kifogásom. De az, hogy egy Tàllai (persze, mit várhatunk tőle--is) álljon mellé díszőrséget? Ez már azt a társaságot is minősíti, amelyiknek prominense.
Eladott Ország
@namihami: Bolsevik tempó. "édesapám, ezek ugyanazok." A burzsoázia diszkrét bája: Az ebéd jelenet:
4cdn.hu/kraken/image/upload/s--dWM1Di2Z--/w_1160/6lsskGKJoLMuFUBcs.jpeg

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.