Felfüggesztett büntetést kapott a gazda.

A Debreceni Törvényszék hétfőn hirdetett ügydöntő határozatot annak a gazdának a büntetőügyében, aki egy hajdúböszörményi tanyán halálos balesetet okozott kukoricarakodás közben.

A másodfokú bíróság a halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége ügyében a Hajdúböszörményi Járásbíróság által májusban hozott ítéletet N. I. vonatkozásában helybenhagyta. Az elsőfokú bíróság a vádlottat 1 év fogházzal sújtotta, másfél év próbaidőre felfüggesztve.

A törvényszék által is elfogadott tényállás szerint N. I. hosszabb ideje mezőgazdasági őstermelőként tevékenykedett. Két társával együtt a Hajdúböszörményhez közeli tanyáján a szemeskukorica berakodásához láttak hozzá. A két évvel ezelőtti munkálatokat a gazda felügyelte és irányította.

N. I. a kukoricával megpakolt mezőgazdasági vontatóval és a pótkocsival a gazdasági épület mellé állt. Mivel esett az eső, N.I. úgy döntött, hogy a szemes kukoricát nem a betonra terített fekete ponyvára borítják, hanem a pótkocsi oldalán lévő úgynevezett síbereken keresztül engedik le. A két súber – kitároló ablak – azonban beragadt, ezért N. I. vágott egy hozzávetőleg 15×20 centiméteres nyílást. Így a kukorica közvetlenül a nyílás alá helyezett talicskába ömlött.

10 mázsa kukorica nyomott agyon egy férfit – ítéletet hoztak az ügyben

Fotó: Pixabay 

Amikor a pótkocsiban lévő kukorica már nem folyt ki, N. I. kétszer is megemelte a platót, egészen addig, amíg a kukorica újra meg nem indult. A pótkocsi oldalfalát azonban továbbra sem nyitotta meg. Amikor a kukorica újra ömleni kezdett, N.I. a billentést abbahagyta és kiszállt a mezőgazdasági vontatóból. Odament a pótkocsihoz és a súberen át eresztette a kukoricát a talicskába.

A harmadik billentés során a rakomány nem mozdult és a körülbelül 8-10 mázsa kukorica feltapadt a plató bal felső sarkába. Az egyik férfi éppen szólni akart a gazdának, hogy ne billentsen tovább, amikor a pótkocsi platójának dőlésszöge és a rajta felhalmozott szemeskukorica olyan kritikus szintet ért el, hogy a takarmány a plató zárt oldalának zuhant.

A nagy tömegű kukorica akkora erővel csapódott neki az oldalfalnak, hogy a pótkocsi megbillent és az oldalára borult. A rakodó a jármű közvetlen közelében tartózkodott, a pótkocsi maga alá temette. A férfi a helyszínen meghalt.

A nyilvános ülésen elhangzott szóbeli indokolásában Dr. Hutkai Mariann a tanács elnöke elmondta, hogy a szervezett munkavégzés során a vádlott nem figyelmeztette a rakodót és a másik társát, hogy a munkagép körül mire figyeljenek. A pótkocsi felborulását az okozta, hogy az emelés nem szabályszerűen történt. Dr. Hutkai Mariann hangsúlyozta, hogy a másodfokú bíróság egyetértett az elsőfokú bíróság által megállapított enyhítő és súlyosító körülmények körével, enyhítő körülményként értékelte továbbá a vádlott egészségi állapotát és a sértetti közrehatást is.

A Hajdúböszörményi Járásbíróság ítélete a mai napon jogerőre emelkedett.

(24.hu)

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

görbetükör
Meghal egy ember és aki tehet róla nem megy börtönbe.
Illibsi országban ennyi egy emberélet. :(

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.