Több megyére figyelmeztetést adtak ki keddre a havazás miatt. A Magyar Közút a téliesebb útviszonyokra figyelmeztet.

Nagy havazás miatt adtak ki figyelmeztetést, mutatjuk, hol és mennyi hó eshet
Fotó: Pixabay

Az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-hez hétfőn eljuttatott veszélyjelzésében azt írta: a késő esti óráktól dél, délnyugat felől ismét csapadékzóna érkezik, amelyből a déli tájakon újfent előfordulhat hószállingózás, gyenge havazás. Kedd hajnalig nagyjából 2 centiméteres hóréteg alakulhat ki a Pécs-Békéscsaba vonaltól délre.

Kedden napközben tovább halad a csapadékzóna egyre inkább kelet, északkelet irányába. Kedd estig

a Nagykanizsa-Nyíregyháza vonalig lehet havazásra számítani, összességében 10 centiméternyi hóréteg is kialakulhat. A déli, délkeleti határvidéken akár 10 centiméternél több hó is hullhat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna megyére adott ki elsőfokú figyelmeztetést a havazás miatt.

Az Időkép szerint nagyjából ekkora hótakaró keletkezhet szerda estig:

Nagy havazás miatt adtak ki figyelmeztetést, mutatjuk, hol és mennyi hó eshet

Az előrejelzés szerint kedden a legalacsonyabb hőmérséklet általában mínusz 6 és mínusz 1 Celsius-fok között alakul, de az eleinte derült, havas északkeleti tájakon jóval hidegebb is lehet. A nappali maximumok mínusz 2 és plusz 2 fok között alakulnak.

A közútkezelő az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, a Magyar Közút továbbra is 12 órás váltott műszakokban, minden rendelkezésére álló emberi és gépi erőforrásával a hóeltakarítási és síkosság-mentesítési munkákon fog dolgozni, de a folyamatos havazás idején – egyes térségekben – időszakosan téliesebb útviszonyokra és lassabb haladásra kell készülniük az autósoknak.

A munkákat ütemezetten, először az autópályákon, autóutakon és főutakon, majd a településeket összekötő mellékutakon, végül az alacsony forgalmú bekötőutakon végzik.

A szakemberek arra kérik az autósokat, hogy csak a téli közlekedésre alkalmas abroncsokkal és megfelelően felkészített gépjárművekkel induljanak útnak.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.