Vörösiszap-per elsőrendű vádlottja az egész eljárás alatt hangoztatta, az utolsó szó jogán is elmondta: nem érzi magát bűnösnek.

Életem végéig elkísér a vöröiszap-katasztrófa” – mondták a vádlottak az utolsó szó jogán a 2010-es tragédia felelősségét vizsgáló tárgyaláson, illetve együttérzésüket fejezték ki az áldozatoknak és hozzátartozóiknak. Ettől függetlenül ártatlannak tartják magukat.

Végéhez közeledik az újraindított vörösiszapper: február hatodikán ítélet születik a Győri Törvényszéken, amely megállapítja: bűnös-e a MAL Zrt. vezérigazgatója és tizennégy társa – a cég egykori vezetői alkalmazottai, de a gátőr is – a 2010. október 4-én történt tragédiában.

Aznap a MAL Zrt. Ajka melletti tározójából

majdnem egymillió köbméter maró nátronlúg ömlött ki egy gátszakadás miatt, 300 ezer köbméter vörösiszapot sodorvamagával.

A marós ár elöntött három települést:

Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. Tíz ember meghalt, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház lakhatatlanná vált, a természetben pedig milliárdos károk keletkeztek. Több eljárásban keresték a felelősöket:

a Veszprémi Törvényszék először felmentő ítéletet hozott, amit a Győri Ítélőtábla hatályon kívül helyezett, illetve az ügyet a Győri Törvényszékre helyezte át.

Az elsőrendű vádlott, a MAL Zrt, egykori vezérigazgatója, Bakonyi Zoltán, ahogy az egész eljárás alatt hangoztatta, az utolsó szó jogán is elmondta: nem érzi magát bűnösnek, a tragédia nem volt előre látható, így nem tudtak tenni ellene semmit. Ugyanakkor a Magyar Idők tudósítása szerint kiemelte: mélységesen együttérez az áldozatokkal és családtagjaikkal, és a vörösiszap-katasztrófa őt is elkíséri élete végéig.

(MTI)

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

tulipan
Tudja még valaki, hogy mi is volt ez a dolog???
papa.49
@tulipan: Mit gondolsz miért tartott ilyen sokáig???
papa.49
Biztos, hogy ő mint legfelsőbb vezető felelős a katasztrófáért, de hiányzik a két FŐ FELELŐS A ,,BÚBOSBANKA, MEG AZ ILLÉS ELVTÁRS !!!
Ki is adta ki 2 héttel a tragédia előtt a meghosszabított engedélyt ???
Tudomásom szerint az Illés elvtárs hivatala !!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.