A kormány arra törekszik, hogy a 71 hónapja tartó béremelkedés idén is folytatódjon – jelentette ki a Pénzügyminisztérium (PM) foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkára a tavaly január és november közötti kereseti adatokra reagálva kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

A Központi Statisztikai Hivatal tájékoztatása szerint 2018 első 11 hónapjában a bruttó átlagkereset 327 200 forint, a nettó átlagkereset 217 600 forint volt.

Mindkettő 11,5 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Bodó Sándor hangsúlyozta, hogy a keresetek a köz- és a versenyszférában egyaránt nőnek, a közfoglalkoztatás pedig egyre jobban szorul vissza.

A bérek folyamatos emelkedését többek között a kormány kezdeményezésére létrejött bérmegállapodással, az életpályamodellek bevezetésével és az adócsökkentésekkel magyarázta.

A kedvező folyamatok hatására – mint fogalmazott – a munkavállalók egy havi fizetéssel többet vihettek haza 2018-ban.

Az államtitkár szerint a kétkezi munka megbecsülését fejezi ki, hogy a fizikai munkát vállalók bérének emelkedése különösen jelentős volt.

Üdvözölte egyúttal, hogy a hátrányosabb helyzetű térségekben, Baranya, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén és Hajdú-Bihar megyében meghaladta az átlagot a növekedés.

Bodó Sándor kijelentette, hogy a 2018 végén újabb két évre megkötött bérmegállapodás, valamint a szociális hozzájárulási adó idei mérséklése megalapozhatja az újabb béremeléseket, a kormány ezért 2019-ben a foglalkoztatás további bővülése mellett 6 százalék feletti reálbér-emelkedésre számít.

A növekvő keresetek mérsékelhetik az elvándorlást, hozzájárulnak munkavállalás és a fogyasztás bővüléséhez, ezen keresztül pedig a gazdaság erősödéséhez is

- tette hozzá.

Forrás: MTI

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
tudode
Dugja fel a tudományát a "mindenre ható" gondnoksága alá helyezett PÉNZÜGYI KORMÁNYZATTAL együtt az egész bagázs!
.
Nem csak TIZENEGY HÓNAPJA lenne feladatok a BÉROLLÓ szinten tartása, hanem KILENCEDIK ÉVE:
.
Szégyenletes (nem sorolom fel "miközben" Simicska, OV család, Lőrinc testvér) a béremeléssel "is" milyen SZÉGYENTELEN a helyzet, mert
.
---- Olyan országok is előzik Magyarországot a jövedelmi ranglistán, amelyekről nem is gondolnál
.
g7.hu/adat/20190115/olyan-orszagok-is-elozik-magyarorszagot-a-jovedelmi-ranglistan-amelyekrol-nem-is-gondolnad/
.
Megtehetik, mivel KORMÁNYPROGRAM nélkül taposnak az ÁLLAMPOLGÁROK lábbelijén! Amellyel elérték a DOLGOZÓI SZEGÉNYSÉGET "is"!
.
Nem tudni ki ez a Bodó, de mielőtt NYILATKOZIK körülnézhetne, hogy ne veszitse el ÚJ HÚSKÉNT a hitelét!
Eladott Ország
Az utolsó kapcsolja le a villanyt! Regnáló politikusaink legnagyobb bűne nem a mértéktelen, mohó tolvajlás, dilettantizmus, protekcionizmus, korrupció, kicsinyes bosszúállás, hanem az emberek elbutítása, az oktatás lezüllesztése, hatalmuk bármi áron történő megtartása...
Mert - Orwell szavait idézve - "...a hatalom célja a hatalom..." És tényleg az Isten irgalmazzon nekünk! A villanyt már rég lekapcsolták. Terjed is a sötétség.
Hellcat
A sok sok elüldözött munkaerő, és a kurva erős drágulásnak hála emelkednek a bérek, nem azért mert a geci kormánya megemeli...
justhpeter
S ha még tovább emelkednek a bérek nem kellene a nyugdíjakat is ennek megfelelően csökkenteni, hogy a nyomorultak számában is előre léphessünk ?
Mert nyilván a nyugdíjaknak is az emelése szóba sem jöhet !
Eladott Ország
@justhpeter: Svájci indexálás nélkül a nyugdíj néhány év múlva úgy elszáll, mint a lepkefing. 2 millió nyugdíjas egyharmada még százezer forintot sem kap. A sokmilliós koldus országa vagyunk és ez még csak a kezdet.
berkalkulator.com/img/nyugdijasok-szamanak-alakulasa.jpg
Lepényleső
Az Unióban. Kár,hogy mi oda soha el nem jutunk a valóságban.
simmering73
Bő ötvenezer nettóval kevesebb az a bér (középfokú közalkalmazott).
justhpeter
@Eladott Ország: Én is attól tartok, hogy folyamatosan itt már csak a nyomor fog nőni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.