A kiteljesedés időszakát követően a hungarikummozgalomnak a következő években meg kell újulnia – jelentette ki Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Hungarikum Bizottság tagja szerdán az Országházban, a Hungarikumok Klubjának rendezvényén.

Lezsák Sándor szerint a hungarikumokat az általános iskolában is tanítani kellene

Csűrös Csilla, a Kossuth rádió szerkesztője átveszi a Hungarikumok Klubja média-díját Lezsák Sándortól, az Országgyűlés fideszes alelnökétől és V. Németh Zsolt kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztostól a Hungarikumok Klubja a Parlamentben című rendezvényen az Országházban 2019. január 23-án. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Lezsák Sándor közölte, hogy folytatódnak a megyei és a Kárpát-medencei hungarikumvetélkedők, a versenyeket új korcsoportokkal bővítik.

Május 23-án a megyei értéktárak vezetői Lakiteleken, szeptember 21-én pedig a helyi értékek bizottságának képviselői Budapesten találkoznak – tette hozzá. Utóbbival egy időben háromnapos rendezvényen mutatkoznak be a hungarikumok a főváros közönsége előtt.

Lezsák Sándor üdvözölte, hogy a hungarikumok helyet kaptak az egyetemi képzésben, ugyanakkor sürgette, hogy az általános és középiskolai oktatásban is megjelenjenek.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a rendezvényen kijelentette, hogy a hungarikumok a magyarságra jellemző, egyedi értékeket képviselnek határokon túl is.

Összefüggenek a nemzetpolitikával azért is, hiszen az utóbbi a magyarság érdekeit, előbbi pedig az értékeit testesíti meg – tette hozzá.

Fazekas Sándor országgyűlési képviselő (Fidesz), a Hungarikum Bizottság korábbi elnöke hangsúlyozta, hogy hungarikumok a helyi közösségek és a nemzet egészének identitását erősítik, megjelenítve a külhoni magyarság és a velünk élő nemzetiségek értékeit is.

Az értéktár 2017-re közel teljessé vált, de az ehhez kapcsolódó további feladatok még sok munkát adnak a következő évekre – fogalmazott.

A kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos hangsúlyozta, a hagyományok jelentőségét nemzedékről nemzedékre fölismerik, és kutatják a magyarságra jellemző értékeket.

A kivételes teljesítményeket védjegyek, kitüntetések és elismerések sokasága ismeri el, a hungarikumok nyilvántartása mégsem hiábavaló, hiszen egyediségükkel csak ezek képesek a magyarságot megjeleníteni a nagyvilág előtt – hangsúlyozta V. Németh Zsolt.

A miniszteri biztos sürgette a hungarikumok ügyének összekapcsolását a kormányzati szakpolitikával, és szorgalmazta a védjegyhasználat kiszélesítését.

A rendezvényen átadták a nemzeti értékeket népszerűsítő mobilalkalmazások fejlesztéséért járó elismeréseket, valamint a Hungarikum médiadíjakat.

Utóbbiakat idén Csűrös Csilla, a Kossuth Rádió szerkesztője, Sallai Éva, a Magyar Katolikus Rádió szerkesztője és a Városi TV Mohács szerkesztősége kapta.

Forrás: MTI

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Commenter
@papa.49: Megnyikkant a nemzet vámpírja, a nemzet tanítója. A termálfürdős népfőiskolás. A T. ház másik szégyene. Ez a szerencsétlen se futhatott volna be politikai karriert csakis nálunk csakis itt. Ilyen szempontból elv és párttársaival együtt sajnos negatív hungarikum. Amúgy a hungarizmust oktatni általános iskolában kicsit korai és vegytiszta fasizmus, vagy nemzeti szocializmus.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
csak úgy....
egy rúd ,originál pick szalámit a lezsák elvtárs seggibe,hogy érezze is...,ne csak mondja!
egyember
Lezsákot is tanítani kellene (az általánosban). Mindkét értelmezhetőségben (mint -még- tanulatlan gyereket és mint rosszpéldát).
csak úgy....
@egyember: Nem terhelném +ba a gyerököket egy lezsákkal...
Antionesta
Üdvözöljük a legjobb szex társkereső oldalon >>> tinyurl.com/kp95cw8
kokopelli
@m73: Jellemző a hungarikumokról terjedő mesékre az,amikor a haver a feleségével
meglátogatott a kinntdolgozásom kezdetén és egy "drogériában" hangosan odaszólt:
"Nézd Apukám itt is van Back spray!" !! ...és még sok alkalommal ditto!
Máig is egy igazi világszerte ismert hungarikum a "Rubik kocka"!
Kookas
te gerinctelen geci a kukacok mikor hordanak már szét!?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.