Sztrájkba léptek az Audi Hungária dolgozói, a munkavállalók 18 százalékos béremelést akarnak kiharcolni 2019-re.

Megkezdődött az egyhetes sztrájk a győri Audi-gyárban, a teljes telephelyen megállt a munka – közölte a hvg.hu-val Szimacsek Tibor, az Audi Hungária Független Szakszervezet elnökségi tagja. Hozzátette: semmilyen probléma, rendbontás nem történt, a dolgozók nagyon fegyelmezettek.

Az Audi-dolgozók 18 százalékos béremelést akarnak 2019-re, hogy a győri fizetések ne legyenek ennyire lemaradva a Volkswagen-csoport más közép-európai gyárainak béreitől.

A szakszervezet délelőtt tíz órakor tartja az első tájékoztatót, akkor lesz pontosabb információ arról, hogy hányan vesznek részt a munkabeszüntetésben. A január 18-i kétórás figyelmeztető sztrájkban gyakorlatilag az összes, műszakban lévő dolgozó, az Audi 13 ezer alkalmazottja közül kb. négyezer vett részt.

Leállt a munka az Audi győri telephelyén

A szakszervezet szerdán hirdette meg az egyhetes munkabeszüntetést, mert letelt az egyeztetési időszak, és nem sikerült megegyezniük a céggel a béremelésről. A sztrájk bejelentése után a munkabeszüntetés reggel 8 órai kezdetéig nem kaptak új ajánlatot a vállalat vezetésétől. Szimacsek azt mondta, ha az egyhetes sztrájk nem jár eredménnyel, folytatni fogják, mert „más lehetőségük nincs”. A szakszervezet minden tagja, akinek a sztrájkban eltöltött ideje meghaladja a 24 órát, sztrájksegélyt igényelhet majd. 

Cikk- és címlapkép: Pixabay

(HVG)

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csipetke
@division: 13:39 Brutális melósbérek?Ezek az emberek az európai béreknek még mindig csak a töredékét keresik.Nem véletlenül mentek többszázezren külföldre dolgozni.
division
@m73: Attól még hogy szidod Adolfot a helyesírása miatt van némi igazsága. Szerinted miből áll megtenni az Audinak hogy megunja és tényleg megtegye? Amikor sok embernek nincsen munkája a sztrájk azoknak akiknek meg van nem mindig sül el jól, sok ember van aki pótolható.
division
www.napi.hu/magyar_vallalatok/brutalis_melosberek_magyarorszagon_netto_232_ezer_a_minimum.663559.html
Én is nagyjából ennyi bért fizetek az embereknek, és érdekes módon senki nem panaszkodik, nettó 300 ezerért szerintem nem is kellene idehaza. Pedagógus nejem nem keres ennyit (bár már azért közel jár hozzá). Ha nekik emelnének akkor sok ágazatban is kellene.
csipetke
Az audi azért cuccolt Mo.-ra,mert itt tudott "szaré-húgyé" dolgoztatni.De miután az alacsony bérek miatt többszázezer magyar a megélhetésük miatt külföldre mentek,most óriási a munkakínálat.Ha nem tetszik az audinak,mehet Bulgáriába,ott még talán dolgoznak neki olcsóbban.Ma szvsz senkinek nem kell félnie,hogy nem lesz munkája.A kormány viszont félhet,hogy az audi összecsomagol,mert mi lesz akkor a fenemód dübörgő gazdasággal?
csipetke
@division: 13:39 Brutális melósbérek?Ezek az emberek az európai béreknek még mindig csak a töredékét keresik.Nem véletlenül mentek többszázezren külföldre dolgozni.
division
@csipetke: Igazad van, lehet elgondolkozom azon hogy ne fizessek én se csak minimálbért, bevezessem a kötelező túlórát mindenkinek, végül is jogom van hozzá, nem igaz? 3-400 ezres nettó bér ma Magyarországon egyáltalán nem nevezhető rossznak, ha mindenki legalább ennyit keresne nem tüntetne senki.
csipetke
A 3-400 ezres átlagbér,ami a fidesz vízionál,az még nagyon kevés ágazatban létezik,és igen,ha mindenki ennyit keresne,(400 órás túlmunka nélkül) akkor valószínűleg nem lenne tüntetés

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.