A magyar lakáspiacon idén 10 százalékos, Budapesten 10-15 százalékos áremelkedésre lehet számítani, mivel 2019-ben tovább bővül a gazdaság, kedvező a finanszírozási környezet, illetve folyamatosan emelkednek a költségek az új lakások építésénél – derül ki a Takarék-csoport elemzéséből.

Idén 10 százalékos áremelkedés várható a lakáspiacon
Fotó: Pixabay

Közölték, a GDP adatok mellett a lakáspiac keresleti oldalát erősítik a kedvező munkaerőpiaci feltételek is. Példaként említették, hogy idén vélhetően tovább csökken a munkanélküliség és folytatódik az elmúlt években tapasztalt jelentős bérnövekedés. Utóbbit igazolja, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) decemberi inflációs jelentése szerint a lakossági reáljövedelem idén 3 százalékkal növekedhet, a 2017-2018-as 6,1 százalék után.

A keresleti oldalnál kiemelték:

2018. január-novemberben a bankok mintegy 800 milliárd forint lakáscélú hitelt helyeztek ki, ez az összeg pedig messze meghaladta a 2017-es év számait.

Az alacsony kamatok miatt a szakértők idén sem várnak csökkenést a hitelkihelyezésben. Hozzátették, hogy az állampapír és bankbetét hozamok alacsony szintje miatt idén is többen fordulnak majd az alternatív befektetések irányába, így az ingatlanpiac felé, ahol pusztán az árak több mint 10 százalékos éves növekedése is vonzóvá teszi a befektetést a használt és az újépítésű lakásoknál.

A kínálati oldalon az elemzők megállapították, hogy 2018 első háromnegyed évében

csökkent a kiadott lakásépítési engedélyek száma az előző év azonos időszakához képest, ami az elemzők szerint előre vetítheti a lakásépítési piacon a lendület visszaesését.

Felidézték, hogy a már 2018. november 1-én építési engedéllyel rendelkező lakások még az 5 százalékos áfa-kulcs mellett értékesíthetők 2023 végéig, az ezt követően engedélyt szerző lakásokra azonban már a 27 százalékos áfa-kulcsot kell alkalmazni.

Az elemzés szerint az újlakáspiacon mindez azt jelentheti, hogy a 2019-es befejezési idejű építkezések egy része 2020-ra tolódhat. Ugyanakkor arra is felhívták a figyelmet, hogy a következő években elkészülő lakások jelentős részét már értékesítették, a csökkenő újlakás kínálat miatt pedig a vásárlók ismét nagyobb számban fordulhatnak a használt piac felé, emiatt pedig az új építésűek mellett a használt lakásoknál is számolni kell áremelkedéssel.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.