Amellett, hogy Magyarországon egyre mélyül a lakhatási válság, és csaknem egymillió ember küzd meg hónapról hónapra az egekbe szökött albérletárakkal, 2018 végén majdnem 4 ezer önkormányzati bérlakás állt üresen Budapesten – derítette ki a 24.hu.

Négyezer önkormányzati lakás áll üresen, miközben betiltották a közterületi hajléktalanságot

Az összesen 3909 üresen álló önkormányzati lakás majdnem a duplája a hét évvel korábbinak, ugyanis a 2011-ben közölt számok összesítése szerint 2235 lakást nem hasznosítottak a fővárosban.

A 2018. végi adatok alapján tehát a fővárosi bérlakások csaknem tíz százaléka nincs bérbe adva különböző indokok – főként azok lakhatásra alkalmatlan állapota – miatt.

A legrosszabb gazdálkodás pedig a VIII. kerületben van, ahol a 4417 önkormányzati lakásból 889 üresen áll. Igaz, a józsefvárosi önkormányzat tájékoztatása szerint az üres lakások mindössze 25 százaléka hasznosítható. Mint írták, a fennmaradó 75 százalék – több mint 660 lakás – rendeltetésszerű használatra alkalmatlan rossz műszaki állapotban van.

Az üresen álló bérlakások száma azért is említésre méltó, mert a Fidesz-KDNP kormány tavaly betiltotta a hajléktalanságot. Egy kormányrendelet alapján 2018. október 15-étől tilos közterületen életvitelszerűen tartózkodni, vagyis az utcán élni. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint a hajléktalanok számára 9600 férőhely van országosan, krízisidőszakban pedig további 1500. Ugyanakkor becslések szerint országosan 15 és 30 ezer között lehet a hajléktalanok száma.

(24.hu)

Cikk- és címlapkép: pixabay.com

34 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
tulipan
Ez tehát a "családbarát" narancsos segghorda TELEJESÍTMÉNYE! NA, Gyerünk, hajrá narancsos lányok, szüljetek csak az utcára, vagy (mivel a többi adófizető adójából. kapott, rengeteg kedveményből, amúgy ia mindig ott terpeszkedtek) a Mc Donaldsba!!!
tulipan
@Shikari: Hülyegyerek! Hahaha! Hiába is erőlködsz, nem tudod kimagyarázni a KRETÉN főnökeidet!!! Nyilván Te is "ilyen" lumpen munkakerülő vagy, ha ennyire tudod! :)
tulipan
@Shikari: Na,ne mond, abnormális náci narancsnyik! Gondolom anyádnak volk kommunista emlője? Okádod ide, az üres narancsos hitleri propaganda hülyeségeidet! Szerencse, hogy senkit nem érdekelsz, hiszen mindössze. egy narancsos seggnyaló, lumpen munkakerülő! vagy!! Azt sem tudod milyen hülyeségeket firkálsz!!!

prokontra.hu/ok-a-fidesz-kormanyzas-jarulekos-vesztesegei/
Csizmás Kond
Soha sehol a világon nincs és nem is volt ingyenlakás, főleg úgy nem hogy azt hajléktalanoknak osztogassák. Ezt a marhaságot, a folytonos sírást csak a magyar ellenzékben lehet hallani...na de ott örökké, mert nekik az ingyenen kívül semmi nem kell.
Csizmás Kond
@Shikari: Minden egyes önkormányzati lakás valakié volt...lehetett egy épen egy ma hajléktalané is...valamiért elvesztette és most adják vissza vagy oda ingyen ?...milyen felfogás ez ?
Nessy
@Shikari: A "megtakarítások elvételét" már a MANYUP esetében kipróbálták, és a próba sikeres volt!
tulipan
@Shikari: A narancsos seggeid azt igérték,hogy visszakapja, akitól elevették a nyugdijavagyonát! Mikor? Sohanapján Vasárnap???
sokanvagyunk
Azért beköltöztetni valakiket hogy aztán nem fizetés miatt kilakoltassanak és addig is majd a ház többi lakója fizeti a "közös számlának" nevezettet?
Csizmás Kond
@Shikari: A hajléktalanoknak építettek házakat, melegedőket étkezdéket...nem kell nekik kettő.
Jozefina
Minden önkormányzatot fel lehetne jelenteni a reá bízott közvagyon nem rendeltés szerű használata miatt és az közvagyon értékének csökkenése miatt. Ezeket a lakásokat modernizálni, felújítani kellene és rendeltetés szerűen hasznosítani!!!
Csizmás Kond
@Shikari: ...ez nem kormányszídás hanem intelligenciateszt...mindenki kiböki magából mennyit ért meg az egészből.
Veleda
@Csizmás Kond: 09.36. A hajléktalanoknak építettek házakat? Ezt nem gondolhatod komolyan. A jelenlegi árak ismeretében? Kinek hozna ez megtérülést,? Kapnak elhelyezést egy lepukkant önkormányzati épületben, van aki elfogadja, van aki nem él vele.
szaboria1
A VIII. kerületben igen sok a lepukkant lakás főleg szoba konyha, sok wc még mindig az udvarba van. MI 1960-tól 1976-ig a Bókay J.u laktunk már akkor alá volt dúcolva. Lebontásra volt ítélve amit több mint 40 év után bontottak le.
Csizmás Kond
@Veleda: Van hajléktalan szálló...nem hallottál róla ?
Veleda
@Csizmás Kond: De igen! vannak, nálunk is, de azt vonom kétségbe, amit te írtál, hogy építettek nekik. Érted a különbséget ugye?
Csizmás Kond
@Veleda: A hajléktalanszáló direkt a hajléktalanoknak épített ház...csak neked minden betűt a szádba kell rágni.
Veleda
@Csizmás Kond: Neked pedig minden betűt értelem szerűen meg kellene értened. Úgy farolsz ki a téma alól, hogy megpróbálsz engem értetlennek beállítani.
Mégegyszer leírom , hogy megértsed: a mai építési árak mellett, ki az a barom építési vállalkozó aki ilyen árak mellett egy szállót épít jövedelem, nélküli embereknek, akik nem fogják fizetni sem a kosztot, sem a szálló fenntartási költségeit. Lásd Csikari érveit.
Csizmás Kond
@Veleda: Az állam építtette vagy alakíttatta át és az a szomorú, hogy nem akarnak oda menni mert félnek hogy meglopja a másik társuk, vagy mittudommilyen okokat találnak ki.
...tehát amíg azok a szállók nincsenek kihasználva nem kéne önkormányzati lakásosztogatásról beszélni
Veleda
@Csizmás Kond: Az önkormányzati lakásokat olyan fiatal házaspároknak kellene kiadni, akik vállalni tudnák a felújítási költségeket. Ez még mindíg jobb megoldás, mint a csillagászati áron fizetni az albérletet. Pesten egy albérlet már 150-170 ezer ft.
rokker33
Nem tartanám jó ötletnek,hogy ingyen osztogassanak lakásokat olyan embereknek akik semmit sem tesznek,hogy jobb körülmények közt éljenek.A hajléktalan emberek 90 95 %-a alkohol drog és mentális problémákkal küzd azok munkára alkalmatlanok és semmi esélyt nem látok arra hogy beilleszkedjenek vagy hogy alkalmasak legyenek a munkára. És sok segítséget kapnak mégsem élnek vele!!
Csizmás Kond
@Veleda: Ezzel semmi bajom, de itt a cikk nem azt tárgyalja és azt próbáltam elmesélni, hogy kb mi hogy megy.
Amúgy az önkormányzati lakásokkal mindig is az önkormányzatban dolgozók zsonglőrködtek. nekik az egy kincsesbánya, amiben a kormánynak nem sok beleszólása van ...mindig is spakuláltak vele
Csizmás Kond
...sőt továbbragozva egyetlen olyan embernek sem szabadna önkormányzati lakást adni akinek a bérezése meghaladja a középátlagot.
tulipan
@Csizmás Kond: Nem új! Ez nyugaton igy van
Eladott Ország
Még annyit fűznék hozzá – mivel éppen az imént láttam a fantasztikus átlagbér adatokat, eszembe jutott – hogy 2010-ben 5,3 százalékos volt a dolgozói szegénység , tavaly ez már elérte a 10,3 százalékot. Idei adat még nincs. Jó lenne, ha lennének szakszervezetek. Sok embert összefogó szakszervezetek. De Orbánék ezeket nyírták ki első körben. Okos. Hát kérem, véssük ezt a feneketlen nagylelkűséget a szívünkbe. Talán már ideje hogy valami kézzelfogható módon mondjunk hálát gondos kormányunknak. Élő szóban. Hangosan, hogy jól hallják.
Eladott Ország
Miközben tehát Orbán holdudvara látványosan gömbölyödik, Garancsi is egyre feljebb kapaszkodik azon a kötélhágcsón, és röhög a pofánkba úgy, hogy tízből négy magyar a létminimum alatt élt, a KSH azon izzad éppen, hogy új számítási módszert dolgozzon ki (a mostaninál jóval alacsonyabbra vinné le a megélhetéshez szükséges minimumjövedelmet!), mert ennyi nyomorgó emberre koncentrálva nem lehet komoly szakpolitikai döntéseket meghozni. Sőt, az intézet úgy véli, sokan félreértik a mutatót, és aki a létminimum alatt él, az nem feltétlenül szegény.A Központi Statisztikai Hivatal pedig az összes leigázott állami intézmény analógiájára, telibeszarja a szakmaiságot és tevőlegesen hozzájárul ahhoz, hogy a számok jól mutassanak Rogánék sikerpropagandát hirdető óriásplakátjain. Túl sok a szegény? Jó, akkor írjuk át a szegénység fogalmát. Nem hogy adókat csökkenteni, valódi munkahelyeket teremteni, valódi béremeléseket lehetővé tenni, á dehogy. Le kell vinni a vonalat a papíron és máris csillog-villog a statisztika mint Salamon töke és a magasságos miniszterelnök úr eszelős-vérmes tekintete. Ezt a zseniális, előre megfontolt merényletet tanítani kellene, történelemkönyvek lapjaira illik: így kell hátbaszúrni, ledöfni saját népedet. Ha még maradt ellopnivaló, az hamarosan odakerül a 100 leggazdagabb magyar listáján szereplő szerencsések egyikének-másikának zsebébe. Közben a kormány úgy tünteti el az éhező gyerekeket, nyomorgó kisnyugdíjasokat, megfáradt keményen dolgozó szerencsétleneket, hogy átalakítja a számítási módszereket. Itt már rég nem az a kérdés, hogy egy évben egyszer nyaralni menni, autót fenntartani, hitelt törleszteni. Ez itt konkrétan sötét banánköztársaságokat idéző nyomor. Tízből négy magyar mindennapi kilátástalansága. A tények elsunnyogásának fáradságosan kreatív munkája és az ipari lopás mellett szakpolitikai intézkedésekre nem jut idő.
Veleda
@Csizmás Kond: 11.21 MIlyen igazad van! Még egy Habsburg ivadéknak sem!
Csizmás Kond
@Veleda: főleg annak nem...a franc esne a labanc potrohába.
Veleda
@Csizmás Kond: Kár, hogy nem küldhetek egy szivecskét:))
Csizmás Kond
@Veleda: ..ne siesd el mert holnap biztos valamiért meg fogsz haragudni...:)
Veleda
@Csizmás Kond: Erre még nem volt példa, legfeljebb nem volt kedvem vitázni. Nnnna.
Csizmás Kond
@Veleda: ...ezután is úgy legyen ám...:)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.