Budapestnek szolidárisabbnak, kreatívabbnak és zöldebbnek kell lennie, ehhez közös döntéshozatal és közös főváros kell – hangsúlyozta Karácsony Gergely, a Párbeszéd főpolgármester-jelöltje szombaton programbemutató rendezvényén.

Bemutatta programját Karácsony Gergely, ezeket valósítaná meg Budapesten, ha megválasztják
Fotó: Mónus Márton/MTI

A politikus tízpontos javaslatot állított össze, amelyet társadalmi vitára is bocsát, mert – mint fogalmazott -

olyan városvezető akar lenni, aki képviseli a közös akaratot, de nem hiszi, hogy azt neki egyedül kell kitalálnia.

Karácsony Gergely programjában első helyen szerepel a demokratikus működés erősítése, amelynek érdekében a Fővárosi Közgyűlés állampolgári javaslatokat is tárgyalna, és létrehozná a városháza lakók felé való kinyitásával, közpark létrehozásával a Budapest Agórát.

"A nyitott városháza azt üzeni, hogy nyitott a városvezetés" – mondta. Kiemelte még a megkötött szerződések, közérdekű adatok átláthatóságának biztosítását is.

A politikus programjában több pontban is foglalkozik a klímapolitikával, környezetvédelemmel. Karácsony Gergely fontosnak tartja a faállomány megóvását és fejlesztését, a szmogriadó-rendelet módosítását és olyan területek kijelölését is, ahova környezetszennyező autóval nem lehet behajtani. Emellett a klímavédelmi alap forrásait egy klaszteren keresztül használná fel.

A politikus megakadályozná, hogy a mostani zöldterületeket építési területté lehessen nyilvánítani,

a főépítész mintájára főkertészt nevezne ki, és megőrizné a Városliget és a Római part eredeti formáját.

A legtöbb tennivaló Karácsony Gergely elmondása szerint

a közlekedés területén van.

Hangsúlyozta: elektromos buszok beszerzésével folytatni kell a buszállomány cseréjét, és Pesten is folytatni kell a fonódó villamoshálózat kiépítését. Megemlítette emellett a városrészeket összekötő kerékpárutak építését is.

Zugló jelenlegi polgármestere főpolgármesterré választása esetén a lakhatási helyzeten úgy javítana, hogy 4,5-ről 10 százalékra emelné a bérlakások arányát, lakásügyi ombudsmant nevezne ki, a lakbért pedig az önkormányzati lakások esetében jövedelmi helyzethez igazítanák.

Karácsony Gergely hangsúlyozta, hogy

Budapesten leállt a gazdasági növekedés, amit újra be kell indítani, ehhez innovatív gazdaságra van szükség, a most nem használt ipari területeket újra kell hasznosítani.

Budapestnek a tudás alapú gazdaságba való átmenet nyertesének kell lennie – hangsúlyozta.

Mindezek mellett Karácsony Gergely szoros együttműködést alakítana ki nyugat-európai városokkal, így

olyan uniós forrásokhoz is hozzáférnének, amelyek a kormánytól függetlenül is elérhetőek.

A programbemutatón részt vett Horváth Csaba, az MSZP főpolgármester-jelöltje és Kunhalmi Ágnes országgyűlési képviselő, az MSZP budapesti választmányának elnöke mellett a Párbeszéd országgyűlési képviselőja, Szabó Tímea, Tordai Bence és Kocsis-Cake Olivio is.

(MTI)

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
gulyasgyula
@Sámannus: ...Egyet értünk csak a baj hogy ""mindenhez értő "" politikusaink keze között meg az aranyból is szar lesz ...Politikus nem voltam csak saját céget vezetem több mint 30-évig megtanultam felelősen dönteni , különben csődbe mentem volna ...Sajnos a polgármestereink , állami vezetőink rossz döntését a lakossággal fizettetik meg ... Volt szerencsém élvezni a BOKROS CSOMAGOT is .. ..Karácsony igéretében már most látom a hibát ..PL: .A LIGET téma , egy rossz elképzelést nem dózerral kell megoldani hanem fölmérni mit lehet a legkevesebb anyagi veszteséggel megoldani a BŐS-- vízlépcső is ostoba emberek döntésén múlt de a kárt a lakosság fizette .STB .. ...Karácsony is éppen úgy erőből akar dönteni mint a jelenlegi vezetés csak neki nem lesz hozzá hatalma --pénze 2022-ig legalább is de lehet hogy utána se ...Amíg politikusaink Brüsszel seggét buják kicsi az esély a váltásra ...
Sámannus
@gulyasgyula: Azt hiszem, hogy a külső hatalmasok csak a saját hasznukat nézik, éppen ezért hatalmasok.. Van még olyan beruházás, ami ki fog fosztani bennünket. Ez Paks 2 azt hiszem a mieink olyan igyekezettel írtak alá mindent, hogy akkor is megépül, ha a gatyánk rá megy és el sem fog indulni, mint nullszériás kísérleti üzem.
A bősi demagógok külső érdekek mentén tolták a biciklit. A legkisebb veszteség az üzembe helyezéssel ért volna minket. A ligetet már úgy szétmarcangolták, hogy szerintem már nincs értelme leállítani ez is volt az építők célja.
Egyébként nem hiszem hogy valaki azért megy politikusnak, mert mindenhez ért, hanem pont ellenkezőleg. Ha valakinek sikerülne tisztességes maradni el sem jutna a hatalom közelébe.
A hatalom megszerzésének a háttérben támogatók kiléte a fontos. A gazdasági szerepük a választások után lesznek meghatározók. Számunkra a hazai tőkének kellene itthon tartani a vagyont. a jelek szerint a megtakarításainkra mindenki szemet vetett. Két háromévente letarolják a megtakarításokat valamilyen indokkal, miközben kijelölnek valamilyen ellenség képet, az országon verik el kegyetlenül a port. ezt csinálják az oroszok is megint a ruszki adósrabszolgaság következik nulla túlélési kilátásokkal.
gulyasgyula
@Sámannus: ...Majdnem mindenbe egyetértünk ...A Paks 2-re szükség van .. Párhelyen épül a világban máshol is Atom erőmű PL: Franciák a saját erőművük építését --árát is többször módosították , mert olyan gyors a világban a gazdasági változás hogy az eredeti árak nem tarthatók .. Hogy ki építi meg azt üzleti alapon mi adófizetők nem tudjuk eldönteni ..A politikai döntés meg olyan lenne mint BŐS-i ...A politikus és hatalom szerzésben igazad van csak azt nem értem miért kell enyire erőlteteni hogy új ÉHES szúnyog szívja a vérünket ,..Jól írod ""a gazdasági szereplők """ már most is ott vannak csak van aki hamar feled így a Simicska Út lopása már el van feledve míg a Mészáros //SIMICSKA 2 // az bünöző ...Az Orosz adósrabszolgaságtól én nem tartok ...Annyi gazdasági szállal kötődünk a nyugathoz Németek , Franciák USA , KIna stb hogy külön az Orosz már nem tud nagy befolyással élni ...A túlélési esélyt is meghagyják mert a aranytojást tojó tyúkot nem vágják le ...
Jozefina
Karácsonynak minden kerületben, egyetemeken, civilszervezetekkel, stb kellene naponta találkoznia a budapestiekkel és már most közösen dolgozni a jövőn. Egy programbemutató és annak sajtó viszhangja nem jelent sokat!!!
arcmás
Tarlós eladta, kiszolgáltatta, és cserbenhagyta Budapestet.
T1G
Sámannus
@Jozefina: Való igaz ez a szerepelgetés olyan mint amikor egy sötét szobában felkapcsolják a villany ötpercret, majd másnap egy másikban. amikor vissza jössz ide, már lehet,hogy a nyakadat töröd, mert közben eltűnt a födém. A ner így működik. eközben a pohos éjjel nappal fényárban úszik.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.