Az anyaország támogatja a diaszpóra- és a szórványmagyarság közötti kapcsolatok erősítését – hangsúlyozta Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztos az MTI-nek telefonon adott interjújában szombaton.

Miniszteri biztos: a diaszpórában élő külhoni magyarok egyenlő tagjai a nemzetnek
Fotó: MTI

A miniszteri biztos a minneapolisi magyarságnál tett kétnapos látogatást.

Minnesota államban mintegy 14 ezer magyar él, legnagyobb szervezetük Minneapolisban van.

Szilágyi Péter látogatást tett a North Memorial Kórházban és a magyar iskolában, valamint részt vett a magyar állampolgársági eskütételen.

Az MTI-nek elmondta: a North Memorial Kórházban egy nonprofit szervezet egészségügyi és orvosi eszközöket gyűjt, amelyeket a Kárpát-medencei szórványban élő magyar közösségekhez juttat el. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat koordinációjával zajló, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának anyagi támogatásával megvalósuló akciót Grauzer Csilla minnesotai tiszteletbeli konzul irányítja, és a helyi magyarság önkéntes munkáján alapszik.

"A kezdeményezés nagyszerű példája a világ különböző pontjain, diaszpórában és szórványban élő magyarság összefogásának, akik az óriási távolságok ellenére az élet minden területén próbálják segíteni egymást"

- fogalmazott Szilágyi Péter.

Hozzátette: a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága örömmel állt a kezdeményezés mellé és nyújtott anyagi támogatást.

A miniszteri biztos a magyar kormány diaszpóra-politikájáról tartott előadásában felidézte: 2010 jelképes dátum az anyaország és a diaszpóra közötti kapcsolatok számára, hiszen Magyarország ekkor mondta ki, hogy

a diaszpórában élők egyenrangú tagjai a magyar nemzetnek, és megilleti őket a magyar állampolgárság.

Felidézte azt is, hogy 2011, a Magyar Diaszpóra Tanács megalakítása óta folyamatosan bővül az anyaországtól távol élő magyarságnak kínált programok sora, és ezek közül is kiemelte a Kőrösi Csoma Sándor-programot, amelynek ösztöndíjasai segítik a minneapolisi magyar szervezet és a Misi iskola munkáját is.

Elmondta, hogy éppen a napokban tértek haza az ösztöndíjasok a déli félteke országaiból, hamarosan pedig újabb ösztöndíjasok utazhatnak a világ legnagyobb magyar közösségeihez.

Szilágyi Péter az MTI-nek is kiemelte, hogy idén is ezer diaszpórában élő fiatal látogathat az anyaországba és a szomszédos országok magyarok lakta területeire a Rákóczi Szövetség programja keretében, amely a Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatásával valósul meg. Hozzáfűzte: a cél, hogy minél szorosabbra fűzzék a kapcsolatot a világ különböző pontjain élő magyar fiatalok között.

Minneapolisi látogatását követően Szilágyi Péter Chicagóba, az ottani magyar közösséghez utazott.

46 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
Igen, sőt George Orwell (Animal Farm: A Fairy Story) szavaival ők még egyenlőbbek!!! =))
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
relatív
A segítségadása, az érzelmi kapcsolat, és minden kötődés rendben van, de ekkora marhaságot csak egy mai magyar miniszteri biztos - és a hozzá hasonlóak - követhet el. A határon belüli-, és azon kívül élő magyarok egyáltalán nem egyenrangúak, még a mai kormány törvényei szerint sem !

A hülyeségek, a fogalmak tévesztése sűrűn jelenik meg a regnálók zavaros kinyilatkozásaiban.
namihami
És ez igaz mondjuk az adófizetésre, a természeti csapások idején vàllalt segítségnyújtásra és hasonlókra is? Mert a kasszarablásban már a honiaknál is jobban otthon vannak, de a kötelességeket a mai napig gondosan kerülik.
Persze, dolgozni, adózni, termelni jók az itteniek. Nekik elég a potyázás.
Mint ezzel évek óta tisztában vagyunk, úgy itt, miként ott.
RonaGyuri
Igen, sőt George Orwell (Animal Farm: A Fairy Story) szavaival ők még egyenlőbbek!!! =))
justhpeter
Semmi olyat nem mondott, amit már ne hallottunk volna egy másik Orbán-csicskától.
Madácsi Pali
Ne kamuzz nyalonc! Az általatok elüldözött százezrek is tagjai a biszpórának, magyarok is, mégsem szavazhatnak levélben.
Eladott Ország
"Halló, Magyarok Nagyvilági, Diaszpórás Szövetségek és Tanácsok, éltek még?
Csatlakozunk azokhoz a magyarországi dolgozókhoz, akik ez ellen a törvény ellen tüntetnek, és biztosítjuk őket teljes támogatásunkról. Minden tőlünk telhetőt megteszünk azért, hogy ez a véleményünk minden fórumon, az összes médiában hangot kapjon! Felhívjuk továbbá a parlamenti képviselők figyelmét, hogy a demokratikus szabályok értelmében körzetük azért választotta meg őket, hogy az ott élők érdekeit tartsák szem előtt mindenekelőtt! Márpedig a hétvégi munka, a 12 órás munkanapok semmiképpen nem a lakosság és nem a választók érdekeit szolgálják! Alapvető demokratikus emberi jogokat és munkavállalói érdekeket sért az új szabályozás. Nyomatékosan kiemeljük azt, hogy a választóknak nem csak ahhoz van joguk, hogy minden négy évben az urnák elé járuljanak és képviselőket válasszanak, hanem ahhoz is, hogy a két választás között gyülekezzenek, megvitassák a közügyeket és kinyilvánítsák akaratukat, a többség követeléseit, és tiltakozásuknak akár közös demonstációval érvényt szerezzenek. A tüntetés a választók elvitathatatlan demokratikus joga két választás között, amit sem a kormány, sem pedig más szerv nem vehet el tőlük.”
kanadaihirlap.com/2019/01/26/hallo-magyarok-nagyvilagi-diaszporas-szovetsegek-es-tanacsok-eltek-meg/
kereső
" North Memorial Kórházban egy nonprofit szervezet egészségügyi és orvosi eszközöket gyűjt, amelyeket a Kárpát-medencei szórványban élő magyar közösségekhez juttat el. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat koordinációjával zajló, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának anyagi támogatásával megvalósuló akciót Grauzer Csilla minnesotai tiszteletbeli konzul irányítja, és a helyi magyarság önkéntes munkáján alapszik."

Jól értelmezem a fentieket?Az államtitkárság pénzén gyűjtenek? orvosi eszközökre ( megveszik??), amit aztán a Kárpát-medencei magyarság megkap a Máltaiak segitségével?
Nem lehetne közelebb elkölteni az államtitkárság pénzét?
Desischado
Egyenlőek vagyunk, csak a határon túliak még egyenlőbbek! Persze a szavazatukért.
Macskaszem
A kilóra megvett fideszre szavazó kettős állampolgárok csak egy rakás sz@rral egyenlők.
papa.49
Az anyádpicsáját egyenlőek, MAJD HA ADÓT ŐK IS FIZETNEK AKKOR LEHETNE ERRŐL BESZÉLNI !!!
Még egy idióta ,,miniszteri biztos,, !!!
EZ csak a ,,KISEBB ÁLLAMAPPARÁTUS,, JEGYÉBEN VAN ÍGY !!!
kokopelli
@Desischado: Volt szerencsém többször odaát magyar találkozókon (kivándorolt ro-
konok által) részt venni!Már a '80-as évek közepén a csupa vegyesházasságok miatt csak
az öregek fele beszélte a magyart,mert egyrészt sokan voltak a trianon miatt akik más nyelv
területen laktak,és ott is sokan más nemzetségűekkel házasodtak!A közös nyelvük az angol volt.A gyerekek még mágpróbáltak "pötyögni",ha a mama volt magyar,de az unokák és a szü-
lők egyik fele,csak angolul beszélt!Ezért voltak a találkozók olyanok mint "Bábel"! (..de JÓ)
Egy biztos,hogy az ottaniak nem "játszották az eszüket",hogy ki a magyar és ki nem! Ezt a
baromságot csak az otthoni féleeszűek adják elő! Odaát békésen éltek egymás mellett,mert
a "közös szerencse" hozta őket össze!
namihami
@Shikari: Trianon nem véletlenül "termett"" a kert sarkában. És nem a "mindenáron szúrjunk ki a magyarokkal"" jegyében születrtt.
Trianon egy ostoba, gőgös úri Magyarország korlátolt politikai vezetőinek a hibás szemlélete eredménye. Azoknak a bűne, akik már az 1848-as szabadságharcban sem akartak a nemzetiségeknek sem önállóságot, sem nemzetiségi jogokat biztosítani. Azokon az elcsatolt területeken már a múlt (1899-1900) szàzadforduló idején is, néhány erősen kisebb részt leszámítva, a magyarok kisebbségben voltak. És csak a politika nevezte ki "" magyar területnek"". Amihez még csatlakozott egy olyan háború, amit mi is kezdtünk és főként ELVESZTETTÜNK. Tudomásul kell venni, hogy a feltételeket a győztes írja.
Ugyanez a hülye vezetés vitte bele a II. Vh.-ba ismét az országot. Eredmény dettó. Akkor a szovjetet, szocializmussal csatolva, kaptuk meg. Mint most, csak most szerencsére (még talán) nem kötöttünk bele senkibe. És most a ruszkik mellett àllunk. Mert a s..gg azért mindig kell. Hogy az német vagy orosz? Mindegy, csak s..gg legyen. És ez a mostani megint odaállt, akik viszik majd a pénzt. Az EU se hibátlan, de az legalàbb adja. Ez a kormàny sorra köti magát olyan szekérhez, amelyik mellett csak ráfizetünk. (Paks, kínai vasút, hatârontúli támogatások és társaik)
Macskaszem
@Shikari: Orbán nem nemzetben gondolkodik, csak szavazatban, meg ellophatóságban.
kissé felnőttem
ezzel nem lenne gond ameddig te az én fazekamba nem teszel csak enni jössz az szar ám mert én is leszegényedek, nem elég a stadion, kórház mexikóban templom itt meg egyről a kettőre is szar megélni? Nézz már szembe az előzö Magyarnak nevezett kormányok mennyire felelőssek az 1921- ért
aztán szégyenkezzél ,hogy megvezettek és messze más a magyar volóság + ba tedd oda az 1956-ot mert oda való meg a LONDONI 600 ezret is
és pirulj is meg hallgass is.
Butaságról ide nem kell bizonyitvány meg besúsgói rendőr turiisztikai kontróll.EZ EURÓPA
Eriksson
@namihami: Szóval a trianoni eredmény "Azoknak a bűne, akik már az 1848-as szabadságharcban sem akartak a nemzetiségeknek sem önállóságot, sem nemzetiségi jogokat biztosítani."
De szépen tetszik mondani.
A mai napig nincsenek biztosítva a nemzetiségi jogok, nemzeti önállóságok az unió számos országában, és nincs is tervbe véve. Mégsem darabolják fel őket.
Sőt, az az unió éppen azon igyekszik, hogy még kevesebb önállósága legyen még a tagállamoknak is, s azon belül a nemzeti kisebbségek már nem is számítanak.
kokopelli
@Eriksson: KI KELL LÉPNI,MERT MINDEN TAGORSZÁGNAK JOGA VAN HOZZÁ!!!
...eccerű!
Clavigo
@Eriksson: Akkor el lehet húzni Keketre,,,,Mert a ruszki ,türkmén,kazah,török tezsvireid mind azt biztosítják,,,amiket itt felsoroltál. .. Kösz,,,,nekem az EU. nagyon frankó.
Eriksson
@kokopelli: Ékes bizonyíték az érved mellett a Brexit huzavona.
Eriksson
@Clavigo: 10:50 Nem tudom melyik hsz-omra válaszoltál.
kokopelli
@Clavigo: Semmi mást nem hallok a haveroktól meg a rokonoktól csak azt,hogy "az zÉjÚ
kirabol minket"! Egyszerűen nem megy a fejükbe,hogy szabad a döntés! Akkor mi a f@ßn@k
mentek át nyugatra megbotránykozni?Hazajövetel után megy a sírás-rívás a "mazohista" tu-
ristáktól!! Minden évben!!!Mindig azon gondolkodom,hogy lenyomjam-e az ujjam !!
namihami
@Eriksson: Igen, de ezt nem egy másik, szintén csóró állam állandó fejésével kellene elérni. Marha unalmas, hogy az önállóság elérését nem a saját tevékenységük, csak kizárólag az ún. anyaország zsebén keresztül akarják elérni.
Ülnek a valagukon és elvárják, hogy helyettük az itteniek harcolják ki a jigokat. És amikor, a saját sz@rkeveréseiket az ottani vezetés felrója, akkor meghúzzák a "" báncsák a kisebbséget"" kártyát.
Miért vannak meglepődve, hogy az ottani TÖBBSÉGnek ez b@ssza a csőrét. Kimegy néhány honi vezető, elhinti a viszály magját, aztán hazahúzza a belit. A néphülyítésen kivül milyen kézzelfogható eredménye van pl. ennek a posványosi lázításnak? Persze, leszám8tva, hogy addig se kell dolgozni és be lehet rúgni. A hazai jobbosokat pedig a nemzeti kártyával etetni. Aminek persze semmi haszna, de a kiutalt pénz egyrészét le lehet nyúlni. És a sok hülye kinti, ahelyett örülne a pénzfolyamnak, még veri a nyálát. Mire számítanak? Az a hülye nacionalista csürhe, a honival és kintivel egyetemben, ott is megvan. És csak ennyi kell nekik IS.
Eriksson
@namihami: Milyen igazad van! Az bizony jellemző, hogy némely népcsoport minél többet kap, annál jobban lázadozik és még többet követel. Meglátnak egy kisujjat, s mindjárt az egész kéz kellene.
advocat
És a "kitántorgott" 600 000 mikor lesz külhoni? Mert akkor ők is levélben szavazhatának. Csak az egyenlőség kedvéért.
Rockxy
A diaszpórában?
És a peronoszpórában?
Clavigo
@Eriksson: A 10.29. -re válaszoltam...Azt még hozzá tenném,,hogy leszarom a trianoni vernyogást.
CsipkeRózsa
Nem egészen egyenlő tagok, hiszen több előnyük van az itthon élőkkel szemben. Pl.: nem fizetnek adót, e.ü. hozzájárulást, nagy pénzeket kapnak csak úgy ötletszerűen a mi kárunkra.
Clavigo
@CsipkeRózsa: ….és még egymás között még röhögnek is rajtunk... Mert én ezt tenném.
Eriksson
@Clavigo: Igen? Leszarod a trianoni vernyogást? Akkor közöld @namihami: -val.
Amit írtál, az sehogy se illik a 10:29-hez. Remélem azóta kipihented magad.
tudode
Ki ez a diaszPÓRÁS!
.
Annyian vannak már mint az oroszok!
.
Antall József miniszterelnök úr "is" 15 millió magyar miniszterelnöke "volt", de csak ÉSSZEL!
.
Ahelyett, hogy diaszPÓRÁZNAK, lassan már "csak" 9,5 millióa bennszülőtt fog élni az ANYAORSZÁGBAN, mert a PATRIÁRKA v ki, mi azon túl, hogy KOLDUSBOTTAL kínálja meg még a JÖVŐ NEMZEDÉKÉT "is", és az eszement ... B A L H É I .. akkor is nehezen lenne milliók számára elviselhető, ha KÁNAÁNT varázsolt volna ebből a KÓDIS országból!
.
www.google.com/search?q=magyarorsz%C3%A1g+lakoss%C3%A1ga&oq=Magyaroresz%C3%A1g+&aqs=chrome.3.69i57j0l5.14874j0j8&sourceid=chrome&ie=UTF-8
---------------------------------
.
Bővebben:

.www.ksh.hu/docs/hun/eurostat_tablak/tabl/tps00001.html
.
emigPÓRÁZNI kellene, de nagyon!
Clavigo
@Eriksson: ??? "Ajánlottam",,hogy disszidálj keletre... Ahol mindenféle " nemzetiségi jogaidat ",,érvnyésíteni tudod... Orbán elvtárs ,hirtelen talált " tezsvíreinél ",,rokonainál.. Mit nem lehet ezen érteni ?? Nekem meg,, mija f@sz közöm van trianonhoz ? XXI-ik szd. ,,EU.--Nekem ,,legalábbis!!! Neked meg? ….Putyin Gazda...oszt jóó van a zúgy.
Eriksson
@Clavigo: Álljunk csak meg egy szóra. Egyvalamit tisztáznunk kell. A posztom @namihami: 09:49-kor kelt beírásához volt válasz. Te anélkül, hogy ezt figyelembe vetted volna, elkezdtél hülyeséget írogatni.
Senki nem kérdezte a véleményed Trianonról. Ne üsd bele az orrod más beszélgetésébe, ha fogalmad sincs miről van szó.
kissé felnőttem
@advocat: 1000 akadályt tettek nekik hogy ne érkezzenek meg a szavazóhelyekre volt olyan 14 órát repülhetett volna, vagy a levél ? nekik nem volt elfogadott mert? bukott volna sok minden VA SZOMSZÉD ORSZÁGBÉLI MEG LEVÉLBEN IS MERT??? itt irták meg sokan hogy kibabráltak velük
egyenlő bánásmod? vicc
balos
Minden esetre kikérem magamnak,hogy VELEM egyenlők lennének!Egy percet nem dolgoztak az Országomban,akkor mi a faszért lennének egyenlők?Az én adómból is verik a más faszát!01geci és aki rá szavaz az is!
Commenter
jaj de jó! akkor költözzenek is ide vissza, úgyis egyre kevesebben vagyunk.
kokopelli
@balos:...ezeket úgy hívják a nyugaton,hogy "választó jószágok"! A vályújuk a válasz-
tási urna! Ott sem csípik az idegenből szavazókat akiknek nincs az országban lakhelye!
Én is szavaztam külföldről,miután a konzulátuson igazoltam az állandó lakhelyemet sze-
mélyivel,és útlevéllel!
karma1
Meghogy a diaszporaban eloknek vannak jogaik!? Ja, a romanoknak, ukranoknak, vajdasagiaknak, akik talan magyarul sem tudnak, es tomjenzsoti eroszakkal tette oket kettos allampolgarra. Es milyen buszke erre az 1 millio kettos allampolgarra!
B+ , en meg magyar allampolgarkent hazamegyek igenybeveszem jo penzert a turizmus adta lehetosegeket , fizettem 2012-ben a 440 forintos benzint, (15-ben joval olcsobb volt), de amikor a magyar utlevelemmel akartam magamnak venni egy szaros feltoltos telefponkartyat,. meg azt sem vehettem, mert nem volt lakcimkartyam es otthoni szemelyim. De egy hajlektalan - ergo: lakcim nelkuli ! - valaki tudott 250 000 SIM kartyat venni, feltoltoset.
Akkor mi pluszt ad nekem a magyarsagom? (Orvosi ellatast se, talan csak balesetit vagy egy egyeb eletmentesit), de azt is utolag kifizettetnek velem a kulfoldiek tarifaja szerint.,
Arulja el nekem valaki, hogy akkor nekem Magyarorszagom milyen elonyom is szarmazhatna a magyarsagombol? Lofasz se, ugyhogy mire legyen konnyes a szemem, hogy magyar allampolgar vagyok?
Lehet az otthoneloket hulyesegekkel traktalni, eszetlen dolgokat mondani nekik, mert aki sohasem tapasztalta meg szemelyesen, mit kaphat otthon, ha nincs TAJ szama meg allando lakcimkartyaja, az azt sem tudhatja, mit kaphat,.
De azert egyre jo volt a "magyarsagom" (itt a magyar nyelv ismeretere gondolok), soha senki nem tudott atverni! Pedig MINDENKI megprobalta pl. az ettermekben, (mert a ferjemmel csak angolul lehet beszelni, mas nyelvet nem beszel), es a pincerek csak azt hallottak, hogy" na itt van ket angolul beszelo turista, majd jol leveszem oket" - hat ez nem sikerult nekik!
Pocsekul is ereztem magam minden ilyen esetben, mert nekem kellett a "ferfinek" lennem, aki intezkedik. A ferjem meg sosem ertette meg, hogy a pincerek magatartasa miert valtozik meg hirtelen, O csak erezte, hogy valami nem stimmel.
Sámannus
Lassan már itthon vagyunk elszórtan, a fatökű kullancsok lepik el az országot Kivásárolták a médiát körbe hazudozzák az országot elhallgatják a simlisek kártevését. Mennek kiszórni a pénzt az ablakon.
arcmás
Ez meg ki a faszom?
Felfogja ez a buznyák, hogyha egy szót sem szól, ugyanott tartanánk?
Vagyis a létezésének semmi értelme.
Vannak emberek, akikkel csak többen vagyunk - ez a buzi is egy ilyen hordalék.

Max. még két évig bírom ezt, így. Utána elkezdek levadászni mindenkit.
Beférkőzöm, taggá leszek, a közelbe jutok, és...
Nincs lőfegyver. Puszta kézzel teszem a dolgom, esetleg késsel, halkan - mert megérdemlik.

Csak jövök és megyek.
Én így tolom.
arcmás
Nem az a lényeg, hogy mit lát megfigyelő. hanem, az a lényeg, hogy mit nem lát.
Világok harca fojt itt, és még csak észre sem vetted...
Nem baj.
Nem kell mindent tudnod.

"Boldogok a lelki szegények."
Eladott Ország
Jó lenne ha a diaszpórafelelőst nem Soros támadná meg hanem a peronoszpóra, vegyszer nélkül.
kokopelli
@karma1: nekem is problémám volt a magyar Mobillal pár éve!Letelefonáltam a zsét
és eldobtam a SIM-kártyát!Mindenki hívjon a vonalason oszt annyi,meg nyasgem! A
SU-s roaming megßoptatta a barmokat!
@Eladott Ország: ...vagy Binbaumot meg a Finkelsteint meg a meg az éppen ügyele-
tes spórafelelőst,hogy poroznák be egymást!!
karma1
@kokopelli: En keptelen voltam eljutni addig az allapotig, hogy egyaltalan vehettem volna EGY SIM kartyat...
Vegulis egy olyan rokon vett nekem egy feltoltos kartyat, aki a Pannon GSM magyarorszagi felallasa ota az elso perctol piszok jo ugyfele volt, ugyanazzal a telefonszammal, amit elsore adtak ki neki, es erre a feltoltos kartyara is egy verkomoly szerzodest kotottek vele, mintha egy totalisan ismeretlen uj elofizeto lenne. Ez a pitianerseg netovabbja. Itt bemesz a kozertbe, es 400 forintnak megfelelo osszegert (2 dolcsiert) a penztarnal tudsz venni egy feltoltos SIM kartyat. Semmit nem kerdeznek toled, csak berakod a telodba, es hasznalod. (Pedig ez 2012-ben es 15-ben is igy tortent, de most megtartottam a 15-os kartyat es telefont is. ugyhogy azt fogom aktivaltatni. A franc essen bele a sok burokrata idiotajaba.
magyarbakancs
"Miniszteri biztos: a diaszpórában élő külhoni magyarok egyenlő tagjai a nemzetnek"
Ide fizeti adóját,nyugdíjbiztosítását,Egészség biztosítását?
Vagy csak a markát tartja Fidesz oszt neki?
kokopelli
@karma1: nekem már évek óta volt,de amikor bevezették a regisztrálást ,gyorsan
eltelefonáltam a pénzt és elégettem a kártyát!...volt nekem külföldi "Handy"-m is(a mobil
neve külföldön egyes országokban) és azt használtam! (;-))
Lepényleső
Inkább élnék az USA-ban diaszpórában,mint itthon a kormány által kirabolva nagy
darabszámban.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.