A jövő hét makronaptárának legfontosabb eseménye a jegybank idei első kamatmeghatározó ülése lesz, emellett munkaerőpiaci, külkereskedelmi statisztikák is megjelennek.

Kedden tartja idei első kamatmeghatározó ülését a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa. Elemzők nem várnak változást az irányadó kamatokban. A jegybanki alapkamat 0,9 százalék 2016. május 25. óta.

Tavalyi utolsó ülésén nem módosította az alapkamat 0,90 százalékos szintjét a monetáris tanács, a kamatfolyosó sem változott. Pénzügyi elemzők értelmezése szerint a testület azonban egyértelmű jelzést adott arra, hogy közeleg a monetáris politika normalizálásának kezdete. A jegybanki közlemény ismét hangsúlyozta: az MNB felkészült a monetáris politika óvatos és fokozatos normalizációjára, ennek során először a nem-konvencionális eszközökkel kapcsolatos lépéseket hajtják végre. A normalizáció megkezdése pedig az inflációs alapfolyamatok függvénye lesz.

Szerdán a tavaly negyedik negyedévi foglalkoztatottság és munkanélküliség statisztikáit teszi közzé a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A tavaly szeptember-novemberi háromhónapos időszakban a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 494 ezer volt, 44 ezerrel több, mint egy évvel korábban. Ugyanebben az időszakban a munkanélküliek átlagos létszáma az egy évvel korábbihoz képest 9 ezerrel, 169 ezerre, a munkanélküliségi ráta egy év alatt 0,2 százalékponttal, 3,6 százalékra csökkent, ami az előző háromhavi átlagnál is 0,1 százalékponttal alacsonyabb és megegyezik a nyár elején mért eddigi legalacsonyabb értékkel.

Csütörtökön az ipari termelői árak tavalyi egész éves alakulását teszik közzé. Tavaly novemberben az ipari termelői árak összességében 5,1 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat. Az emelkedés üteme a júliusi 8,4 százalékról negyedik hónapja folyamatosan csökkent.

Pénteken a tavaly novemberi külkereskedelmi statisztika második becslését közli a KSH. A január 9-én közzétett első becslés szerint tavaly novemberben az export euróban számított értéke 4,7, az importé 7,3 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz viszonyítva. A külkereskedelmi többlet 186 millió euróval 496 millió euróra csökkent. A múlt év első 11 hónapjában a kivitel 4,5 százalékkal, a behozatal 7,0 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét, az áruforgalmi exporttöbblet 1,846 milliárd euróval kisebb, 5,660 milliárd euró volt.

(MTI)

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

tudode
Jó étvágyúak EZEK: "rendszerdöntés" mellé HIÁNYCIKK az étlapjukra deszertként még egy icuri, picuri "kamatdöntés", hadd DUZZADJANAK a kódisok ciHÁJA!
papa.49
A lényeges adatok csökkennek, de a ,,GAZDASÁG NŐVEKSZIK,, az álmodban csutipatkány !!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.