Jégzajlás miatt nem jár a tiszacsegei komp, emiatt a környéken 40, de akár 70 kilométert is kerülni kell – hangzott el az M1 aktuális csatorna vasárnap délelőtti híradójában.

Lévai Zoltán, a komp üzemeltetője az M1-nek elmondta, csütörtökön még tudtak közlekedni, péntektől viszont a biztonság érdekében leállították a kompközlekedést és figyelőszolgálatot létesítettek.

A Tisza-tóról Fejes Lőrinc, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) szakaszvezetője azt mondta, a legvastagabb jég mintegy 10 centiméteres, ennek ellenére veszélyes rajta tartózkodni, mert a jégre hullott hó megtévesztő lehet, alatta nem is hízik annyira a jég.

Jégzajlás miatt nem jár a tiszacsegei komp

Havas jégtáblák a Tiszán a tiszacsegei kompnál 2019. január 25-én

Fotó, címlapi kép: MTI/Czeglédi Zsolt

A vízügyi szakemberek szerint egyelőre sehol nem kell készültséget elrendelni, és a jégtörő hajókat is csak akkor állítják szolgálatba, ha nagyobb felületen fagy be a Tisza – hangzott el a híradóban.

A tiszacsegei kompot, rajta az éjjeliőr Janival két éve, 2017. január közepén ragadta el a jeges ár az ATV kamerája előtt, eltépve az átkelőhajó láncait. Janit végül a Magyar Honvédség helikopterével mentették ki, a komp pedig eléggé megsínylette a jeges Tiszában való többnapos sodródást.

(MTI, Propeller)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.