Homályos a látásod? Nem biztos, hogy szemüvegre van szükséged, lehet, hogy csak több sárgarépát kéne enned! Ahhoz, hogy megőrizd egészséged és a szervezeted megfelelően működjön fontos, hogy elegendő tápanyaghoz juttasd minden nap. Manapság sokan szenvednek a vitaminhiányban, ami akár komolyabb betegségekhez is vezethet. Ismerd fel a tüneteket!

5 jel arra, hogy komoly vitaminhiányban szenvedsz

1. Homályos látás, száraz szemek

5 jel arra, hogy komoly vitaminhiányban szenvedsz

Száraz szemek, homályos látás, hámló, száraz bőr, hasmenés. Ezek a tünetek mind-mind A-vitamin hiányra utalhatnak.

Kutatások szerint azt már az ókori egyiptomiak is felismerték, hogy a farkasvakság, vagy más néven éjszakai vakság kezelhető lehet azzal, ha több májat fogyasztunk.

Az A-vitamin a zsírban oldódó vitaminok közé tartozik. Fontos szerepet játszik a növekedésben és fejlődésben, a látásban, valamint az immunrendszer és a bőr védelmében. Emellett ösztönzi az egészséges sejtek termelődését, ezáltal elősegíti a sebgyógyulást is.

Rendkívüli ránctalanító hatása miatt már a kozmetikai ipar is előszeretettel alkalmazza a különböző termékeknél.

Ha pótolni szeretnéd az A-vitamin készleteidet, fogyassz minél több sütőtököt, sárgarépát, tojássárgáját, lazacot, spenótot, sárgadinnyét, vagy belsőséget.

2. Depresszió

5 jel arra, hogy komoly vitaminhiányban szenvedsz

Kutatások szerint a C-vitamin hiánynak szerepe lehet a depresszió kialakulásában, emellett olyan problémákat is okozhat, mint fogínygyulladás, véraláfutás, orrvérzés, ínyvérzés, magas vérnyomás, renyhe sebgyógyulás, és izomgyengeség.

A jó hír az, hogy napi egy narancs segíthet az itt felsorolt betegségeket távol tartani.

A C-vitaminban lévő antioxidánsok megóvhatnak az olyan betegségektől is, mint a szívbetegség, a rák, az asztma vagy a nátha.

Ahhoz, hogy megakadályozd a vitaminhiányt, az Institute of Medicine napi 75 milligramm C-vitamin bevitelt ajánl a nők számára, és 90 milligrammot a férfiak számára.

Ennek érdekében fogyassz minél több citrusfélét, zöld leveles zöldségeket, epret, paradicsomot, kivit, és burgonyát.

3. Csontgyengeség

5 jel arra, hogy komoly vitaminhiányban szenvedsz

Bár a D-vitamin hiánynak nincsenek egyértelmű tünetei, minél hosszabban él valaki a megfelelő tápanyagok bevitele nélkül, annál nagyobb az esélye, hogy csontjai elgyengülnek.

A D-vitamin fontos szerepet játszik a csontok egészsége, szilárdsága szempontjából, emellett kutatások szerint csökkentheti az influenza, az ekcéma, az allergiás asztma, valamint az egyéb légúti megbetegedések kockázatát is.

A Harvard Egyetem kutatói megállapították, hogy a D-vitamin segíthet az izmaid karbantartásában is.

A megfelelő vitaminpótláshoz elengedhetetlen, hogy naponta fogyassz tejtermékeket, valamint olyan zsíros halakat, mint a lazac vagy a tonhal, és elegendő időt tölts a szabadban, a napsütésben.

4. Bőrproblémák

5 jel arra, hogy komoly vitaminhiányban szenvedsz

A bőröd folyamatosan jelzi a testedben történő változásokat, éppen ezért az ezen a területen megjelenő kiütések többféle okból alakulhatnak ki.

A niacinként is nevezett B3-vitamin hiányaszáraz, hámló, vörös, vagy viszkető bőrhöz vezethet, mely sok esetben akár fájdalmakkal is járhat.

Bár a B3-vitamin hiány viszonylag ritka jelenség a fejlett országokban, az alkoholizmus, valamint egyéb felszívódási problémák könnyen előidézhetik.

A B3-vitamin nagy mennyiségben megtalálható az olyan ételekben, mint a különböző húsok, hal, teljes kiőrlésű gabona, lencse, valamint a földimogyoró.

A B-vitaminokról általánosságban elmondható, hogy jelentős szerepet játszanak az idegrendszer, az emésztőrendszer, és a bőr egészségének megőrzése szempontjából. Hiányuk a mentális problémáktól kezdve az étvágytalanságon, és gyengeségen át, egészen a hányásig, illetve hasmenésig sokféleképpen megmutatkozhat.

5. Vérszegénység

5 jel arra, hogy komoly vitaminhiányban szenvedszA vérszegénységnek, vagyis anémiának többféle oka lehet, melyek közül az egyik az E-vitamin hiány. Az említett vitamin ugyanisnélkülözhetetlen a vérképzéshez.

E-vitamin hiányra lehet gyanakodni a csökkent termékenység, idegrendszeri és koordinációs problémák, izomgyengeség, zsírfelszívódási zavar, valamint az immunrendszer meggyengülése esetén is.

Az E-vitamin a benne lévő antioxidánsoknak köszönheti nagyszerű tulajdonságait. Védi a sejteket a károsodástól, ezáltal megakadályozhatja a korai öregedését, emellett csökkentheti az olyan betegségek kialakulásának kockázatát, mint a szívbetegség, a rák, vagy a demencia.

Megfelelő pótlásához fogyassz minél több diófélét, mandulát, mogyorót, növényi olajat, valamint olyan zöldleveles zöldségeket, mint a spenót, vagy a brokkoli.

Fotók: Pixabay.com

Bien.hu

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Lepényleső
Nem ízlik a sör,a bor,a pálinka,sem a cigaretta,de már a kávénak sem vagy a rabja?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.