Óvatosan az utakon!

Életveszélyes utak: ezt tanácsolja a rendőrség

Az Országos Meteorológia Szolgálat 2019. január 27-én 21 óra 46 perckor kiadott, figyelmeztető előrejelzése szerint az átmeneti felhőzetcsökkenést követően nyugat, délnyugat felől egyre nagyobb területen beborul az ég. Az Északi-középhegység térségében, majd a Dunántúlon, illetve a Duna vonalában egyre többfelé várható csapadék: az eső mellett főként a főváros tágabb környezetében és északon ónos eső, fagyott eső, néhol hó is valószínű.

Kérjük, fogadják meg az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság jó tanácsait:

- Ónos eső esetén – ha tehetik – ne induljanak útnak sem autóval, sem gyalog! Ha mégis muszáj útra kelniük, akkor lehetőleg válasszák a nagyobb biztonságot nyújtó tömegközlekedési eszközöket, főleg a sínhez kötött járműveket, a villamost, a fővárosban pedig a metrót!

- Ha feltétlenül fontos gépjárművel elindulniuk, akkor kizárólag megfelelő műszaki állapotú autóval induljanak útnak! Ilyenkor a téli gumiabroncs nélkülözhetetlen, de más tényezők biztosítása is nagyon fontos (a gépjármű fagyálló ablakmosó folyadékkal feltöltése, szélvédők, fényszórók tisztán tartása).

- Elindulás előtt tervezzék meg az útvonalat, és számítsanak hosszabb menetidővel! Részesítsék előnyben az autópályákat és a nagy forgalmú főutakat, és lehetőleg mellőzzék a kis forgalmú, és keskenyebb utakat!

- Vezetéskor fogják két kézzel a kormányt a stabil kormányzás és az esetleges megcsúszás mielőbbi korrigálhatósága érdekében, és figyelmüket összpontosítsák folyamatosan az útra!

- Vezessenek lassúbb tempóban és tartsanak nagyobb követési távolságot, hiszen a féktávolság ilyenkor jelentősen megnő!

- Kerüljék az előzést, és vegyék fel a forgalom dinamikáját, még akkor is, ha azt esetleg lassúnak tartják!

- Előzéskor lassan, fokozatosan váltsanak forgalmi sávot, és számítsanak az eltérő tapadású felületek változására is!

- Különös óvatossággal közlekedjenek a kijelölt gyalogos-átkelőhelyek megközelítésekor! A hosszabb féktávolság miatt jóval korábban kezdjék meg a lassítást, ha olyan gyalogost látnak, akinek az úttesten való áthaladására számítani lehet!

- Ónos esős, jeges úton való közlekedéskor tempomatot soha ne hagyják bekapcsolt állapotban, mert használatakor a gépjárműmegcsúszás, stabilitásvesztés esetén is változatlan sebességgel halad tovább, ami ellehetetlenítheti a korrigálás lehetőségét!

(police.hu)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
Sózni kéne az utakat nem ,,jó tanácsokkal,, bombázni a közlekedőket !!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.