Nem az ellenzék, hanem minden budapesti főpolgármestere lenne az MSZP és a Párbeszéd főpolgármester-jelöltje is, mindketten zöldebb, élhetőbb fővárost szeretnének, valamint küzdenének azért, hogy Budapest visszakapja a hatásköreit.

Horváth Csaba, a szocialisták fővárosi képviselője és Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke, Zugló polgármestere a Republikon Intézet által rendezett keddi budapesti konferencián beszélt elképzeléseiről.

Karácsony Gergely és Horváth Csaba nem az ellenzék, hanem minden budapesti főpolgármestere akar lenni

Horváth Csaba, az MSZP (j) és Karácsony Gergely, a Párbeszéd jelöltje a baloldali főpolgármester-jelölti előválasztás keretében tartott vitán a budapesti Danubius Hotel Flamencóban 2019. január 20-án. Középen Szöllősi Györgyi műsorvezető

Fotó, címlapi kép: MTI/Bruzák Noémi

A jelöltek hangsúlyozták, hogy megválasztásuk esetén küzdenének a budapestiek érdekeiért, igényeiért, valamint kijelentették: bármelyikük is lesz a baloldali ellenzéki főpolgármester-jelölti előválasztást győztese, az számíthat a másik támogatására.

Elmondták, a programjuk tartalma kilencven százalékban nagyjából egyezik, és egyetértettek abban, hogy ellenzéki egységgel a fővárosi kerületek túlnyomó többségében is meg kell nyerni a választásokat, hogy a Fővárosi Közgyűlésben többségük legyen, valamint ki kell harcolni a kormánytól azt, ami Budapestnek jár és a fővárosi cégek élére pályázat útján választanának vezetőket. Továbbá egyetértettek abban is, hogy ha főpolgármesterré választanák őket, "nem engednének be" maguk mellé fideszes politikust azon az alapon, hogy ő "garantálja a békét" a kormány és a főpolgármester között.

Horváth Csaba beszélt arról, hogy szerinte Orbán Viktor miniszterelnök háborút indított Budapest ellen, és ez már kilenc éve tart. Például "akaratunk ellenére százmilliárdokból roncsolja a Városligetet" – fogalmazott.

Csak erővel lehet elvenni a kormánytól azt, amit akarunk – hangsúlyozta az ellenzéki politikus, majd azt mondta: főpolgármesterként első lépésként egy népszavazási csomag keretében három javaslatot tenne. Ezek között az szerepelne: a budapesti tíz forintnyi adóból egynek a fővárosban kellene maradnia, valamint az iskolákat és a kórházak vissza kellene venni önkormányzati kézbe.

Horváth Csaba azt hangoztatta, jelenleg Budapestnek olyan vezetője van, aki nem a budapestiek, hanem Orbán Viktor főpolgármestere. "Éppen ezért nem opció, hogy Tarlós István maradjon a helyén" – fogalmazott.

Közölte azt is: az előválasztás elmúlt két napja alatt már körülbelül kilencezer szavazat gyűlt össze, és szerinte ebből az látszik, van igénye arra a budapestiek, hogy maguk döntsenek fontos kérdésekben.

Karácsony Gergely azt mondta, fel kell készülni arra, hogyha kiharcolták a kormánytól Budapest jussát, akkor utána együtt kell dolgozni a kabinettel.

Hangsúlyozta, hogy olyan városvezetésre van szükség, amely felismeri, hogy milyen különböző emberek élnek Budapesten, és van egy olyan sorvezetője a várospolitikájának, ami a lehető legmélyebben humanista, abból indul ki, hogy mi az emberek valódi igénye, szükséglete.

Szerinte Tarlós István nem érti a 21. századi várost, harminc-negyven évvel van lemaradva. Példaként említette a globális klímaváltozás és a légszennyezettség problémáját, amivel foglalkozni kellene fővárosi szinten is.

Karácsony Gergely hangoztatta: "az a harc, amit vívunk, nem az ellenzék harca a Fidesszel, hanem a budapestiek harca az autonómiájuk, a szabadságuk megvédése érdekében". Ha ez a politika sikeressé válik, akkor Orbán Viktor szembe fogja találni magát sok-sok százezer szavazattal, ami mögött ott van az a politikai program, hogy Budapestnek ezt a "fajta ledarálását, megalázását, jog- és vagyonfosztását megállítjuk és visszaszerezzük a városnak, ami jár neki" – mondta.

Karácsony Gergely szerint a kormányfő logikájából az következik, ha "beáll egy polgárháborús helyzet" Budapest és a kormány között, akkor annak nem a budapestiek lesznek a vesztesei, hanem Orbán Viktor. Ugyanis, már csak a szavazók számát tekintve is, a változás mindig a nagyvárosból indul – mondta az ellenzéki politikus.

(MTI)

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

sokanvagyunk
Mert szerények, nem ám mind a 15 millió magyaré.
rokker33
Süket duma a sok birka meg benyeli! Míg fidesz van hatalmon addig ez a tapló Pista is fő polgi lesz a csapat fideszes patkányokkal együtt!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.