A külgazdasági és külügyminiszter szerint sikeres volt a magyar gazdaság dimenzióváltása: a termelésen alapuló gazdaságfejlesztés után egyre nagyobb hangsúlyt kap a kutatás, fejlesztés, innováció a gazdaságban.

Szijjártó Péter erről a német Diehl Aviation cég új mérnöki és szolgáltató központjának átadásán beszélt szerdán Debrecenben. Elmondta:

a szolgáltató központ 2,76 milliárd forint értékű beruházását a magyar kormány 968 millió forint vissza nem térítendő támogatással segítette.

A beruházással 151 új munkahely jön létre Debrecenben, amiből 121 felsőfokú végzettséggel rendelékező, magasan képzett munkaerőnek biztosít elhelyezkedési lehetőséget.

Szijjártó: sikeres volt a magyar gazdaság dimenzióváltása

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Rainer von Borstel, a Diehl Aviation üzletág-igazgatója és Papp László (Fidesz-KDNP) polgármester átvágja a nemzeti színű szalagot a német tulajdonú Diehl Aviation Hungary új mérnöki és szolgáltató központjának átadásán Debrecenben 2019. január 30-án. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A tárcavezető szerint a magyar gazdaság sikerrel vette az akadályokat, amelyek a dimenzióváltás érdekében rendszerint az ország előtt tornyosulnak:

Magyarország sikeresen átállt egy magasabb hozzáadott értéket képviselő, magasabb technológiai színvonalra alapuló gazdasági tevékenységre

Ezt a sikert nem adták ingyen – tette hozzá a miniszter megemlítve, hogy ehhez Európa legalacsonyabb adóira volt szükség, és arra, hogy "megváltoztassuk beruházás-ösztönzési politikánkat, amelyik már nem a létrehozott munkahelyek számától, hanem a Magyarországra behozott (...) új technológiai színvonaltól teszi függővé a költségvetési támogatások mértékét".

Szijjártó Péter utalt rá, hogy

Magyarország immár a hetedik legnépszerűbb beruházási célpont a világban, ami jelzi, hogy pozitív fogadtatásra találtak a kormány beruházás-támogató intézkedései, s az új befektetők mellett a már Magyarországon lévő külföldi vállalkozások is növelik kapacitásaikat.

A külgazdasági miniszter örömmel nyugtázta, hogy az eddig csak gyártókapacitással rendelkező cégek egyre inkább szolgáltató, kutató-fejlesztő részlegüket is ide telepítik.

Ezek közé tartozik a német Diehl Aviation Hungary, amely évek óta sikeresen termel Nyírbátorban, ahol az Airbus repülőgép különböző típusaihoz gyártanak alkatrészeket, repülőnként 1,5 millió dollár értékben.

Szijjártó Péter köszönetet mondott a nyírbátori gyár dolgozóinak, szavai szerint az ő kiváló munkájuk is hozzájárult ahhoz, hogy Diehl Aviation Debrecenben mérnöki és szolgáltató központot hozott létre.

A külgazdasági és külügyminiszter ezúttal is az egész európai versenyképesség szempontjából meghatározónak nevezte a német és a magyar gazdaság, illetve a német és a kelet-közép-európai országok gazdaságának együttműködését. Megemlítette , hogy Németország és a V4 tagállamok – Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia – kereskedelmi forgalma 60 százalékkal nagyobb, mint a német-francia kereskedelmi forgalom.

Magyarországon hatezer német vállalkozás 300 ezer embernek ad munkát, és az itt lévő német cégek 84 százaléka jelezte, hogy újabb beruházását is Magyarországra hozná

- erősítette meg Szijjártó Péter Debrecenben.

Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere jelezte, hogy Diehl Aviation januárban már a harmadik német vállalkozás, amely beruházást fejezett be, illetve indított el Debrecenben. örömmel nyugtázta, hogy a cég Debrecenben nyitotta meg Németországon kívüli első szolgáltató-fejlesztő központját, amely jelenleg már hatvan magasan képzett szakembert foglalkoztat.

A polgármester utalt rá, hogy a repülőgép alkatrészeket tervező és gyártó Diehl Aviation múlt év novemberben gépészeti tervező laboratóriumot létesített a Debreceni Egyetem (DE) gépészmérnöki tanszékén, s a cég az elsők között csatlakozott a gépészmérnöki duális képzéshez.

Rainer von Borstel, a Diehl Aviation üzletág-igazgatója elmondta: hat éve vannak jelen vállalatként Magyarországon, és most a nyírbátori termelő üzemük után megnyitották Debrecenben szolgáltató központjukat.

A mérnöki és szolgáltató központban jelenleg 60-an dolgoznak, de a létszámban "erőteljes növekedés várható" -jegyezte meg.

Roman Damschke, a Diehl Aviation Hungary debreceni mérnöki és szolgáltató központjának telephelyvezetője megerősítette: a szolgáltató központ helyének kiválasztásánál a döntéshez nagyban hozzájárult a helyi egyetem, ahonnan nagyszámú végzőst vettek fel. "A fiatal, motivált mérnökök hozzájárulnak a Diehl Aviation és Debrecen fejlődéséhez" – tette hozzá.

A Diehl Aviation a Diehl Stiftung & Co. KG egyik üzletága, amely számos, repülőgépgyártáshoz kapcsolódó tevékenységet folytat vezető beszállítóként a repülőgépek rendszer- és kabinmegoldásai terén.

Ügyfeleik közé tartoznak az Airbus, a Boeing, a Bombardier és az Embraer csakúgy, mint a repülőgépeket üzemeltető kereskedelmi és üzleti célú légitársaságok.

Forrás: MTI

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Gauntlet
Na vajh ez a hülyeség mi lehet? Mi ez? Végtelen kövek háborúja? Star Trek? Star Gate?
Normálisból kleptokrácia lettünk?
papa.49
Igazad van szargyártó ez DIMENZIÓ VÁLTÁS a normális kézzel foghatóból, csináltatok egy nagy semmit...
Oszt. mi a helyzet az otoiparral ??? A németek esetleg kivonulnak lesz ám pityergés rendesen !!!
A mezőgazdasággal, hogy a hagymát Hollandiából, a krumplit meg Lengyelországból hozzák nekünk, akik 30 évvel ezelőtt a teljes kgst. piacot elláttuk élelmiszerrel !!!
A másik a repcsik biztos kellenek, de a kaja még inkább kellene, te kotonszokevény!!!
Lepényleső
Mindenképpen,hiszen az üzleti sikerek nem tudásalapúak,hanem családiasak?
Csupán csontig a keresztapának,s már is sikere van közpénzen a vállalkozásnak?
Commenter
@papa.49: az a dimenzió amiben ők mozognak az a NER dimenzió. Ott csak az ő igazságuk van, tehát a magyar gazdaság is hasít.
RonaGyuri
igen sikerült a dimenzió-váltás; a valós közgazdasági folyamatokon vett erőszakkal sikerült egy hazug képzetes világot képeznetek! =))
solidedge
A gazdasági fejlődés átváltott az ötödik dimenzióba azért nem látható.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.