Jelenleg nagyjából 75 ezer ember dolgozik munkaviszonyban nyugdíj mellett, ez a szám az idén akár hetvenezerrel is emelkedhet a közterhek mérséklése nyomán – mondta a Magyar Időknek Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Idén megduplázódhat a nyugdíj mellett dolgozó magyarok száma
Fotó: Kovács Tamás/MTI

A lap csütörtöki számában az államtitkár kifejtette:

a célirányos adócsökkentés 2019-ben 45 milliárd forintot hagyhat a dolgozó nyugdíjasoknál, illetve az őket foglalkoztató cégeknél.

A vállalkozások 21 százaléknyi közterhet spórolhatnak meg tavalyhoz képest, ha munkaviszonyban alkalmaznak nyugdíjast, mivel utánuk nem kell megfizetni a szociális hozzájárulási adót és a szakképzési hozzájárulást. A nyugdíjas munkavállalók pedig 14 százalékos előnyhöz jutnak azáltal, hogy már csupán a 15 százalékos személyi jövedelemadót kell megfizetniük, a járulékokat pedig nem.

Tállai András kitért arra is, hogy bizonyos társadalombiztosítási ellátások csak akkor járnak, ha a munkavállalók járulékot fizetnek. Mivel ezt a közterhet már nem vonják le a nyugdíjas dolgozóktól, az érintettek

nem számíthatnak táppénzre vagy az úgynevezett félszázalékos kiegészítő nyugdíjemelésre.

Ugyanúgy jár viszont a kórházi és a háziorvosi ellátás, és felkereshető a szakrendelés is, mint eddig.

Az államtitkár kiemelte, hogy a járulékcsökkentés csak azokra vonatkozik, akik munkaviszonyban dolgoznak nyugdíj mellett, a megbízással vagy más módon dolgozókra nem. Hozzátette, hogy utóbbiak létszáma szintén megközelíti a 75 ezret.

Az államtitkár szerint a vállalkozásoktól érkező jelzések arról árulkodnak, hogy a gazdasági szereplők érdemi lehetőséget látnak az új adóügyi rendelkezésben, ezzel abban, hogy nyugdíjas munkavállalókat alkalmazzanak, az anyagi előny mellett ugyanis

a korábban nyugdíjba vonult szakemberekkel hozzáadott értéket jelentő tapasztalat és tudás kerülhet a cégekhez

- olvasható a Magyar Időkben.

(MTI)

36 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Továbbra is olyan jól teljesít, hogy lassan én vagyok az egyetlen a baráti körben, akinek még nem vándorolt ki az összes 40 év alatti rokona, hogy emberhez méltó munkáért emberhez méltó bérből emberhez méltó életet biztosítson magának és a családjának. Sok millió magyar ember munkája van abban, hogy lezártuk a megszorítások korszakát és növekedési pályára állítottuk az országot. Állítsd inkább magad a Jupiter körüli pályára, a naplopó udvartartásoddal együtt, hidd el, sok millió magyar ember tapsolna hozzá. Ennek előnyeiből azoknak is részesülnie kell, akik munkája megalapozta a mai eredményeket. A mai eredményeket a te munkád alapozta meg: a mélyszegénység él, virul és terjeszkedik, az egészségügy halott, a szociális háló végleg szétszakadt, és a folyamatos uszítás-propagandád eredménye, a fékevesztett gyűlölködés akkor is itt marad, amikor te végre eltakarodsz az Óperencián túlra, valami puha, meleg gumiszobába, ahol játszhatsz nyugodtan Vezért, nem teszel kárt. Megbecsüljük azt a nemzedéket, amely munkájával évtizedeken át gyarapította Magyarországot. Meg bizony. Mennyi is a nyugdíjminimum? És mi van azokkal a rokkantnyugdíjasokkal, akiknek elvettétek az ellátását? Megőrizzük a nyugdíjak értékét, kitartunk a rezsicsökkentés mellett, és garantáljuk, hogy a nők 40 év munka után nyugdíjba vonulhatnak. Mennyi is volt most az infláció? És a nyugdíjemelés? Erre nem válasz ám az, hogy „helló röfik”! A rezsicsökkentéseddel meg az a fess fiatalember, a Németh Szilárd rezsibiztos úr kitörölheti a ráncos ülepemet, papír van éppen hozzá, elég konzultációt és levelet küldtél mostanában. A gazdaság teljesítményének köszönhetően tavaly már nyugdíjprémiumot és nyugdíj-kiegészítést is kaphatott minden nyugdíjas. És azzal együtt talán már telt két kiló farhátra is a gyógyszer mellett, amit végre egyszer sikerült kiváltani. 40 év munka után, ugyebár. Tényleg nyasgem, Viktorka, és akkor még úrinő voltam a Bayer Zsolthoz képest.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kamazuka
Arra leszek kíváncsi, mikor vezetik be a gyerekmunkát? De sebaj.úgy tűnik a gyerekek kifogytak az ötletekből.
Eladott Ország
@kamazuka: Egyenlőre azt mondják a dolgozóknak, hogy "kitartás" például a rendőrségen béremelés helyett, de úgy látom ez nem lesz elég. Úgyhogy a rabszolgatörvény bevezetése utána soros a gyermekmunka lesz, ha sürgősen nem b@szunk az asztalra.
human
Parragh Lászlót most hallottam a rádióban. A 16-18 éves korosztályban és a nyugdíjasokban bízik. Ott még van szabad munkaerő. Igen, a számok szintjén. És a képzettség? Egy nyugdíjas nem mehet el adminisztrátornak, de egy képzetlen tizenéves sem. Vidéken a közmunka már mint életcél jelenik meg a fiataloknál. Az oktatás leépítése azzl jár, hogy szalagmunkára is alkalmatlan társadalom leszünk.
kereső
@human:" A digitális világra és a digitalizációra az embereket és a gazdasági szereplőket fel kell készíteni azért, hogy az eszközöket és a tudást bátran használják – fejtette ki a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke csütörtökön Kecskeméten."- na ja. A piaci szereplők közé tartozik a munkaerő IS!!,sőt. Majd a 16-18 éves iskolázatlan korosztály, és főleg a nyugdijas korosztály fogja ezt a problémát megoldani. Talán csempekirályként- több befuccsolt vállakozással a háta mögött- nem kellett volna beleugatni az oktatásba, és szétverni a szakképzést- nem csak a szakmunkásképzókbben, hanem a szakközépiskolákban is.
advocat
Amit a nagytudású Lázár elvtárs, vagy 4 éve elcseszett! Lett volna ez jóval több, ha akkor mindent hagy úgy, ahogy volt! És mi lesz a nyugger szövetkezetekkel? Kis Lázárom, remélem...
advocat
@human: Szerintem egy nyugdíjas még elmehet adminisztrátornak, ha előtte is az volt. Csak a közszférába nem fér. Mert azért van ám szigor. Meg az államnak nem kell. Onnan elbocsátanak.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.