Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a jogállam elleni támadásként értékelte és határozottan visszautasította vasárnap az MTI-hez eljuttatott közleményében Arató Gergely DK frakcióvezető-helyettes "alaptalan vádaskodásait".

Előzőleg Arató Gergely sajtótájékoztatóján azt mondta, pártjuk Domokos László ÁSZ-elnök leváltását kezdeményezi. A DK szerint a számvevőszék "politikai megrendelésre" bírságokkal lehetetleníti el az ellenzéki pártokat.

Az ÁSZ erre reagálva azt írta:

nem vesznek részt a DK európai parlamenti választási kampányában.

A DK a jogállami kereteket megsértve saját pártpolitikai céljaira próbálja felhasználni az Országgyűlés független ellenőrző szervét, valamint durván megtámadta az ÁSZ elnökét – tették hozzá.

Leszögezték: számukra nem léteznek ellenzéki vagy kormánypártok, kizárólag ellenőrzött szervezetek vannak, amelyek gazdálkodását a törvényi előírások szerint ellenőriznie kell.

Külön kiemelték, hogy az ÁSZ nem hatóság, nincs szankcionálási jogköre, ezért nem szab ki semmilyen "büntetést" vagy "bírságot". Jogosítványai arra terjednek ki, hogy a párttörvény előírásai alapján, amennyiben a pártok tiltott támogatást fogadtak el, akkor megállapítsa annak az értékét. A megállapított tiltott támogatás jogkövetkezményeit nem az ÁSZ, hanem a vonatkozó törvényi előírások határozzák meg, annak érvényesítése pedig a törvényben meghatározott hatóság kizárólagos jogköre.

Azt írták: az ÁSZ ellenőrzéseit szigorú nemzetközi szakmai standardok alapján, transzparens módon, minden egyéb szervezettől – így a kormányzattól és a pártoktól – függetlenül, a jogállam keretei között végzi.

Az ÁSZ független a pártpolitikától, nem vesz részt a pártpolitikai küzdelmekben, ellenőrzési tevékenysége során nem mérlegel pártpolitikai szempontokat

- tették hozzá.

Az Állami számvevőszék a 2018-as országgyűlési választás kampánypénzeinek ellenőrzése során a Demokratikus Koalíciónál, a Jobbiknál, a Magyar Kétfarkú Kutya Pártnál (MKKP) és az MSZP-Párbeszédnél tárt fel szabálytalanságokat, míg a Fidesz-KDNP, az LMP és a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata esetében szabályosnak találta a választási kampányra fordított pénzek felhasználását.

Forrás: MTI

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Sehol egy "" soros""?
Óh irgalom atyja, ne hagyj el!
De ez így bizony már sz@rt se ér. Ez nem is az igazi tiltakozás. Pilledünk, Fidesz, pilledünk?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
solidedge
Magyarországon jogtipró állam van amiből a Számvevőszék nem lóghat ki.
Nessy
Ha jogállam lenne, Domokos nem lehetne az ÁSZ vezetője!
Ha jogállam lenne, a fidesz nem kampányolhatna a kormány info égisze alatt. ami bizony tiltott pártfinanszírozás!
Ha jogállam lenne, akkor elsőbb a kamupártokkal foglalkozna Domokos elvtárs! Ja, az a pénz kellett a fidesz győzelméhez, ergo jogos kifizetés volt!
polar450
Miköze egy ÁSZ nevű pártvégrehajtó bunkósbotnak a jogállamisághoz?
tudode
Ez a virtuális "támadás"-t ŐFÉLESÉGE már 1989-ben is azzal KIKÉRI KI, hogy
.
-- aki Orbán Viktort, és a Fideszt íZÉLGETI annak a nyugati demokráciáról van/VOLT meg a véleménye
.
--- Kinn, padon-Orbán Viktor (1989.09.23.)
www.youtube.com/watch?v=a2cdczFqJ_8
.
Mintha már NEM HASONLÍTANÁNAK azokra akik répás vásárolnak a zöldségesnél!
.
Sőt úgy túl tolta a tamvayt, hogy "csak" úgy van, mint a BEFŐTT, mert
.
www.youtube.com/watch?v=k5ILmQY_DGk
.
Optikai csalódás, de megy a ki tudja HOVA, meddig!
kissé felnőttem
hol található meg a jogállam? Itt hiszen 7 szer átírtátok az alkotmányt is Az is sántít ám
nem még a többi fű alatt fa alatt 2/3-al ? Aztán rajtunk csattan ha van sapka azért ha nincs akkor azért..Heccelődj aztán ha .Bpest. megunja akkor Vereckéig futhattok Ásszat is ász nélkül is.És a részrehajlás mint elkötelezett fogalom a vagy a haverokhoz való vélt-valós kötődés az nincs??? én is erre hivatkoznék ám és van gondolati szabadság is

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.