Évente négy és fél trilliárd cigarettacsikket dobnak el a Földön, az azokban lévő káros anyagok pedig gyorsan beivódnak a talajba, kioldódnak a vízben; bár Magyarországon szigorú büntetést vonhat maga után a csikk eldobása, de kevés a tettenérés és a büntetés, írja a Magyar Hírlap.

Egy cigarettacsikk ezer liter vizet szennyezhet mérgezővé

Szebenyi Péter, a Jövő Öko-Nemzedéke Alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta, az alapítvány meghirdette a Cigicsikkmentes februárt, és arra biztatják az embereket, hogy ne a földre, hanem a szemétgyűjtőkbe dobják a csikkeket.

Hozzátette, hogy napjainkban nem a PET-palackok vagy a szívószálak, hanem a cigarettamaradványok károsítják leginkább a vizek élővilágát: egyetlen darab csikk akár négyezer féle kémiai anyagot is tartalmazhat, és ötszáz-ezer liter vizet szennyezhet be. Magyarországon a csikk eldobása szabálysértésnek számít, amiért 5-50 ezer forintig terjedő helyszíni bírságot szabhat ki a közterület-felügyelő, feljelentés esetén pedig akár 150 ezer forintig terjedő pénzbírságot róhat ki az illetékes járási kormányhivatal.

Budapesten a frekventáltabb területek ellenőrzését a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság végzi, ahol a lappal azt közölték, nem kötelesek nyilvántartani, hány esetben jártak el cigarettavég eldobálása miatt, így csak összesített adataik vannak.

Eszerint tavaly 68 köztisztasági szabálysértést regisztráltak, a kiszabott bírság összesen 1 millió 752 ezer forint volt az illetékességük alá tartozó közterületeken.

(MTI)

Cikk- és címlapkép: pixabay.com

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

wpym
Jobban kellene a bagosokat buntetni. Felelmetes, hogy egyre tobbszor cigarettaznak dohanyzasra ki nem jelolt helyen. Pedig csak egy ANTSZ-es figura es 2 rendor kellene (bar sajnos egyre kevesebben vannak ok is) es maris meg lehetne kinalni a kocsogot egy 200 ezres csekkel (kar, hogy ekkora buntetesi tetel nincs, de milyen jo lenne; megneznem a buzi kepet, amikor megtudja, mennyit fizet. lol).

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.