Elfogadhatatlan a Magyar Tudományos Akadémiával (MTA) szembeni kormányzati politika, amely a köztestület kivéreztetésére irányul – jelentette ki közös sajtótájékoztatón ellenzéki képviselők egy csoportja hétfőn Budapesten.

Az ellenzéki képviselők közös kezdeményezéssel próbálták összehívni az Országgyűlés Kulturális bizottságát az MTA helyzetének megvitatására, azonban a bizottság kormánypárti többsége elzárkózott ettől – mondta el Gréczy Zsolt, a Demokratikus Koalíció (DK) képviselője.

A politikus hozzátette, hogy Orbán Viktor láthatóan az MTA kivéreztetésével, az akadémiai kutatóhelyek tönkretételével bízta meg Palkovics László innovációs és technológiai minisztert.

A képviselő szerint az MTA éppen elveszíti függetlenségét és nemzetközi kapcsolatait, tudományos műhelyek mennek tönkre.

A sajtótájékoztatón Ander Balázs (Jobbik) kiemelte: az MTA-val szembeni kormányzati politika jól mutatja a Fidesz értelmiség- és tudományellenességét.

Az állami szférában 2010 óta a kutatásra és fejlesztésre költött források értéke kevesebb mint a felére csökkent – hangsúlyozta a politikus.

Kunhalmi Ágnes (MSZP) szerint teljes függőséget és kiszolgáltatottságot jelent az MTA számára, hogy forrásainak több mint a felét az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) alá rendelték.

A Fidesz minden olyan területen, ahol ki akarja terjeszteni az ellenőrzését vagy az ellenfeleit akarja ellehetetleníteni, a források megvonását alkalmazza, ezt történik most az MTA-val is – fűzte hozzá.

Kunhalmi Ágnes kiemelte azt is: aggasztó, hogy a kormányzat a kutatásokat kizárólag közvetlen hasznosságuk alapján ítéli meg, háttérbe szorítva ezzel az alapkutatásokat az alkalmazott kutatásokkal szemben. Az MSZP szerint a két területet azonos arányban kell finanszírozni.

Szabó Szabolcs független országgyűlési képviselő úgy fogalmazott: Palkovics László megszegte a miniszteri esküjét és törvényt is sértett, amikor érdemi egyeztetés nélkül elvonta az MTA forrásainak többségét.

Forrás: MTI

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
A Palkovics László vezette Innovációs és Technológiai Minisztérium javaslatára az új tudományfinanszírozási tervezetbe bekerült, hogy kutatási tevékenységet végző alapítványok is részesülhetnek az akadémiai intézeteknek és az egyetemeknek ígért összegből. Hogy ez miért is érdekes? Pontosan azért, mert az MTA hónapokkal ezelőtt megmondta, a költségvetés szétbarmolásának eredményeként a kormányközeli intézetek fognak még több támogatáshoz jutni. Ugyanis láss csodát, a kormány kedvenc intézete, a Századvég véletlenül pont beleesik a kutatási tevékenységet végző alapítványok sorába, így az MTA-tól elvett összegek egy része, a már amúgy is közpénz milliárdokkal kitömött Századvéghez vándorolhat. Ezért cserébe természetesen keresztény nemzeti kutatásokat fognak végezni, amelyek majd tökéletesen hasznosíthatóak lesznek a Fidesz-KDNP további kampányaiban. A közpénzzel a kormány igen bőkezűen bánik, ugyanis nem volt rest 1,3 milliárd forintot adni a Médianéző Kft.-nek arra, hogy többek között a bulvár előrenyomulását és a minőségi sajtó zsugorodását vizsgálják. Ez már csak azért is vicces, mert ki másnak köszönhető ez a két fent említett dolog? Ki záratta be a Népszabadságot és a Magyar Nemzetet? Ki vásárolta fel az Origót, hogy abból aztán kormánypropagandát csináljanak? Ki kezdte el a Lokált és a Ripostot elképesztő mértékben tolni? Nem igazán szorul ez vizsgálatra, legfőképpen nem 1,3 milliárd plusz áfás (1,7 milliárd) vizsgálatra. Azért meg végképp felesleges a médiát figyelni, hogy minden kérdésre, esetleges vádra az legyen a válasz, hogy Soros.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Eladott Ország
Palkovics-féle Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz rendelték az Magyar Tudományos Akadémia összköltségvetésének csaknem felét, több mint 25 milliárd forintot (csak a nagyságrendek kedvéért: Rogán minisztériuma közel 30 milliárdból nyomhatja majd a propagandát). Ez azt jelenti, hogy kvázi államosították az MTA kutatóintézeteit, hogy politikai alapon döntenek majd arról, mi a fontos, mi nem, hogy egyáltalán milyen kutatásokat folytassanak az MTA kutatóintézetei.Mit is mondhatnék, midőn az ötvenes évek dohos szele pofáncsapkod? Hogy a kétharmaddal a háromharmadért. Mert miközben a felkapaszkodott stróman-holdudvaruknak törvényesen gigaközpénzvagyonokat hoztak össze, a mostanig alapvetően független Magyar Tudományos Akadémia pénzügyi kontrollját még mindig nem sikerült megszerezniük. Majd most.
kereső
Nem tudok szabadulni a gondolattól, hogy valaki/valakik szemet vetettek az MTA épületére.
Nem tudok szabadulni a gondolattól, hogy orbán új államalapitónak képzeli magát, és mindent,amit nem ő hozott létre,vagy formált a saját beteges énképére, azt tulajdonképpen megsemmisiti-és eltörli az emlékét IS!
Nem tudok szabadulni a gondolattól, hogy orbánnak és maffiatársainak fáj a foga azon Eu-s forrásokra is, amelyek a tudományos kutatást hivatottak támogatni.
tulipan
@arcmás: Egy szörnyszülött ez lény!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok

Szórakozás - 2019. October 14., 10:14
Eltörte a diák kezét a tanár – vádat emeltek ellene
Szórakozás - 2019. October 14., 08:19
Megint megbüntették a Viszkist