Megjelent a Freedom House (FH) éves kutatása a világ országairól, ahol azt vizsgálják, milyen állapotban van a szabadság.

A Freedom House az idén is 195 országot vizsgált meg. Ebben a szabadságjogok érvényesülésével foglalkozó nonprofit szervezet felmérte a demokratikus rendszer állapotát ezekben az államokban. Már korábban is kapott súlyos kritikákat a magyar jogállamiság helyzete, de most egy év alatt tovább romlott a megítélésünk, hiszen a korábbi, „szabad” besorolásunkat most először „részben szabadra” rontotta a nemzetközi jogvédő szervezetet – írta meg az Index a jelentés kapcsán.

A Freedom House 2019-es világjelentésében a 195 vizsgált országból 86-ot minősítettek szabadnak, 59 a részben szabad kategóriába került, 50 pedig a nem szabad kategóriába.

Magyarország az idén már csak 70 pontot kapott, kettővel kevesebbet, mint tavaly – tovább romlott ezzel a demokratikus intézmények állapota hazánkban a jelentés szerint. 

A Freedom House szerint Magyarország már csak "részben szabad" – így reagált a kormány a jelentésre

Grafika: freedomhouse.org

Láttuk, hogy a demokratikus intézmények fokozatos hanyatlásban vannak, például Magyarországon, Törökországban és Venezuelában. Az antidemokratikus retorika és a hatalomra vonatkozó demokratikus korlátok elutasítása lehet első lépés a valódi szabadságkorlátozások felé

– mondja a Freedom House elnöke, Michael J. Abramowitz.

A Freedom House méréseinek történetében először fordult elő, hogy egy ország, amit már értékeltek a legmagasabb (1-es) kategóriába mind a szabadság, mind a politikai jogok betartása alapján, lecsúszott a „részben szabad” minősítésig, amihez átlagban legalább 3-asig kell eljutni a két kategóriában.

A világjelentés egy bekezdése külön is említi Magyarországot, úgy magyarázva a besorolás rontását, hogy "Orbán Viktor és a Fidesz kormánya hatalomra kerülésük óta és 2018-ban még tovább rombolta a demokratikus intézményeket, méghozzá az ellenzék, a média, a vallási csoportok, a civil társadalom korlátozásával, illetve totális ellenőrzésével".

A Freedom House szerint Magyarország már csak "részben szabad" – így reagált a kormány a jelentésre

Orbán Viktor a Kormányinfó sajtótájékoztatón 2019. január 10-én. Mellette Kovács Zoltán. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A Freedom House szerint "2010 óta sérültek a felsőoktatási intézmények, a civil szervezetek, továbbá a magánszektor és a menedékkérők jogai is."

Friss: Reagált a Kormányzati Tájékoztatási Központ a Freedom House jelentésére

A Freedom House a Soros-birodalom tagja, Soros pénzeli, és most Soros választási kampányát szolgálja. A többi Soros-szervezettel együtt azért támadja Magyarországot, mert a magyarok úgy döntöttek, hogy nem akarják, hogy hazánkból is bevándorlóországot csináljanak

- áll a Kormányzati Tájékoztatási Központ közleményében.

Forrás: Index, HVG, 444.hu, freedomhouse.org

32 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
El se kellett olvasnom, tudtam hogy a soros-lemezt tettek fel.
Szerintem orban ugy gondolja, hogy magukon es azon a par fideSS-birkan kivul (mint csikari, meg a Farok), mar az egesz vilag Soros-berenc.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Eriksson
@Yoda69: Pesten nem félnek a Fidesz arroganciájától csak vidéken?
Figyú. Szerintem be lehet menni, ha nem a szőnyeg alatt akarnak bebújni a képviselőjogaikra hivatkozva. Bár ezt pontosan nem tudom, hogy megy, mert nem szoktam köztévét nézni, sőt semmilyen tévét se.
Miből gondolod, hogy magánvállalkozások nem nyernek uniós pénzeket? Özön ellenpélda van rá. Meg kell írni a pályázatot, s ha értelmesnek, hasznosnak találják akkor...
Ki a fenének kell kastély? Szinte az összes romhalmaz, nagyon sokat kellene rájuk költeni.
Arról a gyerek menhelyről hallottam valamit, talán a turai, de nem vagyok benne biztos. Az elég csúnya dolog, ha igaz.

Az a bajom, hogy túl nyitott szemmel járok. Tudnék én olyat is mondani, ami nem tetszik, de nem jutok odáig. Van itt elég negatívum, anélkül is.
És még azt szeretném megjegyezni, hogy nem kellene az legkisebb falu óvodájának a festetlen kerítéséért is a Fideszt meg Orbánt szidni, mert az a helyi önkormányzat dolga rendbe hozni. Ilyen alapon az előző kormányzatokat is lehetne okolni, hogy hagyták lerongyolódni az emberek életterét.
polar450
@Eriksson: Még nem nőtted ki a meseigényedet? Nyílt titok, hogy azok a vállalkozások futnak, amelyek nyalogány tulajdonban vannak!
Időnként adnak olyan vállakozásnak is, amelyek köztudottan ellenzéki kézben működnek, de csak azért, hogy ne támadhassák a részrehajló elosztást!
Ilyen volt a trafikelosztás is!
Ez működik a sajtó esetében is.
Mikor és hol olvashattad azt, hogy ellenzéki kézben lévő építőipari vállakozás milliárdos megbízást kapott volna?
Amúgy meg Sargentini jelentés!
Csak el kell olvasni, magyarul is megtalálod!
Eriksson
@polar450: Ó, hát olvasunk mindenfélét. A propagandamédiában, a libsimédiában, csak győzzük kapkodni a fejünket, hogy melyik hazudik nagyobbat. De van az embernek szeme is...
Sargentini meg vállalhatatlan. Jobban mondva az, aki helyesli a performanszát.
polar450
@Eriksson: Szar ügy a Sargentini jelentés tartalma - de igaz! Amúgy valamikor belenenéztél már, hogy tudd, miről szól?
Megéri! Szt tapasztalod, amiről ír!
kokopelli
@polar450: nem a tartalmat támadják,hanem a személyt! Régi háború elötti nazi
Göbbels és K.Lueger minta!
Eriksson
@polar450: Egy külföldi sohasem tudja megfogalmazni a valót. Semmiképpen nem lehet Magyarországot összehasonlítani az állítólagos nyugati demokráciákkal. Míg a magyarok a szocializmus terhét nyögték, a legnagyobb egyetértésben, szegénységben, addig azok a mai napig demokratikusan viszonyulnak a volt afrikai gyarmatok népeihez, akiknek a gazdagságukat köszönhetik. Ugye?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.