Hódmezővásárhelyen akarta Márki-Zay Péter elfogadtatani, hogy az önkormányzati dolgozókra ne alkalmazzák a túlóratörvényt. A Fidesz helyi képviselői szavazást kezdeményeztek, az eredmény eléggé arcon csapta őket.

Márki-Zay Péter független hódmezővásárhelyi polgármester meg akarta szavaztatni a közgyűlésben – amelyben a fidesznek többsége van –, hogy az önkormányzati dolgozókra ne alkalmazzák a híres-hírhedt "rabszolgatörvényt", vagyis a túlmunkát szabályozó törvényt – írja az Index az önkormányzatra hivatkozva.

Szavazást kért a Fidesz a túlóratörvényről Vásárhelyen: eléggé kínos lett nekik az eredmény

FotóIllusztráció/wikipedia CC BY-SA 2.0/Rama

A Fidesz képviselői felvetették, hogy erről talán meg kellene szavaztatni az önkormányzati dolgozókat (a szavazáson a köztisztviselők és az önkormányzati képviselők nem vettek részt). Az érintett 370 főből mindössze 45 fő szavazott, és mindössze egyetlen ember állt ki a Fidesz által a Parlamenten átnyomott törvény mellett – 42 fő pedig ellene (ketten érvénytelenül szavaztak).

A kérdés az alábbi volt:

Kíván-e Ön évi 400 óra túlmunkàt végezni úgy, hogy munkáltatója csak három év elteltével köteles kifizetni annak ellenértékét a kollektív szerződés szerint?

Ha a Fidesz komolyan veszi a munkavállalók szavazását – ha már az emberek érdekében cselekdnek állításuk szerint –, akkor Hódmezővásárhelyen az a helyzet áll elő, hogy a helyi Fidesznek le kellene szavaznia a Fidesz országgyűlési képviselői által megszavazott törvényt.

48 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nezelodo
Na, mit szól az elsöprő sikerhez a vezerdakota? Vagy meg sem mondják neki ezt sem?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
nezelodo
Na, mit szól az elsöprő sikerhez a vezerdakota? Vagy meg sem mondják neki ezt sem?
Nessy
@nezelodo: Ezek biztos bevándorlás párti Soros bérencek voltak! Most mindenre ez a válasza a fidesznek, ha valaki nem ért egyet az agymacskáikkal.
Eriksson
Elsöprő siker az, ha "Az érintett 370 főből mindössze 45 fő szavazott" ?@nezelodo:
human
Elég keményen ássa a helyi fidesz Márki-Zay Pétert. Egy ideig még web-es reklámokban is a Soros plakátot láttam amivel próbálják lejáratni.
Eriksson
@human: Már megbocsáss, de talán érthető, hiszen MZP minden mondatában szerepel hol a Fidesz, hol Lázár János neve. Nem pozitív értelemben. Ki szelet vet, vihart arat.
human
@Eriksson: Nem kellett volna lopniuk. Ennyi.
human
@Eriksson: A kormánykritikus nézeteik miatt kirúgott tanár, kórházi dolgozó sem elég magyarázat?
polar450
@Eriksson: A nem szavazás sehova nem sorolható be!
Yoda69
Gondolom az eredmeny se fogja zavarni a fideSSes malemukokat, hogy rakenyszeritsek a helyiekre a rabszolgatorvenyt - mert ok az emberekert vannak :)
nezelodo
@Eriksson: Az előző egypártrendszer végnapjait is így indultak, ott is csak kevesek mertek megszolalni, azok mögött is pl. a belugyer állt. Amúgy fordított szavazási eredmény esetén elsöprő siker dőlne a közt nem szolgáló királyi kanalisokbol, ahogy szokott.
szaboria1
@Eriksson: El kell olvasni rendesen a cikket csak az önkormányzati dolgozók szavaztak. az Index megint csúsztatott ugyan is a 370 fő-ben benne vannak a köztisztviselők akik nem is szavazhattak.
simmering73
Tehát az önkormányzati dolgozók elsöprő többsége 98%-a nem kér a rabszolgatörvényből. 42 főből 39 fő ellene szavazott. Mi ez, ha nem abszolút többség. Mint a választásokon. Fidesz retorika. Igaz, illiberális feketelyukak?
simmering73
@Eriksson: Jé, most meg lehullott a narancshályog a szemedről? Micsoda egy ótvar mocskos ember vagy.
Eriksson
@human: Biztos az, valamire. De nem a túlóratörvényre.
Eriksson
@polar450: Nem is, de érdektelenséget mutat.
Eriksson
@Horizont: Rossz, és provokatív a kérdésfelvetés.
Eriksson
@simmering73: Szidtam én az anyádat? Nem? Akkor mit arcoskodsz?
Eriksson
@human: Igen, ilyenről már hallottam, de nem azért rúgták ki mert kormánykritikus volt, hanem mert túlzásban az volt. Az ilyesmit egyetlen kormány sem tűr el.
Nézd csak meg a 2006-os eseményeket, hová vezetett a túlzott kormánykritikusság.
Eriksson
@Horizont: Azóta ezerszer elmondták, miről van szó, de csak a magukét fújják, akiknek ez az érdeke.
Aki Én
@Eriksson: Ha a többség valóban a fidesz mellett állna, akkor most a fidesznek kedvezően szavaztak volna. De nem tették!!!
Aki szavazott, az viszont hatalmas fölénnyel a fidesz ellen szavazott.
Anno a fidesz kezdeményezte népszavazás érvénytelen volt az érdektelenség miatt, mégis példátlan sikernek kommunikálták. Ott is szavazhattak volna a tömegek a fidesznek kedvezően, de nem tették.
Szerinted vajon miért???
Már bocsi, de amikor ti ilyenekre azt mondjátok, hogy jelentéktelen, akkor valójában nagyon is sokatmondó a dolog. Ennek bizony óriási jelentése van, csak akarni kell megérteni, és nem kell félremagyarázni.
Eriksson
@Horizont: Arról volt szó, hogy azért kellett megemelni a túlóraszámot, mert a 250 ledolgozottnál többet nem fizethettek ki a munkáltatók. Ha viszont 400-ra emelik a plafont, akkor sok dolgozónak ez jól jön, mivel az amúgy is meglévő óráikért legalább megkaphatják a járandóságukat. A jövőbeli túlórák meg nem kötelezőek, ahol eddig nem volt szokásban.
Annak idején még aktív koromban én is sokat túlóráztam még ünnepnapokon is, egyértelmű, hogy megszavaznám.
Eriksson
@Aki Én: Szerintem ez esetben nem releváns, hogy ki Fideszes és ki nem. Egyszerűen a dolgozok saját döntése, saját hozzáállásuk szerint, pártállásra való tekintet nélkül. Nincs értelme nyereségnek, vagy bukásnak ítélni a szavazást.
Eriksson
@Shikari: Van valami amit az ellenzék nem magyaráz félre a maga szájíze szerint? Na, de azért ellenzék.
Eleve csak néhány száz munkahely van, ahol a termelés érdekében ezután túlóra jöhet szóba.
Aki eddig is menetrendszerűen voltak beosztva túlmunkára, azok az ilyen intézkedésre fel sem emelik a fejüket.
Eriksson
@Shikari: Emlékszel a vasárnapi boltbezárásra? Mekkora balhét csaptak, hogy micsoda dolog az! S a boltnyitvatartásra? Szintén balhé volt belőle! Ennyire következetesek.
Eriksson
@Horizont: Most megint rém elméleteket gyártasz. De azt amit előljáróban írtam, azt észre se veszed. Akik eddig is túlóráztak, azoknak jól jön ez a törvény, akik meg nem, azoknak nem kötelező!
Eriksson
@Horizont: Biztos igazad van, de nem mindenki gondolkodik úgy, mint te. Vannak akiknek ez tényleg lehetőség a többletkeresetre. Mert hiába mondod, hogy legyen elég amit 8-ban keresel, olyan nincs, hogy elégedett legyen valaki a keresetével. Ha több van, több kell. Ha kevesebb, azt is be lehet osztani.
Eriksson
@Aki Én: Nem csak gondolom, csináltam is. Minden második, harmadik hétvégén ügyeletben, és ünnepnapokon is. Kivéve Húsvét, Karácsony első napja és Újév.
human
"Ki akarta a rabszolgatörvényt?"
Szakszervezeti vezetők beszélnek a rabszolgatörvényről. Szerintem érdemes megnézni.
youtu.be/zHcvKC-Es7I
Eriksson
@Horizont: Pedig akkoriban a kutyát nem érdekelte,hogy rabszolgaság-e vagy sem az az állapot. Csinálni kellet, oszt kész. Most meg hirtelen mekkora a balhé attól, hogy törvénybe hozták a nyilvánvalót.
Eriksson
@Horizont: Hát persze, pöffeszkedés. Egyértelmű. Csakhogy amiről beszéltem, az 2010 előtt volt.
tulipan
Tessen mondani, MOCSKOS, narancsos hiénák! Akko' MOST. méé nem teteszenek gyúnyolódni? Hogy aszonygya: "HÚ, micsoda ÓRIÁSI siker"??
Eriksson
@Horizont: Érteni vélem. Viszont az a véleményem, hogy a pártok, ne uszítsanak, ne tüntessenek a vidéki dolgozók érdekében, mert fogalmuk sincs a vidékiek gondolkodásáról. Majd ha a dolgozóknak problémájuk lesz a munkaadóikkal, akkor megoldják. Mint a győriek.
Mert ami cirkusz most folyik, az nem fogja az ellenzéket erősíteni. SŐT!
Eriksson
@Horizont: Hoztak egy törvényt, ami van akinek jó, van akinek nem. Van akinek lehetőség, van akinek nyűg. Feltételezem, hogy akik túlóraköteles helyen dolgoznak, azoknál nem változik semmi, akik meg nem, azoknál sem változik semmi.
Akik meg most választanának munkahelyet, azoknak el kell dönteniük, hogy vállalják-e, vagy se.
Úgy gondolom, hogy ennek a törvénynek a megszavazása nem sokat változtat a dolgozók szempontjából, nem ért annyit amekkora felhajtást csináltak belőle a pártok.
Egyébként az uniós megengedett túlóra évi 416 óra.
Eriksson
@Horizont: Köszi az elismerést szerény személyem iránt, de hozzá kell tennem, hogy részemről semmi elvakultság, mert amit mondtam, komolyan mondtam, a magam természetéből. Lehet, hogy sokszor egyezik, vagy legalábbis hasonlít a véleményem a kormányéval, de ez nem a Fidesz érdeme, hanem a magam lassan hetven év alatt kialakult világnézete.
Ha jól belegondolok, most semmivel sem szigorúbb a helyzet, mint az elmúlt kormányok alatt a rendszerváltás óta.
Eriksson
@Horizont: Ezt a bőrödön érzed, vagy olvastad valahol?
Speciel nekem semmi bajom a mostani hatalommal. Nyugdíjas vagyok úgy, mint te is. Nem bánt senki, nem vagyok gátolva semmiben, a nyugdíjamat rendszeresen megkapom, az orvosi ellátásra se lehet panaszom. A családom jól van, gondjuk nem több mint amennyit csinálnak maguknak. Van jó állásuk, s időnként ők is túlóráznak, de ez nem probléma náluk.
Mi kell még a boldogsághoz?
Eriksson
@Horizont: Gratulálok az unokáidhoz, legyenek szépek, okosak, egészségesek. Mert semmi más nem kell a boldogsághoz. Te meg ne csinálj több gondot magadnak, mint amennyit muszáj. Hiába vennéd nyakadba a világ problémáit, megoldani nem tudod. Örülj, hogy kiegyensúlyozott életed van, idegen emberek problémája meg őrájuk tartozik. A te gondjaidat sem oldja meg senki rajtad kívül.
Gondolj a jól megérdemelt nyugdíjas éveid békéjére.
Eriksson
@Horizont: Nekem nem muszáj dolgoznom, ami nyugdíjam van, bőven elég az igényeimnek. Persze sok túlóra erősen megemelte az alapot, így utólag nézve ez hasznos hozadék volt. Erikssonné szintén jól el van, még költekezni is tud.
Nem kell dicsérni a kormányt, nem kell foglalkozni vele. Ha idegesíted magad, csak magadnak ártasz, a helyzeten nem tudsz változtatni.
Valamikor én is baloldali voltam, de Gy. idejében kiábrándultam a politikából. Most (még) tartom magam a semlegességhez.
Sámannus
A guriga híradó egy estét betöltő műsort vágott le MZP-t alázva. Nehéz az igazság. hosszú lesz még szopóágon maradni nekik. Lézer Janót meg hazaküldték lószart rugdosni az út mellett.
Eriksson
@Horizont: Én 2006-ban még rá szavaztam, azóta senkire. Annak idején a kutya nem törődött a melósokkal, sőt egyáltalán az állampolgárok jólétével. Még ami volt, azt is el lett vonva.
Álságos dolog Gy-től, hogy most olyasmit követel a mostani államtól, amit regnálása idején maga szüntetett meg. Egy ócska hangember. Ha visszajönne, akkor lenne végképp vége a magyar nép jólétének.
Eriksson
@Horizont: Nézz utána, mikortól volt a pénzügyi válság. Addigra Fletó és stábja már lerendezte az országot, s az már csak hab volt a tortán. Jó indok, hogy behívják a IMF-et.
Szóval megint hallucinálsz velem kapcsolatban. Ha gyűlölnék valakit, akkor nem ilyen hangnemben írnék itt. Gy. időből is lehetne írni oldalnyi negatívumot, semmivel sem kevesebbet mint O-ról.
Azt mondod, hogy jobb volt a közhangulat? Saját bőrömön éreztem az ellenkezőjét.
Légy objektív a megítélésüknél.
Eriksson
@Horizont: Ott pont nem jártam. De jártam több megye, több kórházában.
A kórházleépítést és ágyszám megszüntetést Molnár Lajos miniszter úr intézte, Horváth Ágnessel bezárólag.
Isten nyugosztalja a miniszter urat.
Eriksson
@Horizont: Látom te csak állítasz valamit, de a választ nem veszed figyelembe.
A látványsport bevételt is hoz, nem csak kiadást. Ezt sem ártana figyelembe venni.
Eriksson
@Horizont: Aha, a régi bűnök elfeledve, nem is érdekesek. Nem érzed, hogy furcsa az észjárásod? Az egyiknek mindent,a másiknak semmit. És akkor még felelősségre vonást, börtönt emlegetnek a radikálisok. Hogy nem sül ki a szemük a fényességes tisztességtől. Könnyen beszélnek, mert a dolgok elévülnek ennyi idő múltán. Vajon hányakat hagyott futni a mostani kormány?
Eriksson
@Horizont: Na jó. így semmire se megyünk. Neked semmit nem kell tenned. Jó éjszakát kívánok.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.