Az eredetileg az olimpiára tervezett evezős központhnak kell a hely, a Duna-ágat is kiszélesítik.

6,8 hektár erdőt vágnak ki Csepelnél, 4,5 hektár zöldterületet dúlnak fel a pesti oldalon, és további 1,2 hektár parkosított zöldfelületet, illetve ligetes állomnyt tüntetnek el a Dunai Evezős Központ létrehozása miatt – írja a 24.hu.

A kormány tavaly júniusban döntött arról, hogy 4,3 milliárd forintot költenek el a Kemény Ferenc Sportlétesítmény-fejlesztési Programra, amelynek keretében az olimpiai pályázat visszavonásától függetlenül építenek egy reménybeli budapesti olimpiára szánt sportlétesítményeket.

A beruházás még nem kezdődött el, de az eredetileg becsült 255 millió forint helyett 347 millió forintért tervezhetik meg a központot.

Több hektárnyi erdőt írthatnak ki a ráckevei Duna-ágnál

A cél az lenne, hogy a Duna nemzetközi evezős versenyek otthonául szolgálhasson, az előzetes vizsgálati dokumentáció szerint pedig

2118 méter hosszúságú vízfelület szükséges a tervezett evezőspályához, amelyet ki is kell szélesíteni, hogy a pálya nyolc, egyenként 12,5 méter széles versenysávból álljon.

Mindez azonban komoly negatív hatásokkal jár:

az iszapkotrás miatt sérülhet és pusztulhat az élővilág, az építési/bontási munkák miatt növényirtás szükséges, megváltozik a vízparti táj- és településkép, az építési/bontási munkák alatt pedig ideiglenes megnő a levegőszennyezés, zaj- és rezgésterhelés. Pozitív hatásként említik a talaj-, talajvíz- és felszíni vízminőség-javulást, a kedvezőbb településképet, és az evezős pálya létrejöttét.

A dokumentum szerint összesen 12,5 hektáron vágnák ki a fákat a part menti sávban, ezzel együtt a beruházás miatt a part menti nádasok is gyakorlatilag teljesen eltűnnének, holott a beuházás Natura 2000-védettség alatt álló terület is érint.

Cikk- és címlapkép: Pixabay (illusztráció)

(24.hu)

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
CsipkeRózsa
Már megint folytatják a favágást!? Mindent elpusztítanak.
arcmás
Áder János hol vagy, merre csavarogsz?
Nem kéne nem csak dumálni a környezetszennyezésről?
Valamit tenni ellene... érte?
A sajátjaid buktattak le, bajszos szarember - hogy valójában mennyire nem érdekel téged a környezetszennyezés.

A nagy kommunikátorok.
Csak pofáztok, ugattok, hányjátok a falra a borsót, bla-bla-bla, de az ellenkezőjét csináljátok.
Ne azt nézzem, amit mondtok, hanem amit csináltok?
Jó.
Ez alapján ítélet alatt álltok.
silber13
@Shikari: Tisztázzink valamitmúbárez náld abszolute reménytelen! Vinnyogdez miköze a fidezes lopás cunamihoz Szél Bernadettnek?:-)))) Most gyere ela farbával!:-))))))
silber13
@Shikari: Másfelől meg világverseny rendezését nem fogjuk megkapni, mert tök szegények vagyunk, másfelől a rendező fideszes hordának - és ezt egész EUROPA TUDJA - rohadtul enyves a keze.
adrenalink
@görbetükör: 10:15-re Ezt a beszélgetést az Echotv-n(!) hallottam
www.echotv.hu/videok/2019/02/03/a-nyolcas/8249

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.